Anar a la navegació principalAnar al contingut

capítols

T3xC4 - Amb històries de la gent dels mercats de Puigmercadal, Mercagavà, Les Roquetes-St Pere de Ribes i Vall d'Hebro
reproduir

T3xC4 - Amb històries de la gent dels mercats de Puigmercadal, Mercagavà, Les Roquetes-St Pere de Ribes i Vall d'Hebro

Durada: 48 min

A "Gent de Mercats" seguim fent un tomb per alguns dels mercats de Catalunya. Comencem a Manresa, on coneixem la història de la Maria, que ha voltat el món per amor i que ha canviat Las Vegas per una parada de pastissos al mercat de Puigmercadal. Allà parem atenció a les receptes de l'Agustí, president del mercat i peixater, i visitem el supermercat cooperatiu que acull el mercat. A Mercagavà ens espera l'Isma, un paradista cuinetes que és tot un influencer gràcies a les seves vídeo-receptes que arriben casi tan lluny com els encàrrecs que rep gràcies a les xarxes. El Javi ens ensenya la seva parada, una fruiteria autoservei ben assortida on hi té de tot. Al mercat de Vall d'Hebrón-Teixonera a Barcelona coneixem la Mònica i la Mayka, companyes, amigues i expertes en llegums tan ben avingudes que molts les prenen per germanes. I pugem a la coberta del mercat per descobrir-hi un espai ben inesperat: un hort urbà únic a tota Catalunya. Al mercat ambulant de Les Roquetes, a Sant Pere de Ribes, intentarem que el Javi ens expliqui la recepta dels seus xurros, tot i que no serà gens fàcil que ens en descobreixi el secret. Ben a prop hi trobem la Tetyana, la veïna de la parada dels llençols, que és originària de Moscou. Passem per la parada del Joan, un agricultor que es passa el dia del camp a la parada i de la parada al camp, i coneixem la Remei, una altra pagesa del mercat, vella amiga de Gent de Mercats, que és tot un referent pel Joan. Noves generacions i paradistes de tota la vida que són l'ànima dels nostres mercats.

T3xC3 - Amb històries de la gent dels mercats de Tremp, Sort i La Pobla de Segur
reproduir

T3xC3 - Amb històries de la gent dels mercats de Tremp, Sort i La Pobla de Segur

Durada: 47 min

"Gent de Mercats" va fins al Pallars per conèixer tres mercats ambulants amb un munt d'històries per explicar. A Tremp, al Pallars Jussà, coneixerem el Pepe, que cada setmana planta la parada als tres mercats, faci fred o calor. Ens trobem amb el Jorge i la Isa, dos germans valencians especialitzats, com no, en taronges i cítrics. El Jaume, mestre artesà xarcuter, ens obre les portes del seu obrador i de productes 100% pallaresos com la singular girella. A Sort, al Pallars Sobirà, hi arribem amb taxi. El del Josep, un taxista que s'encarrega de portar els clients cap al mercat des dels pobles del voltant. Com la Carme, que fa la compra setmanal al mercat ambulant. Allà ens trobem amb la Montse i el Julià, dos amics que queden per fer el "mermut", la seva suma particular de mercat i vermut. I al "mermut" coneixem l'Amparo, una murciana enamorada del Pallars que ens descobreix el Cafè Pessets, un clàssic de Sort reinventat. Seguim el nostre recorregut a La Pobla de Segur, novament al Pallars Jussà, on coneixem la Rianne, una holandesa que ja fa 13 anys que va venir per amor i que treballa la terra per l'autoconsum i per vendre al mercat. I acabem amb un ritual de solstici d'hivern de la mà de la Marta i la Maria, dues joves neorurals que regenten un refugi de muntanya amb una energia molt especial. Nouvinguts d'arreu i veïns de tota la vida es troben al voltant dels mercats per descobrir-nos les seves vides plenes d'històries.

T3xC2 - Amb històries de la gent dels mercats de Sant Jordi a Sant Boi, del mercat ambulant de Malgrat...
reproduir

T3xC2 - Amb històries de la gent dels mercats de Sant Jordi a Sant Boi, del mercat ambulant de Malgrat...

