Avui, 21 de novembre, és el Dia Mundial de la Filosofia. La Unesco, l'Organització de les Nacions Unides per l'Educació, la Ciència i la Cultura, destaca el valor durador d'aquesta disciplina per al desenvolupament del pensament humà. Però, en plena era de la informació, en què ens pot ajudar la filosofia? Norbert Bilbeny és filòsof, catedràtic d'Ètica de la Universitat de Barcelona.
Torna l'espai "Admirables mascotes". Aquesta nit hem conegut la història d'una gata, la Negreta, àngel de la guarda de l'Eulàlia, de Sant Vicenç dels Horts, oient del programa, perquè li va salvar la vida després d'adormir-se amb l'estufa encesa. També parlem amb Salva Cervantes, veterinari, director mèdic de la Clínica Felina de Barcelona, perquè ens ajudi a entendre el comportament dels gats.
Milers de joves d'arreu d'Espanya s'han desplaçat al País Valencià per ajudar en les feines de neteja després del pas de la dana, disposats a la reconstrucció enmig de la desolació. I especialment la joventut valenciana, veritables herois d'aquesta catàstrofe. Esperit admirable i lliçó històrica d'aquesta desgràcia. Però com s'explica? Esther Martínez és presidenta del Consell Valencià de la Joventut.
Parlem amb Xavier Pallàs, director i impulsor de l'Escola de Campaners de la Vall d'en Bas, pionera a Catalunya. Creada el setembre del 2023 per l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, l'Escola de Campaners ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya i el Bisbat de Girona. Neix amb la voluntat de preservar i recuperar els tocs tradicionals de les campanes.
Es compleixen tres setmanes de la catàstrofe de la dana al País Valencià. El balanç fins ara és 227 persones mortes, 13 encara desaparegudes, i milers d'afectats de diversa consideració. Però aquesta és només una part del drama. Som prou conscients de l'abast de la tragèdia, de la factura que s'afronta? Vicent Partal és periodista valencià, director de Vilaweb.
Com pateix, el que té mal d'amors, el que tot ho ha perdut i ha de plorar. Una pena immensa que sembla que no s'acabarà mai, canta Julio Iglesias a "Mal de amores". I que aixequi la mà qui no hagi patit alguna vegada per amor... Així ho escriu el psicòleg clínic Antoni Bolinches, en el seu darrer llibre: "Psicoterapia para el mal de amores. Cómo superar el sufrimiento amoroso y facilitar el amor armónico".
Representants veïnals d'onze comunitats autònomes han demanat que l'habitatge sigui un dret fonamental a la Constitució. Què canviaria si fos així? Ho demanem a Jordi Giró, president de CONFAVC, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya.
Tanquem el programa conversant amb l'escriptor i economista Carlos Abella, d'actualitat per la publicació del llibre "Aquella Barcelona. De la posguerra a los Juegos Olímpicos". El llibre és un volum de 500 pàgines que ofereix una mena de dietari, un recorregut emocional i evocador per la història de Barcelona durant un període de gairebé 60 anys.
Avui, 14 de novembre, fa 100 anys de la primera emissió de ràdio, gràcies a uns pioners i una nova tecnologia que naixia en el context difícil d'una dictadura. Ràdio Barcelona faria la primera emissió oficial radiofònica de l'Estat i la tercera d'Europa. Celebrem l'efemèride compartint una hora de ràdio amb la parella amb l'ADN més radiofònic, la periodista Mònica Terribas, directora durant set anys d'"El matí de Catalunya Ràdio", i Sergi Cutillas, realitzador i muntador musical.
Com es mesuren les audiències? Segons les informacions oficials, hi ha 5.720 audímetres repartits per tot l'estat espanyol i es calcula que això vol dir que sabem l'opció televisiva escollida per 14.000 persones. És prou representatiu en un país de gairebé 49 milions d'habitants? En què es basen les cadenes per dir que sempre són líders? Ho analitzem amb Elena Neira, professora de Comunicació i Informació de la UOC i especialista en nous models de difusió audiovisual.
Fa unes nits, una oient es preguntava per què als tanatoris de Catalunya no es veuen persones d'altres cultures. Si cada comunitat religiosa té els seus propis rituals fúnebres, quin és el dels musulmans que viuen a Catalunya, o el dels jueus, els pakistanesos, els xinesos, els japonesos, els indis i els africans? Ho demanem a Jordi Moreras, antropòleg i professor a la Universitat Rovira i Virgili.
