Avui us presentem el nou treball del cantant del País Valencià establert a Catalunya Carles Dènia. Ens porta "Mussol", un treball amb lletres pròpies (algunes) i de poetes contemporanis (i rabiosament contemporanis), que ens acosta a la intimitat, la nocturnitat i l'observació, precisament, que fan els mussols.
El sacaire i flautista santboià Ricard Ros fa molt de temps que sona fort i valent en l'àmbit del folk de la música amb denominació al Baix Llobregat. Activista i intèrpret, aquesta vegada es presenta amb projecte ROS amb l'EP "De la terra". El sac més electrònic que et pots imaginar.
Us presentem el nou treball de les Marala, "Jota de morir", una proposta que acosta el grup a una electrònica sincera i natural i amb tota l'expressivitat de les seves veus. Un segon treball que no deixarà ningú indiferent, amb un directe cuidat fins al detall. A més, parlem dels Tradifusió, que des del País Valencià presenten el seu disc de debut, "Empeltant arrels". Un recorregut pels gèneres de la Península buscant-ne el denominador comú i trencant-ne les estructures. Foto: Miura 01 Jordi Molina - "Matèria del temps" 02 Marala - "A la vora del riu mare" 03 Anna Ferrer - "Cachito de pan" 04 Flowk - "T'enyoro" 05 Biel Majoral - "Sa vida de l'homo n'és" 06 Fetus - "Isabel cinc hores" 07 Mar Grimalt - "Espurnes i coralls" 08 Urbàlia Rurana - "El tort del boticari"
Carles Belda, Marc Serrats, Joan Garriga, Alidé Sans, Rodin Kaufmann, Gigi de Nissa, Arnaud Cance, Stefano Degioanni, la valenciana TESA... aquests són alguns dels noms que faran possible el treball "Oc Brigada Internacional", una revisió del cançoner i la nova cançó occitana. Ara, en procés de micromecenatge, amb en Carles Belda en parlem a l'"iCatMans".
Caure ben avall per tornar a l'essència. Aquesta és la proposta de Clàudia Colom en el seu treball "La flor del dimoni". És el primer àlbum de la ballarina i filòloga catalana, i conté dotze cançons pròpies amb una mirada particular a la música d'arrel, amb sonoritats i ritmes propers a la Mediterrània i al Pròxim Orient, plens de poesia.
No cal defensar, ja, que la tenora és vàlida més enllà de la cobla i la sardana. No cal defensar, ja, que vivim un dels millors moments pel que fa a instrumentistes i creadors. I no cal defensar, ja, que qui manté els tòpics és per ignorància. I un dels qui han fet caure totes aquestes etiquetes, amb la seva tècnica, les seves propostes i les creacions, és el tenora Jordi Molina. Aquest 2022 arriba amb una nova proposta, el Jordi Molina quintet. Del Jazz a l'arrel, del folk al new age i per on les claus d'aquest instrument es vulguin passejar.
Aquesta setmana Pontós, a l'Alt Empordà, acull la 7a edició del Labyrinth Catalunya. Una trobada de músics i intèrprets amb les melodies i les rítmiques de l'Orient Mitjà i la Mediterrània com a material de treball. Seminaris de formació i concerts formen part de la programació que acull aquesta població alt-empordanesa.
La festa amb presa de terra és sempre bona notícia. I els Pepet i Marieta porten els dos termes en un equilibri perfecte. Aquesta setmana Josep Bordas ens presenta "Vola!", el nou treball de la formació, que s'ha desplaçat d'Ulldecona a les Illes sense perdre cap llençol pel camí.
"Camí amunt", el primer senzill de la cantant mallorquina Júlia Colom que acaba de veure la llum. I que és l'avançament del treball que presentarà el 2022. Una veu prometedora que ja hem pogut sentir amb Marcel Bagès i Maria Arnal o bé en el documental "Sempre dijous", on s'explica la seva experiència al voltant de la música d'arrel. Fotografia: Claire O'Keefe.
Del 3 al 7 d'agost, Palamós acollirà una nova edició del festival "Amb so de cobla", el gran aparador de la nova música per a cobla. Entre altres, s'hi podrà sentir la cobla Contemporània amb el Quartet Mélt, els Montgrins amb la Bisbal, la Marinada amb Guillem Roma o el "Vega" de Paula Grande i Anna Ferré, així com la guineana-catalana i Nakane Kanté barrejats amb la sonoritat de la Cobla.
Aquesta setmana s'ha presentat una nova edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Serà aquest proper octubre i recupera la xifra de programacions, el retorn a presencial del sector professional i sobretot recupera les places i els carrers com a escenari per a les mostres d'arrel.
Des de Mallorca, una de les propostes més balladores del moment, que no renuncia a la tradició i als ritmes ancestrals, però reescriu de nou noves melodies i noves lletres. Qanarusa arriba per portar els boleros, les jotes i els fandangos a una altra dimensió més actual.
Maquinaigües és un recorregut per una societat i unes instal·lacions que van veure com arribava l'aigua a tota la ciutat. La Tresca i la Verdesca li va posar la banda sonora. Ara, uns quants anys més tard, rellueix aquell material.
Les gallegues Caamaño & Ameixeiras reivindiquen la força del ball en comunitat en el seu disc "Aire!". Un treball que compta amb moltes col·laboracions fetes des de Catalunya, com les de Xavi Lozano, Sílvia Pérez Cruz o Carola Ortiz.
Fa 40 anys un grup de joves músics van decidir recuperar les melodies i cançons tradicionals amb afany de modernitzar-les. Es deien La Murga i va marcar un abans i un després en el panorama del folk de casa nostra. Al Centre Artesà Tradicionàrius els fan un concert d'homenatge que, de fet, serà un homenatge doble perquè un dels membres més emblemàtics d'aquest grup va ser Jordi Fàbregas.
Fetus s'ha deixat seduir per la força i fermesa de la música i la paraula de Jaume Arnella. En el seu darrer disc el grup ha agafat el repertori més conegut d'aquest romancer i l'ha transportat a ritmes i sons del rock de garatge. L'han titulat: "Sota, cavall i rei".
El grup de punk italià Talco, durant el confinament, va començar a treballar en un nou disc: "Locktown". Ja sigui per les circumstàncies atípiques o per altres raons, els va acabar sortint un disc ple de folk i una formació paral·lela que han anomenat Talco Maskerade.
Alejandro Guillán, conegut com a Baiuca, ens presenta "Embruxo". Un disc que representa un nou pas en la consolidació d'aquest artista gallec en el subgènere de la folktrònica. Hi han col·laborat, entre d'altres, les Lilaina i Rodrigo Cuevas.
Arnau Obiols estrena l'espectacle per a públic familiar "Ulls clucs" a L'Auditori de Barcelona. L'objectiu d'aquest polifacètic músic és oferir la possibilitat als més petits d'escoltar amb atenció la música oblidant, per un moment, la percepció visual. Un concert que compta amb altres artistes coneguts com ara Carles Belda o Alba Careta.
La cantant algueresa Franca Masu ens presenta el seu darrer treball discogràfic, "Cordemar". Ens hi ofereix 5 peces d'autoria pròpia al costat de 5 que ja han esdevingut, tot i no ser tradicionals, clàssics dels sons mediterranis. Una mostra de la gran versatilitat de la cantant.
El grup de rumba Pelat i Pelut han volgut dedicar el seu nou disc a la mala sort quotidiana. L'han titulat "La flor al cul" i cada cançó parla de les supersticions i com desafiar-les. Un treball fresc publicat en dimarts 13. Tota una provocació.