"Em vaig despertar al cap de quatre dies d'estar lligada i no sabia on era. Em vaig aixecar bruta de dalt a baix." Fa més de vint anys, la Mercè Torrentallé va tenir un brot psicòtic en ple carrer i va ser diagnosticada d'esquizofrènia paranoide i depressió. La seva intensa feina com a activista demostra que les persones amb un trastorn mental tenen un paper per jugar a la societat i que poden tornar a recuperar la vida que la malaltia ha posat en pausa. Però això no és fàcil: la desinformació i l'estigma en són la causa. Explorem la història de l'estigma, de la bogeria i de la Mercè amb Josep Maria Comellas, doctor en Medicina i professor catedràtic emèrit d'Antropologia a la Universitat Rovira i Virgili i amb els psiquiatres Eduard Vieta, Josep Manuel Menchón i Marta Carmona i amb l'activista Enriqueta Vidal.
ESCOLTA-HO ARA"Els trastorns mentals més greus, moltes vegades, ni es diagnostiquen en dones", diu la Dra. Gemma Parramon, cap de Secció d'Interconsulta i Psiquiatria d'Enllaç de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. Les dones són les grans oblidades de la salut mental. La sobreprotecció i infantilització històriques les han tancat a casa i les han allunyat dels tractaments, i la violència estructural que pateixen impedeix la seva recuperació: el 32% de les dones supervivents de violència tenen ansietat i el 20%, depressió. Per acabar-ho d'adobar, la majoria de psicofàrmacs estan pensats i provats només en homes. Repassem les dades, expliquem què és la "depressió estoica" i escoltem alguns casos mediàtics que demostren el biaix que reben les dones respecte dels homes quan es tracta de salut mental: Britney Spears, Maria Callas i Mina.
"Sentia un odi tan gran cap a mi mateix que, estigués com estigués, mai em veia bé", diu Jordi Figuerola, que té un TCA des de fa més de 20 anys. A Catalunya, els trastorns de conducta alimentària (TCA) són la tercera causa de malaltia crònica entre els adolescents. L'actriu Ann Perelló va ser una d'aquestes adolescents i ara ha transformat la seva experiència amb l'anorèxia en el monòleg "NUA (Radiografia d'un trastorn)". Parlem de les causes multifactorials d'aquest trastorn i de com es viu i se supera un TCA amb l'Ann i en Jordi, amb la doctora Teia Plana, coordinadora de la unitat de TCA del servei de psiquiatria i psicologia infantojuvenil de l'Hospital Clínic de Barcelona, i amb el doctor Javier Salvador, de l'Hospital Santa Maria de Lleida.