CATALUNYA NIT
Redacció
15/12/2022 - 22.09 Actualitzat 15/12/2022 - 22.27
Gran pas endavant, des de Catalunya, en la lluita contra el càncer. L'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron de Barcelona ha desenvolupat un fàrmac innovador per tractar el càncer de pàncrees que actua contra les cèl·lules que envolten i protegeixen els tumors, els macròfags.
Després de deu anys d'investigació al voltant dels tipus de càncer més agressius, els investigadors haurien aconseguit que el fàrmac neutralitzi la proteïna LIF que produeixen aquestes cèl·lules, que és la mateixa que protegeix l'embrió de les dones embarassades del seu sistema immunitari.
Malgrat estar en fase preliminar, des de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron es mostren esperançats amb els resultats, ja que el medicament s'ha mostrat segur i ben tolerat. De fet, s'han constatat efectes clínics que apunten que en més d'un 23% dels pacients el tumor va deixar de créixer.
El director de recerca translacional de l'Institut d'Oncologia d'aquest hospital (VHIO), el doctor Joan Seoane, explica a Catalunya Ràdio que cal esperar estudis més amplis que confirmin aquests resultats. Amb tot, assegura que el més important és que han pogut veure com funciona el fàrmac:
"Hem vist que el fàrmac actua sobre el microambient tumoral, en concret unes cèl·lules que es diuen macròfags, activa el sistema immune i deixa que les cèl·lules que destrueixen el tumor hi puguin entrar."
L'estudi preliminar s'ha fet amb 41 pacients i ara s'ha començat la fase 2, que pretén reclutar 115 malalts a nivell internacional.
La diana terapèutica del fàrmac és la proteïna LIF, que es troba alterada en alguns tipus de càncer, promovent la proliferació de cèl·lules mare tumorals i desactivant la resposta del sistema immune contra el tumor. L'objectiu és, doncs, bloquejar aquesta proteïna. Ho explica el doctor Seoane:
"En trobar aquesta proteïna, vam pensar que un fàrmac podria funcionar si la bloquejàvem i, per tant, reactivàvem el sistema immune del pacient contra tumors que tinguin aquesta proteïna."
Segons ell mateix, el medicament podria funcionar també en altres òrgans a banda del pàncrees, depenent de la presència de la proteïna:
"El que estem veient és que no és tan important on és el tumor, sinó que veiem alguns tumors de pàncrees, alguns de cervell o alguns de mama que tenen alts nivells de LIF que els protegeix. La idea és començar amb pàncrees i, després, extrapolar-ho a altres tipus tumorals."
Des de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, es mostren orgullosos que des de la descoberta de la diana terapèutica fins a la creació del fàrmac o el testeig de la fase 1 s'hagi fet a Catalunya:
"El fàrmac l'hem fet aquí, és un fàrmac de Barcelona. És nostre i té bona pinta."
Pel que fa a les properes fases dels assajos, el doctor Seoane augura un molt bon pronòstic per a la segona i la tercera:
"Entenem com funciona i això és fonamental per millorar: per fer combinacions adequades, per seleccionar els pacients que puguin respondre, etc.".