La tarda de Catalunya Ràdio
Periodista
27/10/2021 - 17.41 Actualitzat 04/11/2021 - 16.08
Els casos de Covid baixen i l'arribada de la tardor i la retirada de les mesures restrictives han fet aparèixer, de nou, malalties estacionals com la grip.
El doctor David de la Rosa, de l'Hospital de Sant Pau, afirma a "La tarda de Catalunya Ràdio" que encara no hem arribat als nivells de grip de l'època precovid, però que s'estan començant a veure bastants casos i que cal estar alerta.
La grip és una infecció vírica respiratòria que es transmet de manera oral en tossir o esternudar, o per la pell en tocar o compartir objectes sense haver-los netejat correctament.
Els seus símptomes són febre alta, mal de cap i de coll, dolor muscular i articular, tos seca i, en alguns casos, vòmits i diarrea. En persones amb malalties cròniques i gent gran pot portar complicacions.
Un dels perills principals que adverteix el doctor De la Rosa és la coexistència de les dues malalties:
"La coinfecció de les dues malalties al mateix temps pot comportar un risc molt més gran de tenir evolució desfavorable."
Per això, els professionals mèdics recalquen la necessitat de vacunar-se tant de la Covid com de la grip.
Les persones considerades de risc es poden vacunar gratuïtament al sistema sanitari públic. Aquestes són:
Per demanar la vacuna, cal contactar amb el CAP i demanar cita prèvia. Es recomana vacunar-se durant els mesos d'octubre i novembre.
Salut disposa aquest any d'1.570.000 dosis de vacunes de la grip. Es vol arribar al 75% de persones vacunades de més de 60 anys i del personal sanitari i sociosanitari, i superar també el 60% de vacunacions tant en dones embarassades com en persones amb condicions de risc, d'acord amb els objectius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i de la Comissió Europea.
El doctor De la Rosa, considera, però, que caldria ampliar els grups de vacunació de la grip:
"Té tota la lògica del món que ens vacunem tots. Jo m'imagino que d'aquí dos anys es farà una ampliació. De totes maneres, que es recomanin aquests grups específics no vol dir que no es pugui vacunar qualsevol persona."
De fet, des del Departament de Salut, s'especifica que una vegada passats els primers dos mesos de campanya, quan la gran majoria de la població de risc ja s'hagi vacunat, si hi ha vacunes disponibles, es pot sol·licitar la vacunació al CAP encara que no es tingui cap factor de risc.
No hi ha cap medicament que curi la grip i tractar-la amb antibiòtics és perjudicial, perquè l'únic que fa és incrementar les resistències bacterianes. Si tenim la grip, l'únic que podem fer per tractar-la és: