Dijous 17 d'abril, a les 22.15, a "El documental"
09/04/2025 - 14.40 Actualitzat 11/04/2025 - 08.50
Quan Carlos Ruiz Zafón va publicar "L'ombra del vent", que en molt poc temps es va convertir en un fenomen literari mundial de primer nivell, Barcelona havia deixat enrere la grisor dels temps del franquisme i començava a ser una ciutat moderna i cosmopolita, oberta al mar. L'univers imaginari de Zafón va fer que milions de lectors d'arreu del món redescobrissin la Barcelona més misteriosa, llegendària i fantasmagòrica. Amb la saga del cementiri dels llibres oblidats, l'autor va contribuir a convertir Barcelona en el que és avui dia: una de les principals destinacions turístiques d'Europa.
De fet, més de 30 guies de viatge literàries segueixen la pista dels escenaris originals de les novel·les de Carlos Ruiz Zafón i satisfan l'anhel d'autenticitat, en llocs allunyats del turisme de masses. El cor literari de Barcelona encara batega, però la ciutat necessita un descans.
"Bestseller Barcelona, el món de Carlos Ruiz Zafón" posa de relleu aquesta contradicció, precisament en un moment de desaparició de les llibreries històriques de la ciutat.
"Barcelona, una ciutat reclam. Avui està envaïda de turistes. Barcelona és sinònim de modernitat urbanística, innovació arquitectònica i animació als carrers. Llavors, com es pot explicar l'èxit mundial ininterromput de Carlos Ruiz Zafón i les seves novel·les, que evoquen exactament el contrari?"
El documental dona veu a diversos personatges, amics, editors i escriptors, com Eduardo Mendoza, que reconeix haver iniciat el camí.
"Vull pensar que jo vaig començar un fenomen que va venir acompanyat del canvi de Barcelona, de convertir Barcelona en protagonista literària. Un cop aconseguit això, va venir en Carlos després i la va omplir amb els seus personatges, amb les seves fantasies, amb els seus dracs."
Actualment, tres milions i mig de persones van a Barcelona cada any buscant-ne l'ànima. És la ciutat més visitada d'Europa, però, què queda, ara, de la Barcelona dels llibres de Zafón, es pregunta Michi Strausfeld, agent literària.
"Ara hi ha un moviment contrari a aquest excés de turisme, que dispara els preus dels lloguers perquè la gent prefereix convertir-los en pisos turístics. Per tant, hi ha molts problemes en aquesta ciutat. I els autors joves que en pateixen les conseqüències, molts d'ells de manera directa, ho reflecteixen en els seus textos."
Una transformació que reconeix i explica el mateix Zafón en una entrevista a TV3: "Sí que ha canviat molt, i ha canviat el clima de la ciutat i ha canviat la fisonomia i han canviat barris que eren emblemàtics o zones que eren emblemàtiques per mi del que era l'antiga Barcelona on jo em passejava de nen."
"La gent que hi vivia era gent de veritat, i ara, diguem-ne, hi ha molts turistes i tots el comerços estan orientats cap a una altra indústria, ha canviat la natura dels barris, de l'economia local... Ha canviat tot. És normal."
Fitxa tècnica:
Direcció i producció: Christoph Goldmann, Leif Karpe
Guió: Christoph Goldmann
Direcció de producció: Nalan Kahriman
Direcció de fotografia: Leif Karpe
Edició: Emma Graf
Música: Carlos Ruiz Zafón, Jordi Riera Abad
"Bestseller Barcelona, el món de Carlos Ruiz Zafón" és una producció de Goldmann & Karpe per a ZDF, amb la col·laboració de Arte Deutschland i 3Cat.