Un dels casos de la crònica negra que ha fet córrer més rius de tinta va ser el cas de l'"assassina de la destral". El 1892, a Fall River, Massachusetts, la jove Lizzie Borden va ser acusada d'assassinar el seu pare i la seva mare amb una destral. Ara la companyia LesBiax ha fet un musical per explicar aquesta història amb perspectiva de gènere. Ho comentem amb una de les actrius de l'obra, Ariadna Clapés, i amb la coreògrafa Candela Díaz.
La cantant Clara Sànchez, més coneguda com a Scorpio, és una de les cantants amb més projecció dins del panorama musical català. La fama li va arribar amb la primera edició d'"Eufòria", però el reconeixement se l'ha anat guanyant amb esforç i ara ens presenta el seu segon àlbum, "Niñatejant".
El director i guionista Javier Giner ja va explicar el seu procés de desintoxicació de les drogues en el llibre "Yo, adicto" i ara, quatre anys més tard, ho torna a fer amb una sèrie del mateix nom. Més que una conversa de promoció de la sèrie, en aquesta entrevista, l'escriptor posa sobre la taula el fet que hi hagi tan poques ajudes per a les persones en procés de rehabilitació.
Una piulada que avisa sobre la infidelitat a una noia que està a punt de casar-se es fa viral i canviarà la vida de les dues protagonistes i de totes les persones que les envolten. Aquest és el punt de partida de "Sara, mereixes saber-ho", l'última novel·la del periodista Francesc Soler, que explora el terreny del thriller.
Si parlem de dones que han fet història dins del col·lectiu LGTBIQ+, un dels noms en què pensem és el de Maria Giralt, porta tota una vida dedicada a la lluita pels drets del col·lectiu LGTBIQ+. Actualment, és la directora de Gayles.tv i una de les impulsores de la part social del Pride Barcelona. Una conversa on posem en valor aquesta trajectòria que li va valer la Medalla al treball President Macià, de la Generalitat de Catalunya.
Una notícia en un diari li va canviar la vida a la intèrpret i escriptori Àfrica Alonso. Allà hi va trobar la història d'amor de dues dones, la Carmen i la Isabel, durant el franquisme. Una història que es va plasmar en un musical, "Una llum tímida", que es va poder veure a Barcelona, València i Madrid i ara es pot llegir com a novel·la del mateix nom i molt aviat també es reflectirà en un documental que reflecteix l'amor prohibit d'aquestes dues dones. Ho comentem amb l'escriptori Àfrica Alonso i amb la docent Katy Pallàs, que ens explica quin vincle hi tenia, amb les professores.
Un dels papers on es va donar a conèixer l'actor Carlos Gramaje al gran públic va ser donant vida al primer Saïd de "Mar i cel". Per molts, és el galà del teatre musical, però molt pocs coneixen la seva orientació sexoafectiva. Ara que ja té 61 anys i que estrena nova etapa participant a "Zenit", el nou concurs musical de TV3, ens ha convidat a casa seva per mostrar-nos la seva part més personal.
El bosc, una sauna o la zona de pàrquing d'un polígon són alguns dels llocs on les persones del col·lectiu (habitualment, homes) queden per tenir sexe de manera consentida amb desconeguts. D'un temps ençà, aquesta pràctica, coneguda com a cruising, està mal vista fins i tot per les persones del col·lectiu LGTBIQ+. Ens preguntem per què, tenint en compte que és una pràctica consentida i entre adults, i ho analitzem amb el periodista i antropòleg Cristo Casas, amb la tatuadora i dominatrix Silvia Tigre, amb el periodista cultural Enrique Aparicio i amb l'expert en història LGTBI Leopold Estapé.
Amb l'arribada del nou curs escolar s'han obert les aules per rebre molt jovent disposat a aprendre. Però no són els únics, aquest curs en Bob Pop ha volgut aprendre català amb l'ajuda d'unes parelles lingüístiques que formen part del col·lectiu LGTBIQ+. Això ho podem veure a "Bob in translation", un nou programa de 3Cat que presenten el mateix Bob Pop, la directora d'aquest espai, Laia Ventayol, i l'actriu i professora de català Babeth Ripoll.
