Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya Nit

Fort Bliss, un nou Guantánamo per tancar immigrants centreamericans

L'ONG Witness at the Border documenta com l'administració Biden reté milers d'immigrants en un fortí militar a Texas. L'arribada massiva de centreamericans als Estats Units provoca una crisi humanitària a la ciutat fronterera d'El Paso.

Periodista

@xvila_radio

16/12/2022 - 19.45 Actualitzat 19/12/2022 - 18.25

Fort Bliss, un nou Guantánamo per tancar immigrants centreamericans
Nena al costat del Rio Grande (Witness at the border.org )

Més de 1.500 joves migrants adolescents, la majoria centreamericans indígenes d'origen humil, són retinguts a Fort Bliss, la instal·lació militar més gran dels Estats Units situada a El Paso, Texas.

Així ho ha documentat l'ONG Witness at the Border (testimonis a la frontera), després de fer un pelegrinatge de dues setmanes per la zona que ha acabat aquest diumenge, coincidint amb el Dia Mundial del Migrant.

Witnessattheborder.org

Camilo Pérez-Bustillo és un dels organitzadors de la marxa i director executiu de l'associació nacional d'advocats a l'oficina de San Francisco, i n'ha parlat amb Catalunya Ràdio:

"Ara hi ha més de 1.500 joves migrants adolescents, molts centreamericans pobres, indígenes, abandonats a la seva sort, i detinguts en una fortalesa militar que es diu Fort Bliss, de les més grans dels Estats Units.

I estan detinguts sota condicions abusives que lesionen la seva salut física i emocional. Així es mantenen els fils conductors entre les polítiques de Trump i les de Biden."

Pérez-Bustillo afegia que han documentat un escenari de vulneracions massives i recurrents dels drets humans.

L'ONG sosté que les polítiques migratòries actuals a Washington s'enfoquen a externalitzar a Mèxic la contenció i repressió dels fluxos migratoris, fet que perpetua actualment les polítiques --segons ell repressives-- de l'administració Trump:

"Cada cop es traspassa més el paper repressor a Mèxic, igual com veiem entre Espanya i el Marroc.

I això té a veure amb les pressions exercides pels Estats Units i la complicitat del govern d'Andrés Manuel López Obrador, que ha transformat Mèxic en una tomba massiva de migrants.

Ni tan sols hi ha una dada segura del nombre de migrants morts i desapareguts a Mèxic des de fa 12 anys, des de la massacre de San Fernando."

Witnessattheborder.org

Això fa, segons Pérez-Bustillo, que, a la pràctica, la frontera dels Estats Units s'hagi desplaçat al sud fins a la frontera entre Mèxic i Guatemala.

El paper dels voluntaris

Desenes de voluntaris nord-americans s'han afegit al pelegrinatge de Witness at the Border en el que qualifiquen d'"acte subversiu per observar" les atrocitats que es cometen contra els immigrants.

Witnessattheborder.org

Johanna Epstein hi ha anat des de Michigan, a 2.500 quilòmetres de distància, per ajudar en la denúncia:

"Molta gent vol creuar la frontera, la situació és molt dura. Hi ha veneçolans que paguen 15.000 dòlars per creuar. Els mexicans, 5.000, i molts cops no es poden quedar.

Quan vaig ser a El Paso hi havia un centenar de persones a l'estació d'autobus, sense recursos. Per sort, gent de la comunitat els va ajudar amb roba i menjar, així com el nostre grup. El que passa és molt greu.

També vaig experimentar un raig d'esperança, com ara una casa de misericòrdia a Nogales, com un oasi per a la gent que espera per creuar la frontera. Allà els ajuden amb qüestions legals, de salut i d'educació."

Biden reviu la pitjor època de Trump

El 21 de desembre expira l'anomenat "article 42", legislat sota el govern de Trump, i que faculta l'administració a impedir l'entrada d'immigrants al·legant que portarien el coronavirus. Això ha provocat un efecte crida, que ha saturat la ciutat fronterera d'El Paso, on ja no hi ha lloc per atendre els migrants i comença a viure's una crisi humanitària, com ha constatat el corresponsal als Estats Units de Catalunya Ràdio, Francesc Garriga.

Mentrestant, al costat mexicà del Rio Grande, milers d'immigrants esperen a travessar la frontera, fet que incrementa l'alarma de l'administració Biden, que ha implementat mesures controvertides, segons Pérez-Bustillo:

"El que podem esperar és el retorn en calent de migrants sol·licitants d'asil d'alguns països que Mèxic accepti, i que potencialment serien nicaragüencs, cubans i veneçolans."

I és que, segons Witness at the Border, l'actual Casa Blanca promulga d'amagatotis una negació massiva del dret a sol·licitar asil, que és un dret constitucional, evocant el pitjor de l'administració Trump.

Pérez-Bustillo alertava que aquestes polítiques alimenten situacions tan greus com la separació forçosa de famílies i les morts en detenció, que ell considera que constitueixen crims de lesa humanitat.