Era un dimarts del mes d'octubre del 2018. La UE Sant Andreu vivia un dia gran amb motiu de la Copa del Rei: la visita de l'Atlètic de Madrid. En aquell equip dirigit pel Cholo Simeone hi jugava el que 6 anys després seria considerat el millor jugador del món: Rodri Hernández. Va jugar de titular, com a migcentre, al costat de Thomas Partey. Li va tocar defensar el mitjapunta d'aquella UE Sant Andreu, Ton Alcover. "Tot ho feia bé, no li podies treure la pilota", recorda Alcover. "A ell també li va costar defensar-me, per això tinc una fotografia on m'agafa de la samarreta", bromeja l'ara jugador del CE L'Hospitalet.
Ángel Pedraza va ser el primer jugador de la Masia que va debutar amb el primer equip del Barça. Hi va jugar vuit temporades, des del 1980 fins al 1988. El 8 de gener del 2011 ens va deixar amb només 48 anys, víctima d'un càncer. Tot i això, el seu llegat ha seguit molt viu gràcies a la seva família. El seu fill Marc Pedraza va ser professional, com el seu pare, i actualment forma part de l'Escola de Futbol Ángel Pedraza. L'any 2012 Carlos Sarto i Guillermo Sáez van fundar l'Escola de Futbol Ángel Pedraza (EFAP), una escola de futbol situada al barri de la Zona Franca de Barcelona, amb el camp de La Bàscula com a seu central. Dotze anys després, l'escola s'ha convertit en un referent del barri amb més de 700 nens. "M'emociona caminar per la Zona Franca i veure tots els nens amb la nostra samarreta", explica Marc Pedraza.
Tres dels quatre catalans hauran de remuntar si volen classificar-se per a la pròxima fase del play-off d'ascens a Primera Federació. El CE Europa va perdre a l'anada 2 a 0 contra el Betis Deportivo, i ara intentarà remuntar a casa. "Serà un Nou Sardenya molt especial", confessa Pau López, jugador dels escapulats. Diumenge a les 12 h s'espera un ple a vessar per intentar la remuntada. L'altre equip que juga a casa i també haurà de remuntar el resultat advers de l'anada és el CF Badalona Futur. Després de perdre 1 a 0 contra l'Orihuela en l'anada, ara juguen al Camp Municipal de Vic, que ha sigut la seva seu local tota la temporada. "Sabem que no tenim la massa social del Sant Andreu o l'Europa, però confiem a capgirar-ho".
Violència entre pares i mares en el futbol base. Una frase que sembla surrealista, però que és més realitat del que ens pensem. Encara més després que el 4 de maig passat, en un partit de nens de 7 anys, a les instal·lacions de l'Olímpia de Sabadell el partit va acabar amb una baralla entre pares. Gràcies al pòdcast de Catalunya Ràdio "Futbol Català, amb Marc Marbà", que va tenir imatges d'aquest enfrontament, es va poder denunciar el fet, i els dos clubs han hagut de prendre mesures cap a aquests pares, a qui han expulsat de l'Escola de Futbol Base Ripollet per una banda, i del CE Sabadell per l'altra.
Arriba l'última jornada a la 2a Federació i el CE Europa pot ser campió i aconseguir l'ascens directe a la 1a RFEF. Per fer-ho haurà de guanyar el RCD Espanyol B i esperar que l'Hèrcules perdi o empati a casa contra el Lleida Esportiu. Entre els cinc primers hi trobem quatre catalans: Europa, Lleida Esportiu, CF Badalona Futur i UE Sant Andreu. Malauradament, després que gran part de la temporada hem tingut un català líder, ara toca esperar que el Lleida ajudi el CE Europa. "El somni de la 1a RFEF és viu. Citem a tothom a venir al Nou Sardenya aquest diumenge", diu Ramon Gatell, entrenador del CE Europa.
Al grup 9 de Quarta Catalana hi viu l'equip, segurament, més perdedor de tot el futbol català. Parlem del Lliçà d'Amunt Club Atlètic, que ha estat durant dos anys seguits sense saber què és guanyar.
Com afronta un esportista una lesió de llarga durada? Com afecta el seu rendiment? Quins són els moments més difícils? En podem treure algun benefici? Trobar respostes a aquestes preguntes és difícil, tot i que hi ha experts que intenten acompanyar esportistes professionals i amateurs en cas de lesions greus que aparten als esportistes del terreny de joc. "A mi em va canviar la vida", explica Sergi Pastells, actual jugador del CE Europa que va tenir un trencament d'encreuats als 23 anys, quan era capità del CE Sabadell a 2aB. Actualment fa un any que és fora del terreny de joc després de trencar-se el taló d'Aquil·les, ara ja amb 30 anys. "Amb més maduresa entomes la lesió diferent, però igualment m'ha produït frustració no complir els terminis".
El xup-xup a Lleida comença a ser important, perquè la temporada que ve hi podria haver dos equips de Lleida a Segona Federació, o fins i tot un a Primera Federació. "Les negociacions amb el Badalona Futur estan molt avançades, tot i que encara no tancades", explica Marc Cerón, portaveu de l'Atlètic Lleida. Segons ha pogut confirmar el programa "Futbol català, amb Marc Marbà", la compra es farà per 1 euro i l'assumpció del deute estarà al voltant dels 600 mil euros, a falta d'una "due diligence" que dicti una xifra definitiva. "L'Atlètic Lleida no té massa social", sentencia Pep Toldrà, membre de la diputació de Lleida. I és aquest punt és la clau de volta del que pot passar els pròxims mesos a la Terra Ferma. Com assumirà la ciutat i la gent dos equips, com a mínim, a Segona Federació? Alhora, segueixen moltes preguntes a l'aire sobre el futur de l'Atlètic Lleida. Qui en serà l'entrenador? On jugarà? Qui en serà el director esportiu?