Última secció de televisió de "Mirant a Àvila" amb David Àvila. I avui fem un petit homenatge al programa de TV3 "El foraster" amb els seus protagonistes: el presentador, Quim Masferrer; Oriol Parreño, redactor del programa, i també d'"El paisano", i Lali Colomé, la localitzadora.
Marc Fortuny, judoka d'elit, ha explicat al programa que tant l'entorn de l'esport masculí com els espònsors van reaccionar molt millor del que es pensava quan va anunciar que era homosexual. Per por i per prejudicis establerts, els esportistes, sobretot homes, tenen por de fer pública la seva homosexualitat. Fortuny ha fet el pas per facilitar el camí als seus companys. Aquest judoka d'elit, juntament amb la professora d'INEF, Anna Vilanova, treballen en un estudi per diagnosticar i sensibilitzar sobre l'homosexualitat en el món de l'esport.
La Inés Ros és dissenyadora i ha tingut càncer de mama dues vegades. La primera, es va poder curar amb radioteràpia. Cinc anys després va recaure i li van haver d'extreure el pit. Amb ella recordem com és viure amb càncer, les dificultats de conviure amb la malaltia i la importància d'una bona actitud per afrontar-la de la millor manera possible.
Manifestació a Viella en contra de la gestió de la fauna salvatge al Pirineu. Joan Guitart és el responsable de Comarques de Muntanya d'Unió de Pagesos: "El problema principal, i no s'explica del tot, són els atacs d'ossos: amb 5 anys més això es multiplicarà i n'hi haurà més de 100. Volem una gestió del territori i de la fauna. Això no és Alaska. El Pirineu és petit, no hi cap tot."
La Comissió Europea proposarà acabar amb el canvi d'hora i mantenir l'horari d'estiu. Carol Coll és membre de l'equip tècnic de Som Energia: "Com a usuaris no podem delegar l'eficiència energètica només a un canvi d'horari. L'eficiència inclou també la reducció del consum."
La cuinera Carme Ruscalleda diu que la clau de la dieta de la felicitat és menjar a la mateixa hora i aprofitar els productes naturals de la temporada. Fruites, verdures i hortalisses, fruita seca, làctics de qualitat i xocolata negra. Ruscalleda recorda que som hereus d'una cuina molt sàvia, que la modernitat ens hi va girar d'esquena i que ara comencem a recuperar allò més sa i més bo. La cuinera ja prepara el seu laboratori d'idees fins que tanqui a l'octubre el seu restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar. Aquest estiu el seu equip fa un intercanvi d'idees a l'atelier del restaurant Odissei, a Montecarlo, del desaparegut Joël Robuchon.
A la Universitat Ramon Lloll aprenem a ser bons tertulians: com es pot tenir opinió de tot? Ens dona consells l'Antoni Bassas, "el mestre de mestres", com diu la Lloll Bertran: "Un bon tertulià ha de tenir coneixements i capacitat per expressar-los, ha de ser flexible i tenir molt sentit de l'humor", entre altres qualitats.
Una setmana més, el divulgador científic Xevi Verdaguer torna al "Gravetat zero" per explicar-nos com seguir una alimentació sana sense defallir en l'intent. Són dolents tots els bacteris? Quins beneficis té el quèfir? L'estrès afecta directament el nostre intestí?
La neurobiòloga Mara Dierssen ens explica les últimes investigacions fetes sobre el cervell i els avenços que han fet amb persones amb síndrome de Down: "Tot el que facis per afavorir les capacitats cognitives d'una persona servirà també per potenciar-les". La Mara diu que el millor estímul que un pot tenir és la vida mateixa.
Sabeu què és el "gatoaching"? En parlem amb el seu inventor, el Juanjo Fernández, escriptor, conferenciant i consultor pedagògic. Diu que els seus gats no són persones, però sí que són de la familia. Què ens poden ensenyar els gats per ser més feliços?