Per a les persones del col·lectiu LGTBIQ+ l'entorn familiar no sempre és un entorn segur. Però, què es pot fer per ajudar les persones de la comunitat i que no són ben rebudes per la seva diversitat sexoafectiva i de gènere? En parlem amb el vicepresident de l'FLG (Associació de Famílies LGTBI), Ramon Antonijoan; amb una de les integrants de Veus Trans, Olga Nadal; amb el president d'Ampgyl (Associació de Famílies contra la intolerància X de gènere), Pepe Mellinas, i amb una de les voluntàries de "¿Ahora Dónde?", Esther Roman.
Murad Odeh té 34 anys, és periodista i activista palestí i homosexual. Una etiqueta molt important a destacar, ja que al seu país ser gai és il·legal. Com viuen les persones del col·lectiu LGTBIQ+ al seu país? Israel és un país que acull la comunitat queer? Intentem resoldre aquests i altres dubtes amb el periodista palestí.
La politòloga i activista guineana Trifonia Melibea Obono, d'origen equatoguineà i d'ètnia fang, dedica part de la seva vida a defensar el col·lectiu LGTBIQ+ a Guinea Equatorial. Ha divulgat la realitat del seu país en treballs com "Herencia de Bindendee" o "Yo no quería ser madre, vidas forzadas de mujeres fuera de la norma". Un activisme que fins i tot va comportar que la detinguessin al seu país per denunciar la situació del col·lectiu.
La música té un component màgic que et fa canviar l'estat d'ànim, t'arregla un dia trist, ens serveix com a eina per recuperar els records i fins i tot per empoderar-nos amb els himnes. El llibre "¡Quiero ser libre: Artistas y canciones queer por la libertad y el respeto", de la periodista Núria Martorell i la il·lustradora Francina Cortés, reflecteix la història del col·lectiu amb biografies, cançons i estils musicals, la història del col·lectiu LGTBIQ+.
El director general de Polítiques Públiques LGTBI del Departament d'Igualtat de la Generalitat, Xavier Florensa, ens explica la campanya d'enguany de l'Orgull, "Igual de diferents, orgull de poble", que remarca que es pot ser del col·lectiu LGTBIQ+ i no haver de marxar per poder viure la teva orientació sexoafectiva i de gènere en llibertat.
Ara fa 18 anys que l'activista trans Marta Salvans va fer el trànsit de gènere a Vic, una de les ciutats amb més pes religiós de Catalunya. Des de llavors porta tota una trajectòria dedicada a l'activisme pels drets del col·lectiu LGTBIQ+, i sobretot de les persones trans, en què fins i tot va fer una vaga de fam que gairebé li costa la vida.
Aquest dissabte 15 de juny arriba a Barcelona la tercera edició del Crea't, la festa de la creativitat de gènere en la infància. Una jornada que serveix per divulgar la diversitat sexoafectiva i de gènere a les persones més petites de la casa, on hi haurà tallers com un espai de dressing per explorar amb la imatge i la roba. En parlem amb una de les responsables, Ana Tutzó.
Dani Blesa és un actor i transformista madrileny. Tota la seva trajectòria professional l'ha dedicada al món de les drag-queens amb Supremme de Luxe, però la popularitat li va arribar quan va ser la conductora de "Drag race España". Amb el madrileny parlem de diversitat, del món drag i de la vellesa dins del col·lectiu LGTBIQ+.
El cineasta David Moragas ha debutat en el terreny literari amb "Fervor" (Edicions La Magrana), una novel·la que explica la història de dos joves que s'enamoren però que emocionalment no es troben en el mateix punt. Amb el dramaturg parlem de l'amor, d'explicar-nos a nosaltres mateixos com a col·lectiu sense edulcorar-nos i dels seus futurs projectes audiovisuals.
En Mateo Vergara és integrador social, tot i que fa més de 18 anys que es dedica a l'animació de programes de televisió com "Operación Triunfo" o "Tu cara me suena", espais en què aprofita per fer pedagogia a través de l'humor de la diversitat sexoafectiva al públic dels programes. Amb l'animador parlem de com era ser homosexual al País Basc als vuitanta i noranta o com es porta el públic jove respecte a la diversitat.
