Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya nit

El PP recollirà firmes contra els indults tot i reconèixer l'error de fer-ho contra l'Estatut

Noms rellevants del partit admeten que no va ser encertat recollir firmes contra l'Estatut de Catalunya, però els populars tornen a fer servir la mateixa estratègia, ara, per frenar els indults

Gerard López

28/05/2021 - 22.29 Actualitzat 31/05/2021 - 14.55

El PP recollirà firmes contra els indults tot i reconèixer l'error de fer-ho contra l'Estatut
Dirigents populars recollint signaturs contra l'Estatut l'any 2006. (EFE)

L'anunci del PP de recollir signatures contra els indults als presos del procés català ens porta inevitablement a un fet similar: la recollida de signatures del 2006 que aquest partit va impulsar arreu d'Espanya contra l'Estatut votat pels ciutadans de Catalunya.

Aleshores Mariano Rajoy ho defensava així:

"No és una iniciativa ideològica. És una iniciativa en defensa de les regles de joc que ens vam donar entre tots el 1978."

Però el cert és que, amb el temps, algunes veus dins del mateix PP admeten que allò no va ser gaire encertat, i per diversos motius.

Una de les veus crítiques ha estat José Manuel García-Margallo. L'exministre d'Exteriors, d'entrada, admetia un error de fons: anar contra un estatut i oposar-se a uns articles concrets que, ves per on, s'havien aprovat sense problemes en altres llocs. Són declaracions en una entrevista, fa pocs dies, a Televisió Espanyola:

"Es van recórrer articles en matèria de drets i llibertats que nosaltres havíem incorporat a l'Estatut de València com a partit governant, i que com a oposició havíem acceptat a l'Estatut d'Andalusia... o sigui que no tenia gaire de sentit acceptar-ho allà i no aquí."

Un dels problemes, segons Margallo, és que la campanya contra l'Estatut i el recurs es va plantejar de tal manera que es va percebre com un xoc de sobiranies:

"El que vaig dir és que havíem d'anar amb molt de compte de com es redactava aquell recurs: que ens hem de limitar a aquells temes que de debò són importants perquè no s'interpreti des de Catalunya com una deslegitimació de l'autonomia catalana."

La manifestació del 2010 en protesta per la sentència del TC sobre l'Estatut
La manifestació del 2010 en protesta per la sentència del TC sobre l'Estatut (ACN)

Però no només Margallo, també va reconèixer que havia estat un error Esperanza Aguirre. El 2015 deia això en una entrevista a La Vanguardia:

"Jo crec que mirar les coses amb els ulls d'avui, qüestions que van passar fa temps, doncs és possible que ens faci desenfocar-ho... però sí, és possible que fos un error."

Tot i que d'això ja en fa 6 anys. Ara potser Esperanza Aguirre ha canviat d'opinió. Perquè només un any abans, el 2014, en una entrevista a TV3 no pensava el mateix:

- PERIODISTA: "Vostè, senyora Aguirre, va participar activament el 2006 en la campanya de recollida de signatures contra el projecte de l'Estatut. Creu que va ser un error?"

- ESPERANZA AGUIRRE: "No."

 

Una altra veu del PP crítica ha estat la de Xavier García Albiol. L'expresident del partit a Catalunya reconeixia en una entrevista al diari EL PAÍS que això de les firmes potser no va ser gaire encertat:

"Aquí a Catalunya no es va entendre. Es va entendre com una agressió, per tant, crec que amb el temps s'ha demostrat que aquesta acció va ser molt poc afortunada."

Una acció "poc afortunada" de l'any 2006 que va precipitar una tisorada de l'Estatut, el 2010.