Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

La investigació del crim de Susqueda, en punt mort

Una prova força complexa podria aclarir què va passar fa cinc anys al pantà i determinar si l'únic processat és l'autor de la mort de la jove parella del Maresme

Delegada de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@clarajordanvila

24/08/2022 - 12.53 Actualitzat 24/08/2022 - 13.32

La investigació del crim de Susqueda, en punt mort
El crim de Susqueda, pendent d'una sonometria (ACN / Cedida per Endesa)

El 24 d'agost del 2017, el Marc i la Paula, de 21 i 23 anys, van desaparèixer al pantà de Susqueda. Hi van anar d'excursió, a navegar en un caiac, però no se'n va saber res fins al cap d'un mes, quan es van trobar els seus cadàvers. Tenien signes d'haver estat assassinats.

La policia va detenir Jordi Magentí, un veí d'Anglès que acostumava a anar a pescar a l'embassament i que està en llibertat provisional.

Una prova de mesurament del so pot ser la clau

Jordi Magentí és l'únic imputat per la mort del Marc i la Paula. No hi ha cap prova concloent que l'assenyali com el culpable, sinó un conjunt d'indicis que ho fan pensar. Per això ara tota la investigació depèn pràcticament d'un estudi complex i costós que podria situar l'acusat al lloc del crim.

La investigació del crim de Susqueda, en punt mort
Els Mossos d'Esquadra van trobar els cossos un mes després de la desaparició (Europa Press)

No hi ha testimonis oculars, però algunes persones van sentir uns trets aquell dia. L'estudi que s'ha de fer és una prova sonomètrica que ha de servir per determinar el punt exacte d'on van sortir aquells trets.

La investigació del crim de Susqueda, en punt mort
Jordi Magentí, l'únic imputat, sosté que és innocent (Europa Press)

La investigació, doncs, penja d'aquest estudi, que ha de fer una empresa especialitzada. És costós des del punt de vista econòmic i és complex dur-lo a terme, ja que el dia que es faci s'han de donar les mateixes condicions que el dia del crim. El fiscal del cas, Víctor Pillado, ho explicava a Catalunya Ràdio.

"Que el pantà tingui el mateix nivell d'aigua, que hi hagi les mateixes condicions meteorològiques que hi havia en el lloc dels fets, la mateixa força del vent que hi havia en aquell moment, i poder reproduir des d'on es van disparar els trets."

Les famílies de la parella viuen amb resignació i carregades de paciència la investigació, la més complexa que recorda el seu advocat, Carles Monguilod.

"En prop de 40 anys d'advocat penalista no recordo una investigació tan complicada. Perquè, per exemple, el que seria l'escena del crim és un lloc que cada any desapareix sota l'aigua."

Segons la tesi de la policia, la Fiscalia i l'acusació particular, la sonometria aportaria l'indici definitiu per incriminar Jordi Magentí si demostra que els trets es van disparar des de la zona coneguda com la Rierica, perquè és on l'acusat acostumava a anar a pescar i on era aquell dia.

Sense cap prova incriminatòria directa

La defensa de Magentí sosté que la parella no va ser mai en aquest indret de la Rierica i considera un despropòsit fiar tota la investigació a la prova sonomètrica. El seu advocat, Benet Salellas, critica l'obstinació de les acusacions per seguir només aquesta línia d'investigació.

"Que un crim que pot portar una persona pràcticament a perpetuïtat a la presó s'hagi de resoldre a partir d'una prova de sonometria, del que se sent des d'un punt o el que se sent des d'un altre punt del pantà, em sembla que és un atac a la raó i al sentit comú."

El fet és que el cas encara presenta molts interrogants. No se sap amb certesa qui va matar la parella ni per què. Tot i que la policia està convençuda de la culpabilitat de Jordi Magentí, no ha trobat cap prova que el relacioni amb les víctimes.

La investigació del crim de Susqueda, en punt mort
Cinc anys després, continuen les incògnites del cas (ACN / Ismael Peracaula)

Ningú els va veure junts, i no s'han trobat restes d'ADN ni l'arma dels crims. L'únic que se sap del cert és que l'acusat va anar a Susqueda aquell matí, perquè surt en les gravacions de les càmeres del pantà.

Jordi Magentí va ser detingut sis mesos després de la desaparició dels joves, el febrer del 2018. Va estar en presó preventiva fins al desembre d'aquell any, quan l'Audiència de Girona el va deixar en llibertat perquè va considerar que no hi havia indicis clars de la seva culpabilitat.

La investigació del crim de Susqueda, en punt mort
Jordi Magentí va sortir en llibertat provisional sis mesos després de la detenció (ACN / Xavier Pi)

L'únic imputat ha defensat sempre la seva innocència a través dels seus advocats, perquè fins ara s'ha negat a declarar davant de la policia i del jutge.  

Magentí ja havia estat a la presó per haver matat la seva exdona amb una escopeta, fa prop de 25 anys.