Experimentem el Día de Muertos a Ciutat de Mèxic. Amb l'Ana Mònica Hernández descobrim com viuen les famílies mexicanes aquesta festa tradicional. Coneixem la Diana López, una neta de catalans que no va descobrir que sabia parlar català fins que els seus avis van morir. El Guillermo Amador ensenya al Halldor a tocar i cantar música tradicional. I descobrim com el Ricardo Martínez ha après català sense haver trepitjat mai Catalunya ni tenir cap lligam familiar amb casa nostra.
A Londres acompanyem l'enginyer Misha Dohler en un moment clau: toca el piano en un concert que pot canviar la seva vida; l'exarqueòloga Catherine Johns ens parla de com Sopa de Cabra la va ajudar a superar la mort del seu marit; Jasmine Kahlia ens convida a un concert on ella rapeja en català; amb DJ Mo Ayoub compartim una divertida pipa àrab i amb l'actor James Mc Callum cantem Oasis... dins un armari!
A Mont-real participem en la celebració dels 10 anys de la colla castellera d'allà amb el seu fundador, Serge Mainville; aprenem a caminar descalços pel bosc i menjar cérvol cru amb l'increïble músic Felix Michaud; el cineasta Alexandre Chatard ens parla del seus exitosos documentals sobre Catalunya; coneixem la peculiar "família catalana" de la colombiana Ingrid Santana, on hi ha fins i tot un filipí, i juguem un espectacular partit d'hoquei sobre gel amb el crac Bradley D'Allessandro.
A Berlín assistim a l'animada Gay Parade. A més, ballem tango amb Antonia Belz amb qui també farem escalada; recordem la República Democràtica d'Alemanya amb Susanne Newmann mentre bevem cava català; llancem fletxes amb la txeca Alena Vodakova, a qui agrada tot allò medieval; aprenem alemany amb els increïbles germans Youlden i passegem amb el bicitaxi del canadenc Clayton Mitchel, un noi que està "més content que un gínjol".
A San Francisco compartim un moment molt especial amb la Claudia Waldman, el dia de la seva graduació a la Universitat de Califòrnia a Berkeley; toquem cançons d'amor amb Godrich Rochlen, un hippie exmarine enamorat d'una noia de Badalona; aixequem peses amb Elizabeth Spragins, que també canta òpera; recollim el fill de Claire Gunter en una guarderia al davant de l'FBI; passegem per Castro Street amb el pioner de l'activisme gai Dan Wohlfeiler; veiem com Victoria Saenz exposa una tesina a la Universitat de Standford sobre la nova cançó i fem una barbacoa vegetariana amb l'entusiasta informàtic reconvertit en artista Jeremy Sarchet.
A Sicília celebrem dues festes d'aniversari. Una a Castelvetrano amb la Stella Finiru, que ens explicarà una història boja de com va aprendre català per culpa d'un lladre guapo i un mosso d'esquadra simpàtic; l'altra a Palermo, on Riccardo Lo Bue ens ensenya com es practica el "dolce fare niente"; Maria Stella Adamo ens fa una classe de C-àlgebra per a principiants; a Ragusa juguem a rugbi amb Giulio Pitroso i plorem en un jardí de Piazza Armerina amb el guia Dinio Cuttitta, a qui el català va fer sortir definitivament de l'armari.
A Buenos Aires vivim la Diada de Catalunya al carismàtic i elegant casal català. A més, Leandro Bustamante ens explica com va superar l'agorafòbia: després d'un any tancat a casa va sortir per primera vegada per anar a aprendre català; l'arquitecte Sebastian de Andrea ens ensenya unes quantes claus de "pa kua", que és un art marcial; la Romina Escorihuela ens fa classes de locució; ballem flamenc feminista amb la Lucia Gallo, que es diu així per la cançó del Serrat, i Adrián Liway imita tots els personatges del "Polònia"..., i no ha estat mai a Catalunya!
A Brussel·les, en Halldor troba "katalonskis" per casualitat. Vivim l'últim dia al país de la violoncel·lista sèrbia Lidia Cviktovac; riem amb el peculiar humor del curiós lingüista finès Johan Hägmann; fem fúting amb Celine Stocco; pixem juntament amb el professor càntabre Jon Landa; preparem amb Amandine Rubio un regal molt especial per a la seva amiga de l'ànima de Torredembarra; coneixem l'impecable intèrpret Dietrich Schneider i el funcionari portuguès Rui Cavaleiro fa un dibuix de Halldor que pengen a Instagram.
A Santiago de Xile vivim intensament les "fiestas pátrias". El psicòleg Oliver Arancibia ens ensenya a ballar la "cueca", el ball nacional; perseguim per tot arreu el governador de Maipo acompanyats del seu assessor personal Gonzalo Vergara; el jove advocat Gonzalo Rivera ens parla de com li va sorgir l'amor a la Xina; Cristobal Sánchez està preocupat per la desigualtat social i al·lucinem amb la història de canvi radical de visió de la vida per culpa del català d'en David Amat-Rodríguez, un "katalonski" pur.
A Melbourne acompanyem la jove artista Georgie Mattingley en una exposició en què mostra la seva impactant obra; fem boxa a la platja amb l'aprenent d'actor Giovanni Piccolo; el peruà Edgar Porcel ens presenta la seva mestra de català que treballa de cambrera en un bar; en Shem McDonald ens convida a una autèntica barbacoa "aussie" i l'Stewart King ens porta a un concert "heavy, heavy".
A Praga toquem el trombó amb la sorprenent Alzbeta Kroupová, que porta les paraules "seny" i "rauxa" tatuades als turmells; l'Aneta Psotová pateix veient la primera actuació castellera a la República Txeca, per part dels Castellers de Gràcia; la Petra Sediva ensenya a Halldor a fer ioga; a Brno, veiem unes curioses escultures fàl·liques amb Jiri Pesek i visitem la famosa professora de català Pavlina Javorová.
Anirem fins a Tòquio buscant el mític professor Ko Tazawa, que al final ens presenta els seus dos fills, totalment diferents entre sí; cantem Doraemon al karaoke amb en Sho Kasahara; Yu Masuda ens convida a conèixer la penya del Barça i els seus amics que juguen futbol vestits de blaugrana; mengem sushi fet a casa amb la família d'Aya Kitamura; Halldor participa i anima la classe de català del professor Yoshimo Okuno a la Universitat d'Aichi i fem taitxí amb el campió Yoshimoto Kobayashi. Acompanyats sempre pel nostre inseparable conductor Shin que intenta ensenyar japonès bàsic al Halldor a marxes forçades.