Aquest pioner del cinema aficionat vivia entre dos mons, el Baix Empordà -on havia nascut i residia- i la ciutat de Barcelona -on havia anat a estudiar pocs anys abans d'un esdeveniment històric: l'Exposició Universal de 1929. L'ocasió seria excepcional per a aquest home intrèpid, i amb la seva petita càmera es llançaria a filmar aquella fira plena de meravelles amb la il·lusió de qui la retratava gairebé en primícia.
Cineasta autodidacte, aficionat amb una gran passió al cinema, Joan Capdevila és un autor polifacètic que ha rodat des de cinema comercial per encàrrec fins a pel·lícules que són autèntics poemes visuals dedicats a oficis, tradicions, festes i llocs d'una realitat que el captivava.
Fill de catalans de Sabadell emigrats a Tolosa de Llenguadoc, en Josep Alsina es va casar amb una francesa amb qui va anar a viure a les Escaldes l'any 1940. En aquella època, Andorra era un país rural i en Josep Alsina va filmar la vida tal com era: mercats, festes i carrers sense asfaltar i també els grans escenaris de muntanya enmig d'una naturalesa desbordant.
Francesc Bordàs és, sense cap mena de dubte, un pioner i per partida doble del cinema aficionat a Catalunya. Primer perquè va començar a filmar a finals dels anys vint, però sobretot també perquè ho va fer retratant uns escenaris poc comuns per a la majoria de catalans d'aquelles èpoques.
Les pel·lícules d'aquesta família de Reus són el retrat d'una llarga història d'amor. Una història que protagonitzarien una parella de joves, primer tot sols i després amb l'arribada dels tres fills del matrimoni, i tenint sempre de teló de fons una gran passió per un mar pròxim i pels esports nàutics.
En la biografia de Pere Calders, un dels escriptors catalans més populars del segle passat, es destaca amb lletres majúscules la participació en la Guerra Civil combatent en les files republicanes, més el posterior exili a Mèxic, on refaria la vida i posaria els fonaments de la seva obra literària.