La festa del peix a terra
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Per celebrar el vintè aniversari, l'equip del programa es va embarcar en el pailebot Santa Eulàlia i va recórrer el litoral català des de Portvendres a Sant Carles de la Ràpita. Hem visitat deu poblacions (Portvendres, Port de la Selva, Roses, l'Escala, Palamós, Arenys de Mar, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, l'Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita). Una navegació on va copsar l'activitat marinera del litoral català.
Als anys 40 i 50 el món submarí era completament desconegut. En aquells temps endinsar-se al fons del mar era una veritable aventura. De la mà dels pioners, homes i dones que, amb la seva passió, ens van obrir els camins del fons del mar, reviurem la història del submarinisme a Catalunya.
Vilassar de mar: memòria marítima Aquesta setmana continuem el nostre viatge pel ric i oblidat passat mariner de Vilassar de Mar, una vila que va prosperar gràcies a les aventures dels seus mariners durant el segle XIX que transportaven mercaderies de tota mena entre Espanya i Amèrica, però també entre l'Àfrica occidental i l'Havana, amb el tràfic d'esclaus. L'estany de llagostins Tailàndia és el primer productor mundial de llagostins de cultiu, però en contrapartida són pocs els qui s'aprofiten d'aquesta indústria. Per a la majoria dels pescadors locals, tot això significa desforestació, contaminació, empobriment del mar i la caiguda dràstica de la pesca.
Vilassar de mar i d'ultramar Farem un viatge pel passat marítim de Vilassar de Mar, una vila que va prosperar durant el segle XIX gràcies a les aventures dels seus mariners, que transportaven mercaderies de tota mena entre Espanya i Amèrica, però també entre l'Àfrica occidental i l'Havana, amb el tràfic d'esclaus. Els pescadors de nius d'orenetes A l'oest de les Filipines hi ha l'illa de Palawan. Aquesta illa allargada és famosa pels nius d'orenetes de mar, uns nius que permeten que diverses famílies del nord de l'illa s'hi guanyin la vida.
Al cap de vuit anys de la mort de Ramon Margalef (Barcelona, 1919 - 2004), Thalassa va dedicar un reportatge al gran naturalista català. Home cabdal en els estudis de la natura i dels oceans i un dels primers que va concebre el concepte d'ecologia. Reconegut arreu del món, Margalef va ser un científic creatiu que va obrir moltes línies d'investigacions vigents encara avui dia. Es diu que analitzava el que veia amb la curiositat d'un infant i amb la rigorositat d'un científic. A finals de l'any 2011 es va fer a la mar, a Vigo, un nou i modern vaixell de l'Institut Espanyol d'Oceanografia amb el nom de "Ramon Margalef". Un homenatge merescut al primer catedràtic d'Ecologia que va tenir l'estat espanyol. La seva tasca com a professor ha tingut una marcada influència en molts investigadors actuals, capdavanters en el camp de l'ecologia i l'oceanografia, que han estat alumnes seus i segueixen els camins que ell va obrir.