Als humans en general ens costa molt entendre conceptes estadístics i fem molts errors en el dia a dia. L'Oleguer Sagarra ens en porta exemples concrets. Per exemple, a Espanya no hi ha ningú que tingui un salari proper al salari mitjà.
El professor Joan B. Culla lloa la figura de l'historiador Josep Fontana, mort avui als 86 anys. Culla no ha dubtat a dir que Fontana està entre els millors pensadors i analistes de la història dels segles XX i XXI. El professor d'història de la UAB ha situat Fontana al mateix nivell que Pierre Vilar, analista francès i gran coneixedor de la realitat catalana. Joan B. Culla ha recordat que en un dels últims articles de Fontana, com "Síntesi de Catalunya", plantejava la legitimitat de la independència de Catalunya alhora que advertia de la dificultat del procés...
El boom del Fortnite, el videojoc que té enganxats més de 125 milions de persones. El jugador lluita en una illa contra 99 persones més i ha d'intentar ser l'últim de morir. S'hi pot jugar sol o en equip. Hi ha tornejos tant a Europa com als Estats Units i el guanyador es pot arribar a emportar mig milió de dòlars. Per això hi ha autèntics professionals que, sota les directrius d'entrenadors, hi juguen entre 8 i 12 hores diàries. Des del juliol de l'any passat ha donat ingressos bilionaris a Epic Games, l'empresa que el va crear.
Acaba l'estiu i la parella salta pels aires. Això de tenir temps per xerrar, per veure's cara a cara i deixar el mòbil no és bo per a les relacions sentimentals que estan en crisi. A advocats i psicòlegs se'ls gira feina aquests dies davant la creixent demanda de divorcis o de teràpies de parella per intentar "salvar la parella". També augmenten les demandes de divorci al juliol en previsió o per por que les vacances siguin un infern... N'hem parlat amb la psicòloga Sònia Cervantes.
Sor Lucía Caram està convençuda que el Papa Francesc no anirà a Manresa tot i la invitació que li ha fet la ciutat de cara a l'any 2022. La religiosa, activista i "alma mater" d'una de les entitats benèfiques més solidàries de Manresa, diu que com a bon jesuïta el Papa Francesc creu que ha de visitar altres ciutats amb més necessitats socials que la capital del Bages.
Genís Sinca, periodista i escriptor i manresà. Guanyador del Premi Josep Pla del 2013 amb la novel·la "Una família exemplar", assegura que Manresa és la gran desconeguda de Catalunya. Recomana tres indrets emblemàtics de la ciutat. El centre espiritual Sant Ignasi, la Seu de Manresa i la sèquia.
Josep Vives, portaveu del Barça, ha passat pel Casino de Manresa, des d'on hem fet el "Gravetat zero". Ha parlat de bàsquet, del futur de Rafinha i de la polèmica que envolta el servei "seient lliure" del Barça.
Parlem amb el periodista Quico Sallés i amb el regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada: "Si un nas de pallasso et pot portar a la presó, doncs anirem a presó. Si una bola vermella al nas és incitació a l'odi, pagarem el preu que sigui".
Conxa Borrell és prostituta per voluntat pròpia i presidenta d'Aprosex, l'associació de professionals del sexe que lluita pels drets de les prostitutes. Amb ella recordem com va ser la primera vegada que es va dedicar a la prostitució i sobre l'estigma social que hi ha al voltant d'aquesta professió.
David Ávila ens porta les millors recomanacions sobre televisió i totes les novetats que han de venir. Parlem, també, de les persones que viuen de la televisió amb Mateo Vergara, animador de públic d'infinitat de programes de televisió, i Rosa Ribalta, la Rosita, que la podríem definir com a públic professional. A més, hem trucat a la presentadora Paula Vázquez.
Ens ho explica el periodista gastronòmic Marco Bozzer, que ens parla també de la polèmica entre la pizza napolitana i la gurmet, una pizza que ara mateix està de moda a Itàlia. Marco Bozzer ens descobreix quina és la millor pizzeria de Barcelona.