Durada: 49 min

A "Gent de mercats" seguim un grup de clients molt especial pel mercat de Sant Jordi a Sant Boi: una dotació de bombers que tan bon punt apaguen un foc com encenen uns fogons. Allà es troben amb la Roser, que vol canviar el davantal del negoci familiar per l'uniforme de bombera. Coneixem la Rosanna, que porta el bar del mercat que va pertànyer als seus sogres, ara en traspàs, i que no pensa deixar en mans de qualsevol. Al Mercat de la Llibertat de Barcelona ens trobem amb el Salvador, un especialista en olives de qui intentem esbrinar la recepta secreta de les seves "olives infern" (tot i que no és fàcil!). Coneixem una parella d'aquelles que van néixer al mercat i segueixen com el primer dia, la formada per la Montse i el Jaume. I pels passadissos del mercat hi trobem l'Alexis, a la recerca dels productes per fer el millor capipota de la zona. Anem fins al mercat ambulant de Malgrat de Mar, on coneixem la història de la Pili, l'última generació d'una nissaga de venedors ambulants, i ens colem a la parada de roba de la Montse i la Mari, dues germanes que han posat l'ànima en la seva pròpia marca de roba solidària amb la lluita contra el càncer. I acabem aquesta nova ruta pels mercats al barri del Poblenou de Barcelona. Allà coneixem el Beltrán, un cuiner jove, arribat de Segòvia, d'aquells que admira la cuina de les iaies i el producte de mercat. De la seva mà coneixem la Mari i el Josep, mare i fill carnissers, i l'Esteve, que porta tota una vida al mercat i segueix anant a la llotja de Barcelona. Tot, per descobrir que cada mercat és un món ple d'històries.

T3xC1 - Amb històries de la gent dels mercats de la Barceloneta, de Mollet del Vallès i de Sant Sadurní d'Anoia
reproduir

T3xC1 - Amb històries de la gent dels mercats de la Barceloneta, de Mollet del Vallès i de Sant Sadurní d'Anoia

Durada: 47 min

Veiem com és d'important per a una parella de joves invidents a qui els agrada menjar bé, la compra al mercat. L'Elvira i l'Albert, ell nedador paralímpic i ella mestra d'escola, viuen a la Barceloneta. Estan encantats amb el barri perquè està ben adaptat i tenen el mercat a prop. A l'hora de comprar valoren com s'hi dirigeixen els paradistes i l'atenció que els presten, perquè, segons diuen, els venedors, són els seus ulls. Al mercat de la Barceloneta coneixem també una parella que fa tres anys va obrir la peixateria. La Montse havia estat carnissera i el Jesús, pescador. Els va animar la Cristina, una gran defensora de la cultura del peix de llotja que reivindica La Platgeta, l'històric moll de pescadors de Barcelona. Al mercat ambulant de Sant Sadurní d'Anoia veiem com la Gemma, que munta parada d'embotits els dijous i els dissabtes, se les empesca per continuar alletant el seu fill mentre treballa. A la capital del cava també coneixem el Joan, cuiner convençut de la importància dels productes de proximitat que compra al mercat, que ens fa venir gana amb el biquini d'ànec mut, i al Rachid que ven roba en un parada de les de més èxit del mercat, que el seu pare va començar amb tot just una capsa de mocadors. Finalment a Mollet del Vallès, coneixem la Pepita, la llegumaire més presumida del mercat municipal, que no té cap pensament de jubilar-se a pesar que fa anys que podria. En aquesta població del Vallès Oriental, al mercat hi trobem una parada del forn que fa una de les coques més bones de Catalunya: parada, botigues i obrador que les netes del fundador gestionen amb un relleu generacional ple d'empenta i nova energia.

