Anar a la navegació principalAnar al contingut

La relació entre els Estats Units i l'Aràbia Saudita

Jamal Khashoggi, el preu de trencar el silenci

La vida, l'obra i el despietat assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi el 2018, és el fil conductor del documental "El regne del silenci", que analitza les relacions tòxiques que existeixen entre els Estats Units i l'Aràbia Saudita, especialment fins al mandat de Donald Trump

18/10/2023 - 10.41 Actualitzat 24/10/2023 - 09.33

Jamal Khashoggi, el preu de trencar el silenci
El crim de Khashoggi és el fil conductor per explicar les arriscades relacions entre l'Aràbia Saudita i els governs dels Estats Units ("El regne del silenci")

Amb motiu del segon aniversari de la mort de Khashoggi, el reconegut cineasta Rick Rowley posa llum a la figura del periodista, que va treballar 30 anys en mitjans àrabs i va ser columnista del The Washington Post al final de la seva vida. És el rerefons per denunciar les perilloses complicitats entre la corona saudita i l'administració nord-americana, i les repercussions que van causar durant dècades. Una forma d'aconseguir fer justícia i d'explicar com la repressió d'alguns règims contra els seus dissidents no té fronteres.    

Khashoggi i la seva darrera parella sentimental, Hatice Cengiz ("El regne del silenci")

L'excepcional personalitat de Jamal Kashoggi, descrita pels seus amics i companys de feina, es reconstrueix a través de la seva influent trajectòria professional, des dels camps de batalla a l'Afganistan i la seva relació amb Ossama bin Laden, fins a l'exili autoimposat als Estats Units.

Khashoggi va tenir, com a periodista, una relació privilegiada amb Ossama bin Laden ("El regne del silenci")

 

Khashoggi, un periodista influent

Lawrence Wright, periodista del The New Yorker, insisteix en la importància de tota la informació que tenia Khashoggi i que, en gran part, no va poder ser explicada mai:

"La qüestió és fins a quin punt el govern saudita i la família reial estaven vinculats amb Al-Qaeda. El rei Salman va ser el principal finançador dels mujahidins i, més endavant, d'Al-Qaeda.

Hi ha cap persona al món que conegui aquelles relacions millor que Jamal Khashoggi? No ho crec pas."

Jamal Khashoggi entrant al consolat saudita a Istanbul, on el van assassinar ("El regne del silenci")

En la part més humana, el documental mostra un Khashoggi solitari, valent i idealista que viu una evolució en els seus principis, un gran desencís cap als seus governants, que l'acabaran torturant, assassinant i esquarterant. Ell sabia el risc que corria amb les columnes que publicava al The Washington Post, tal com admet en el seu famós article crític «L'Aràbia Saudita no sempre havia estat tan repressiva»:

"El govern m'ha expulsat de Twitter. Vaig passar sis mesos en silenci, rumiant sobre les poques opcions que em quedaven. Anys enrere, quan uns quants amics van ser arrestats, no vaig dir res.

Ara he pres una altra decisió. He deixat la casa, la família i la feina. I ara alço la veu."

L'assassinat del periodista saudita, el 2018, va sacsejar l'opinió pública mundial ("El regne del silenci")

El crim, perpetrat al consolat saudita a Istanbul, va sacsejar l'opinió pública mundial, però ha quedat impune. Només es van condemnar vuit agents de baix rang. Fins i tot, malgrat el resultat de les investigacions del servei d'intel·ligència dels Estats Units, l'expresident Donald Trump no va dubtar a reconèixer en públic que no canviarien les relacions entre els dos països, perquè prevalien els interessos econòmics: 

"No deixarem perdre contractes de centenars de milers de milions de dòlars perquè se'ls quedi Rússia o la Xina o qui sigui."

El multimilionari príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman ("El regne del silenci")

La impunitat de Bin Salman

El documental vol impedir que qui va ordenar el crim, el multimilionari príncep hereu saudita Mohammed bin Salman, segueixi blanquejant la seva reputació a Occident, que continua fent negocis amb el regne saudita. 

"El regne del silenci" pretén recollir l'esperit de Khashoggi en la seva última etapa, quan intentava donar veu a la diàspora de la Primavera Àrab, amb una valentia que li va costar la vida. Ho resumeix la seva amiga Maggie Mitchell Salem:

"La millor justícia que li podem fer és que els joves el llegeixin, que el coneguin. Que sapiguen que aquells qui el volen fer caure en l'oblit no guanyaran."

El documental narra les arriscades relacions entre la corona saudita i els governs nord-americans ("El regne del silenci")

 

De fet, el títol del documental, "El regne del silenci", són paraules textuals d'un dels seus articles més valents, un "regne" que volia combatre amb els seus textos:

"Ens demanen que abandonem tota esperança de llibertats polítiques. Això és un mal negoci que no vull acceptar.

Ja no som més el regne del silenci."

"El regne del silenci" és un documental dirigit per Rick Rowley i produït per Alex Gibney en col·laboració amb Lawrence Wright.