El cineasta català Marc Ferrer ha aconseguit en poc temps ser una referència dins del setè art LGTBIQ+. Les seves pel·lícules són totalment diferents al que s'ha fet fins ara. El seu curt "¡Corten!" va ser nominada a millor pel·lícula Arrebato als Premis Feroz o el seu últim projecte, "Reír, cantar, tal vez llorar", va guanyar el premi Impulso Colectivo del Festival D'A. Amb el sabadellenc parlem de la seva trajectòria i de la seva manera de rodar tan especial i diferent.
En Josep Richard Teixidor va aconseguir ser notícia l'any 1987, quan va demanar casar-se amb la seva parella. Va ser el primer a fer-ho a tot l'Estat i a tot el món. Va ser un acte simbòlic, però a la vegada va servir per posar una petita llavor per obrir camí al matrimoni igualitari. Amb ell parlem de diversitat i d'una trajectòria que sense pretendre-ho va ajudar moltes persones del col·lectiu a viure la seva orientació sexoafectiva en llibertat.
L'il·lustrador i docent Emilio López fa activisme a xarxes amb el compte @_emirau i ara també ho fa amb el llibre "LGTBQué? Una guía para entender(nos)" publicat per l'editorial Egales. Aquest treball és una eina que pot servir tant a les persones del col·lectiu LGTBIQ+ com a les que no ho són a deconstruir-nos i aprendre d'una realitat i un món que evoluciona cap a la diversitat.
Les persones del col·lectiu LGTBIQ+ no sempre hem tingut un tractament correcte per part dels mitjans de comunicació. Ara el Consell de l'Audiovisual de Catalunya ha creat uns nous protocols per al tractament del col·lectiu als mitjans. Ho analitzem amb la consellera del CAC Laura Pinyol; el periodista de Mèdia.cat Víctor Yustres; la professora d'ètica periodística de la UVic-UCC Maria Forga i l'activista i comunicadora Silvia Sicore.
La llibretera Mili Hernández va decidir obrir la llibreria Berkana a Madrid l'any 1993 al barri de Chueca. Això va ser tota una fita històrica, ja que va ser la primera llibreria de temàtica LGTBIQ+ de tot l'Estat i de Llatinoamèrica. Ara que porta més de 30 anys de trajectòria, fa balanç de tot aquest temps d'activisme a través dels llibres.
Isabel Franc és l'escriptora de temàtica lèsbica més venuda de tot l'Estat. Les històries de Lola Van Guardia han aconseguit ser tot un referent per al col·lectiu LGTBIQ+. Una altra de les seves obres, amb el seu alter ego, "Alícia en un món real", que va explicar el seu procés de càncer de pit, va ser tot un èxit i molt aviat es convertirà en una obra de teatre que es veurà la temporada que ve al TNC.
De Pere Pubill Peret en coneixem gran part de la trajectòria musical, però de la seva vida personal se'n coneix ben poca cosa. Pocs saben que va tenir un tiet homosexual, l'oncle Vicentet, una persona d'ètnia gitana i que va viure la seva orientació sexoafectiva d'una manera totalment alliberada. Ho comentem amb el cineasta Esteve Rovira i amb l'actor que dona vida a l'oncle Vicentet, Paul Berrondo.
Les aplicacions de cites han canviat la manera de lligar i no només en la gent jove. Qualsevol de nosaltres hi ha entrat o coneix alguna persona que les ha fet servir, per tant, el millor que podem fer és aprendre-les a fer servir. El psicòleg Gabriel J. Martín, especialista en psicologia afirmativa gai, ens presenta "Grindrburgo (y otros barrios). Un manual para sobrevivir en las redes" on dona tot un seguit d'eines i recursos per fer-les servir.
El periodista i historiador Marc Giró porta més de 27 anys als mitjans de comunicació. El vàrem conèixer a "Les 1000 i una" de Jordi González i des de llavors no ha parat d'omplir d'enginy, humor i acidesa tots els llocs per on ha passat. En molt poc temps ha guanyat el Premi Ondas i el Premi Nacional de Comunicació i per a molts és un referent LGTBIQ+.
Per molts, Enrique Ramil es va donar a conèixer a "Operación Triunfo 2011" en l'última edició emesa per Telecinco. Però el cantant gallec va continuar obrint-se camí en el món de la música fins a arribar a guanyar la Gavina de Plata com a millor intèrpret al Festival Viña del Mar de Xile.