T2xC6 - Mercats de Badia, El Lleó de Girona i la Boqueria
reproduir

T2xC6 - Mercats de Badia, El Lleó de Girona i la Boqueria

Durada: 48 min

A "Gent de Mercats i Comerços" visitem La Boqueria, el mercat del Lleó de Girona i el mercat municipal de Badia del Vallès. El mercat de la Rambla de Barcelona, el que té més comerços de la ciutat i el més emblemàtic, el coneixem de la mà del Pere, un pagès que recorre cada dia el camí entre els camps del Parc Agrari del Baix Llobregat i La Boqueria per vendre-hi les seves verdures i hortalisses. Els de Cal Neguit fan aquest camí des del 1877, ja que hi tenen parada fixa des d'aleshores. Amb les seves faves tendres, veurem quin plat fa l'Arnau, del Direkte Boqueria, que, amb una cuina molt personal i un restaurant molt petit, ha aconseguit superar amb èxit la falta de visitants estrangers del mercat. Sense moure'ns de La Boqueria, on moltes parades tornen a estar engrescades perquè han recuperat l'antiga clientela, coneixem també la Francesca i la seva filla Rosa, de Menuts Rosa, que són un exemple d'emprenedoria i resiliència. Com ho és la Teresa, de Calçats Queisalós, un comerç històric, sempre comandat per dones, que ara també està aconseguint superar la crisi del seu sector. Al mercat de Badia del Vallès coneixem la història de l'Alexandra, una romanesa establerta des de fa 17 anys a la població vallesana que és tot un exemple de superació personal. I, per dones coratjoses, la Raquel, la Carmen i l'Olga, que estan a càrrec d'altres parades que també han fet del de Badia un dels mercats més actius del Vallès Occidental. A Girona anirem al mercat del Lleó amb un paradista multifacètic, el Josep Campmajó, que té tots els negocis amb exparelles i "germans" que no ho són de sang. I sabrem per què el del Lleó és un mercat molt i molt gurmet, amb el periodista gastronòmic Vador Garcia-Arbós.

T2xC5 - Mercats dels Encants i Sant Andreu de Barcelona, Sagarra de Santa Coloma de Gramanet i Palafrugell
reproduir

T2xC5 - Mercats dels Encants i Sant Andreu de Barcelona, Sagarra de Santa Coloma de Gramanet i Palafrugell

Durada: 50 min

Ens llevem ben d'hora per veure de primera mà com es preparen les subhastes al mercat dels Encants de Barcelona. El Miquel, un antiquari que hi ha crescut, ens fa de guia per les històries que amaga aquest mercat històric de la ciutat. Com les del Víctor i l'Ibrahim, sempre atents per trobar-hi petits tresors amagats. Fem un descans a la xurreria del Joan, on descobrirem maneres... diguem que "peculiars" de prendre uns xurros per esmorzar de la mà d'un dels seus clients més fidels, el Tío Luis. La Jackie, irlandesa de naixement i catalana d'adopció, ens fa venir gana amb els seus platets i entrepans. Al mercat de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet ens trobem amb el Carlos i la Carmen, pagesos i enamorats de la seva professió. També coneixem el Ramon, un antic venedor del mercat que ara reparteix sort i conversa com a venedor de loteria. I l'Ana, la venedora amb la parada més dolça del mercat. Tornem a Barcelona per passar per Sant Andreu i conèixer el Pep, un cuiner que ha crescut entre els taulells del mercat i que és "el fill del mercat". Veiem com es reparteix el temps entre la parada familiar i la de l'Elisenda, cansaladera i veïna de parada. L'Andreu ens sorprendrà descobrint-nos la relació entre els llibres antics que compra al mercat mateix i la cuina, i sortim a fer un volt per la plaça del Mercadal, la plaça del mercat de tota la vida. Ara, el Robert i l'Ana del Bar Aparici esperen amb ganes que acabin les obres de rehabilitació. De camí, fem parada (O: ens aturarem) en una botiga amb contacte directe amb l'escola de màgia de Hogwarts. Acabem vora el mar, comprant al mercat de Palafrugell amb la Roseta, que, tot i tenir el seu restaurant tancat per la pandèmia, no deixa de visitar el mercat cada setmana. Allà organitza una garoinada amb el Jordi, un paradista amb el cor robat per les havaneres. Tenim pla i tenim música. Només falta l'Ivan per posar les garoines i preparar una *xefla vora el mar. Una d'aquelles que tant ens agrada.

