Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia

Instituts, espais lliures de telèfons mòbils?

Els tres centres educatius de Cardedeu, al Vallès Oriental, volen consensuar una normativa sobre l'ús que se'n pot fer davant l'ús abusiu de les pantalles

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

@SaraCanyete

20/06/2023 - 12.32 Actualitzat 20/06/2023 - 14.42

Instituts, espais lliures de telèfons mòbils?
Els estudiants reconeixen que hi ha molts casos de ciberassetjament per xarxes socials

A Cardedeu, al Vallès Oriental, els tres instituts del municipi volen arribar a un acord sobre l'ús que es podrà fer dels telèfons mòbils als centres educatius. Ho fan perquè estan preocupats per l'addicció dels alumnes a les pantalles i per evitar comparacions entre centres. L'institut Pla Marcell té una política d'ús laxa i està permès en funció de l'espai: prohibit als llocs de trànsit, com el passadís; condicionat a classe, només quan el professor ho demana; i permès al pati.

Àlex Salleras, el director del centre, explica que veient que la cosa ha anat a més han decidit fer un pas enrere:

"Hem passat d'un ús raonable a un abús i les relacions interpersonals han baixat o s'han mediatitzat per la pantalla."

No tots els alumnes s'ho han pres bé, però reconeixen que les pantalles han canviat la manera de relacionar-se i no sempre en positiu. La Bet és una alumna de segon de batxillerat:

"Hi ha molta gent que està amb els seus amics però està jugant en línia: estan junts però estan tots amb el mòbil."

La Mariona, de primer d'ESO, ha estat l'última de la seva classe a tenir mòbil juntament amb una altra companya. Als seus pares els preocupava l'ús que en podien fer.

No té xarxes socials i el fa servir poc, però reconeix que se sentia despenjada de la resta de la classe. La sorprenen certes situacions que veu entre els seus companys:

"Hi ha companys que són nòvios i estan tot el dia parlant-se pel xat, però quan es veuen cara a cara no es diuen res."

Un 13% dels enquestats reconeix que internet l'ha fet sentir exclòs
La pantalla ha substituït les converses i el joc entre companys (Pixabay)

El Pla Marcell no és partidari de prohibir-los. Creuen que és una eina amb un gran potencial i que part de la seva tasca és que els alumnes descobreixin el seu potencial més enllà de l'aspecte lúdic. 

"El mòbil és una eina de treball molt potent però hem de veure aquesta cara. A vegades quan venen de la primària no l'han espremut. Només és el lloc on han anat a parar quan no sabien què fer."

L'altre centre, El Sui, ja en fa un ús molt més restrictiu, però volen anar un pas més enllà. Proposen instituts lliures de mòbils i fins i tot el deixaran de fer servir com a eina a l'aula. Arnau Riera és el cap d'estudis del centre:

"Si fins ara assumíem que per fer algunes activats de classe l'alumnat comptava amb aquesta eina, el que farem és assumir el contrari i les nostres programacions no inclouran activitats que requereixen aquest telèfon perquè, si no, seria un missatge contradictori."

Instituts, espais lliures de telèfons mòbils?
El Pla Marcell fa un pas enrere en l'ús lliure de mòbils en alguns espais (Sara Cañete/Catalunya Ràdio)

I és que el centre explica que s'està trobant amb problemes que repercuteixen a l'aula i que fa un temps no tenien, com els casos de ciberassetjament:

"Es creen perfils falsos d'Instagram per atacar un alumne i tenim conflictes entre alumnes de diferents centres."

Veurem a quin consens arriben, però tots creuen que és necessària una veu més unificada per afrontar una problemàtica que creix, i és que cada vegada estem més enganxats a les pantalles.