Catalunya nit
Joan Aleix Mata
10/10/2023 - 23.07 Actualitzat 11/10/2023 - 08.33
El grup palestí Hamas va llançar dissabte per sorpresa l'atac més gran contra Israel en dècades. Per la seva banda, el govern israelià ha anunciat el bloqueig total de Gaza i el primer ministre, Benjamin Netanyahu, assegura que l'ofensiva tot just ha començat.
L'escalada en el conflicte ha provocat almenys 1.800 morts i més de 4.000 ferits. Les Nacions Unides estimen que més de 180.000 persones s'han quedat sense casa a Gaza pels bombardejos de l'exèrcit israelià, i es calcula que desenes de civils són hostatges en mans de Hamas. En aquest context, analitzem com s'han posicionat les principals potències mundials sobre aquest conflicte.
La Casa Blanca ha estat contundent a l'hora de posicionar-se: "Estem amb Israel". El president dels Estats Units, Joe Biden, ha qualificat l'ofensiva de Hamas de "completament malvada", i assegura que dotarà Israel de tots els recursos necessaris per defensar-se de l'atac:
"Ens assegurarem que tinguin el que necessiten per cuidar els seus ciutadans i defensar-se, per respondre a l'atac. No hi ha justificació per al terrorisme. No hi ha excuses. Hamas no defensa el dret del poble palestí a la dignitat i a l'autodeterminació."
En concret, el mandatari ha detallat que els Estats Units ja han enviat més munició i components a Israel per al seu sistema de defensa antiaèria Cúpula de Ferro per defensar-se dels coets llançats des de Gaza i el sud del Líban. També ha assegurat que han augmentat la presència a la regió amb avions de combat, portaavions i bucs de guerra.
Qui durant anys s'havia projectat com un aliat d'Israel, Vladímir Putin, en aquesta ocasió ha optat per mantenir distància i carregar contra la política exterior de la Casa Blanca. El mandatari rus considera que la violència entre israelians i palestins és un clar exemple del "fracàs" de la política dels Estats Units a l'Orient Mitjà:
"Van avançar amb les seves pròpies idees de com s'havia de fer això pressionant a banda i banda, sense tenir en compte els interessos fonamentals del poble de Palestina, sense tenir en compte la necessitat d'implementar una solució per a la seguretat: la creació d'un estat palestí sobirà independent."
El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat per la seva banda que Rússia està disposada a contribuir a una solució al conflicte aprofitant que té llaços històrics amb els palestins i que manté relacions amb Israel.
Els ministres d'Afers Exteriors dels 27 s'han reunit d'urgència per abordar la situació a Gaza. El cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, ha afirmat que Israel "té dret a defensar-se", però adverteix que "algunes de les mesures que s'han pres els últims dies van contra el dret internacional":
"Condemnem els atacs contra civils. Israel té dret a defensar-se, però d'acord amb els principis del dret internacional. Tallar l'aigua, l'electricitat o el subministrament de menjar va contra la llei internacional."
Brussel·les ha volgut deixar clar que no preveuen suspendre l'ajuda humanitària a Palestina, tal com va afirmar ahir de manera unilateral el comissari hongarès Olivér Várhelyi a la plataforma X. Várhelyi va ser proposat al càrrec pel primer ministre hongarès Viktor Orbán, un dels aliats més estrets de Netanyahu dins la Unió Europea.
Borrell se n'ha volgut desmarcar i assegura que la decisió de mantenir l'ajuda té el suport d'una "enorme majoria" de països del bloc:
"Haurem d'ampliar el suport, no pas minvar-lo. La Unió Europea haurà d'incrementar l'ajuda a les víctimes de la violència dels últims dies."
L'Iran ha donat suport històricament a la causa palestina, i Hezbollah, grup que té el suport del règim de Teheran, està participant activament en el conflicte amb atacs a posicions d'Israel des de la frontera amb el Líban.
El guia suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, ha negat qualsevol vinculació amb l'ofensiva de Hamas contra Israel i qualifica de "rumors del règim sionista" les acusacions d'estar al darrere dels atacs. Tot i així, s'ha mostrat vehement a l'hora de donar suport a Hamas:
Per descomptat, defensem Palestina i la seva lluita. Besem les mans d'aquells joves palestins intel·ligents i valents que van planificar l'atac al règim sionista. N'estem orgullosos.
El president iranià Ebrahim Raisi també ha aplaudit l'atac organitzat de Hamas, i l'ha qualificat de "gran victòria".
Fa mesos que la Xina incrementa els esforços per esdevenir una potència diplomàtica i augmentar la seva influència al Pròxim Orient. En la recent crisi a la regió, Pequín ha mantingut un perfil baix. En un comunicat breu de forma escrita, el ministeri d'Afers Exteriors ha fet una crida als dos bàndols a "cessar les hostilitats":
"Demanem als principals actors que mantinguin la calma, i fem una crida a contenir-se i posar fi immediatament a les hostilitats per protegir els civils i evitar que la situació es deteriori".
També apunten que la solució "fonamental" per acabar amb el conflicte és "implementar la solució de dos estats i establir un estat independent palestí". En el comunicat de la diplomàcia xinesa no es menciona el grup fonamentalista Hamas.