T2xC4 - Mercats de Salt, Guineueta, Sant Cugat i les Corts
reproduir

T2xC4 - Mercats de Salt, Guineueta, Sant Cugat i les Corts

Durada: 48 min

Fem un recorregut per tot el territori per descobrir quatre mercats plens d'històries. Al mercat de Salt sentirem la del Pep, l'únic hortolà d'un mercat on tothom es coneix pel sobrenom. No us direm encara qui és qui, però prepareu-vos per trobar-vos amb "l'Alcaldessa" i "la Gallineta". Xerrarem amb la Tamara, la georgiana que té el mercat com una patena, i amb l'Anna, vinguda de Romania, i sempre amb un somriure a punt. Som testimonis de primera mà de com el mercat ha canviat la vida del Manel, el repartidor del mercat de les Corts de Barcelona i un apassionat de la fotografia. A la plaça de la Concòrdia, el centre neuràlgic del barri, entrarem a la farmàcia de l'Helena, un establiment amb més de 160 anys d'història. Creuant (O: A l'altra banda de) la plaça ens colarem en dos bars, els locals del Lito i l'Enric, dos amics d'infantesa i, tal com ells mateixos es defineixen, dos autèntics "inventors de bars". A Sant Cugat ens perdem entre formatges amb l'Imma, una autèntica apassionada de tot el que ven. Al bar coneixerem el Ferran, "el Fugas", que reparteix el temps entre la vida al mercat i la feina de model, i ens arrencarem a cantar amb el Carlos, bacallaner i showman del mercat. I tornem a Barcelona, al mercat de la Guineueta, on ens espera la Yolanda, una cuinera amb un ingredient infal·lible: la passió i l'estima que posa en cada plat. També ens trobarem amb el Manuel, que està immensament agraït al barri que el va acollir fa 50 anys, i amb un altre veí agraït, el José Antonio, el sabater de la Guineueta.

T1xC6 - Mercat Municipal de Sitges, Mercat Central de Tarragona i Mercat d'Horta a Barcelona
reproduir

T1xC6 - Mercat Municipal de Sitges, Mercat Central de Tarragona i Mercat d'Horta a Barcelona

Durada: 46 min

En aquest capítol ens sumem a l'Ester i la Vinyet, mare i filla, en la seva trobada setmanal al mercat de Sitges, i amb elles aprenem com es fa un autèntic arròs a la sitgetana. Allà ens trobem amb el Ricky, un cuiner anglès tatuat fins a les celles (literalment) convençut que la galeria del producte fresc que és el mercat és el millor reclam per acostar la cuina catalana als visitants de la població. Al mercat de Sitges també hi trobem una parada de venda directa de fruita i horta, la del Daniel, un excomercial que ven el que produeixen els camps que conrea. L'acompanyem a Mercabarna, on hi ha la cooperativa de pagesos d'agricultura ecològica de la qual és soci per endur-se el que necessita i ell no té. Al mercat Central de Tarragona seguim el Josep en les seves tres ocupacions, la de llibreter, la de venedor de pastissos al mercat i la de casteller, tot un senyor de Tarragona! Si encara no ho heu fet, us convidem a sentir com sona el carilló i a conèixer la Carmeta, una peixatera nascuda al Serrallo molt pessimista amb l'estat actual del mar. També visitem el mercat d'Horta, a Barcelona, on coneixem l'Eva, la florista del mercat, poc convençuda de la reforma integral que s'hi ha de fer, i el pessebrista oficial, que reprodueix les parades en figuretes. Finalment, comprem números per a una rifa que involucra tot el mercat. Tot això acompanyat de moltes més històries de la nostra Gent de Mercats!

T1xC5 - Mercats de Sant Antoni i Provençals a Barcelona i Mercat Central de Reus
reproduir

T1xC5 - Mercats de Sant Antoni i Provençals a Barcelona i Mercat Central de Reus

Durada: 50 min

Visitem el remodelat mercat de Sant Antoni per conèixer la Maria Masclans, part d'una nissaga centenària de bacallaners, que gestiona dues parades i un bar. Ah! I amb quatre fills encara té temps de posar d'acord els companys, com a presidenta dels comerciants d'alimentació. Veurem com, en un mercat tan antic, hi ha paradistes que s'han criat pràcticament junts i vides senceres que transcorren entre aquestes parets. Sant Antoni és "dos mercats en un", com ens expliquen els Bernaus, d'una de les botigues dels encants de roba que amb la remodelació s'han pogut oblidar d'allò de muntar i desmuntar parada cada dia. Al mercat de fruites i verdures de Mercabarna, coneixerem l'empresa de cítrics que ara porta la Montse Sanahuja i el seu orgullós pare, el Florencio, que hi va de tant en tant per retrobar-se amb antics companys i clients, com la Carme, que té parada a Sant Antoni. També visitarem el mercat de Provençals per encomanar-nos pel bon rotllo que es respira entre els seus paradistes, que munten taules al bell mig del mercat per dinar junts el dia que obren a la tarda. Amb el Juan Antonio, d'una família de carnissers, ens mourem entre les parades del mercat ambulant dels dimecres, on, al seu torn, té clients de fa molts anys, com la Mari. Celebrarem el Corpus al Mercat Central de Reus, i veurem com fa la coca amb cireres, típica d'aquest dia, la bloguera Marta Jubert, que compra les cireres a l'Anna Gisbert. Un bon amic de l'Anna, que va cada dia a la seva parada i a la de la pesca salada dels Vidal, és el Ferran Cerro, un cuiner que ha voltat molt per restaurants amb estrella fins a establir-se a casa, en un establiment propi on fa la cuina amb productes frescos comprats al dia. Històries de tots els sabors a "Gent de mercats".

T1xC4 - Mercat Central de Sabadell, de l'Abaceria de Barcelona i Mercat de la plaça de Cuba de Mataró.
reproduir

T1xC4 - Mercat Central de Sabadell, de l'Abaceria de Barcelona i Mercat de la plaça de Cuba de Mataró.

Durada: 46 min

N'hi ha que s'han passat tota una vida al mercat, i d'altres que tot just emprenen un nou negoci. Al mercat de Sabadell coneixerem diversos d'aquests perfils; joves que han ampliat els comerços dels seus pares, com l'Àlex Castany, al costat d'altres que són els nous al mercat com els Davids, que acaben d'obrir una parada de sushi. Si és per conèixer bones iniciatives comercials, no us perdeu la història del Manel Andreu, que amb 90 anys, els mateixos que el mercat, resumeix una vida d'emprenedoria. Qui també s'ha passat la vida entre parades és la Rosario, que des del mercat provisional espera amb ganes la renovació de la nova Abaceria de Gràcia. Tot i que hi va començar molt joveneta, la seva no seria una història excepcional, si no fos que té 88 anys i es lleva cada dia a les 4h, fora de Barcelona, per poder seguir darrere el taulell. A Mataró coneixerem la història del Raúl, un enginyer informàtic reconvertit en pagès, masover i venedor, que té parada al mercat de la plaça de Cuba. Entre els seus clients hi ha la María, que ha "descobert" que comprant productes frescos al mercat ha millorat sensiblement de la malaltia que té. Acompanyarem la Teresa Codina a la llotja d'Arenys, tota una senyora del peix, amb parada al mercat. I sense moure'ns d'aquí aprendrem a cuinar aprofitant tot el que tenim al rebost per evitar el malbaratament. Un altre bon grapat d'històries de la Gent de Mercats.

T1xC3 - Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, i de Sants i de la Mercè de Barcelona.
reproduir

T1xC3 - Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, i de Sants i de la Mercè de Barcelona.

Durada: 49 min

Aquest capítol és la prova que al mercat es pot trobar gent d'allò més diversa. Al mercat de Sants coneixerem els peixaters Leyva. El Francesc està a punt de deixar el negoci en mans del seu fill Pere, però encara que comparteixen la feina a la parada i, de matinada, van a comprar el peix a Mercabarna, un mercat central amb codis propis. A l'Aula de Cuina de Sants coneixerem els participants en un taller contrarellotge per fer una carmanyola saludable. A Vilanova i la Geltrú, la cuina que fa la Mimi al bar del Mercat del Centre és coneguda dins i fora del mercat. Ha nascut allà, com qui diu, i no se li escapa res del que hi passa. D'una altra nissaga de peixaters, els Perelló, també de Vilanova, ens fixarem especialment en el Xavier, que tan aviat talla peix com carn, ja que ha hagut d'aprendre aquest altre ofici per amor. Amb el Xavier i el Sergi, el seu germà, veurem com funciona la subhasta del peix a la llotja de Vilanova. Tots els mercats tenen personatges entranyables, i aquí hem conegut la Remei, una pagesa amb parada a fora, i la Provi, una dependenta que està a l'atur i s'enyora dels companys amb qui ha compartit la vida. Finalment, al mercat de la Mercè serem testimonis d'un paradista que plega, el Jaume Vila, en aquest cas sense tenir relleu a la família. Aquí veurem com fer esport uneix a molts dependents, amb l'equip de runners del mercat. Que degusteu totes les seves històries!