Parlem del son profund i reparador, aquella desconnexió de la realitat, l'enigmàtic codi del son, per diverses etapes, a través de somnis, els grans misteris biològics d'un procés vital que proporciona múltiples beneficis. Però l'OMS i la Fundació Nacional del Son alerten: dos terços dels adults dels països desenvolupats no arriben a les 8 hores recomanades. Dormir menys de 6 o 7 hores afecta el sistema immunitari i multiplica per 2 el risc de càncer, Alzheimer, arterioesclerosi, depressió, ansietat i suïcidi. En parlem amb el doctor Eduard Estivill, metge del son, i Oriol Sàbat, pacient del Dr. Estivill que ha recuperat la salut del son i ara torna a gaudir del son profund i reparador.
La democràcia està en risc de col·lapse? Ho diu l'Institut Internacional IDEA d'Estocolm. Constata que el sistema democràtic es continua deteriorant per vuitè mes consecutiu. Es debilita en la meitat dels 173 països estudiats i tan sols s'enforteix en el 25%. La creixent desigualtat entre la minoria més rica i la majoria més pobra és l'arrel d'aquest conflicte. Afecta tant les democràcies més febles com les més fortes. Per exemple, la nord-americana: està al caire de l'abisme de l'autoritarisme? Ho demanem a Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política de la UPF.
Entrem a "La màquina del temps" per viatjar a un moment concret de la història universal. Avui anem fins a la Lluna. En concret, al moment de l'enlairament de l'Apollo 11 des de cap Canaveral, a Florida, el 16 de juliol del 1969. Revivim el moment en què els astronautes trepitgen la Lluna per primera vegada amb l'ajuda de Joan Anton Català, consultor i divulgador científic especialitzat en astronomia i astrofísica. Com devia ser aquell moment?
Què té el cafè que fa que agradi tant? Què porta la cafeïna que n'expliqui els efectes? Quins efectes té per a la salut? Ho demanem a Maria Josep Rosselló, llicenciada en Química i tota una experta en nutrició.
Avui dilluns comença la cimera del canvi climàtic de Bakú, la capital i la ciutat més gran de l'Azerbaidjan. La COP29 durarà fins al divendres 22 de novembre, amb l'objectiu d'aconseguir més finançament per a la transició ecològica dels països amb menys recursos. Entre els assistents hi haurà Gisela Torrents, ambientòloga especialitzada en crisi climàtica, tècnica de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic.
Tanquem el programa conversant amb el cantant i compositor Xavi Vidal, que publica el treball "Vida salvatge". El músic de Sabadell té una trajectòria destacada en l'escena musical del país, primer amb el grup de rock La Gran Aventura i després amb una carrera en solitari amb 7 discos editats.
Analitzem la victòria de Donald Trump a les eleccions nord-americanes amb Victòria Alsina, professora de Ciència Política de la Universitat de Nova York i de la Universitat Pompeu Fabra i exconsellera d'Acció Exterior del govern de la Generalitat i exdelegada de govern als EUA.
L'Església ha donat l'esquena a l'homosexualitat durant segles. L'ha qualificat de crim, de malaltia, de pecat, de vici.... Fa poc, el papa Francesc ha ofert la benedicció a les persones homosexuals, però no ha anat més enllà. Per què el reconeixement d'aquest col·lectiu és encara una assignatura pendent dins de l'Església? Enric Vilà i Lanao és llicenciat en teologia i subdirector del centre LGTBI de Barcelona. És autor del llibre "Cristian*s rar*. Senders per repensar les experiències LGTBIQ+".
Saludem la periodista i companya Neus Bonet, que aquest cap de setmana s'ha jubilat després de 44 anys de professió. Dilluns recull el Premi Ofici de Periodista 2024 al Col·legi de Periodistes, un guardó que han rebut Puyal, Espinàs, Martí Gómez o Huertas Claveria, entre d'altres.
Gairebé una quarta part de la població catalana es troba en situació de pobresa, i una mica menys de la meitat arriba a finals de mes amb moltes dificultats. Ho diu l'última Enquesta de Condicions de Vida feta per la Generalitat. No és estrany que cada cop més gent demani ajuda. El Banc dels Aliments convoca un any més la campanya solidària del Gran Recapte, els dies 22 i 23 de novembre. Analitzem la situació amb Lluís Fatjó Vilas, president del Banc dels Aliments, i Míriam Sanfeliu, treballadora social de l'ONG L'Hora de Déu, al barri del Raval de Barcelona, on es reparteix menjar a persones en risc d'exclusió social.
Aquest divendres, la Fundació Enriqueta Villavecchia celebra un concert amb l'Escolania de Montserrat i els Catarres. La recaptació es destinarà als nens i nenes malalts de càncer i altres afeccions greus atesos per la fundació, que compleix 35 anys. Un dels projectes més importants i engrescadors de l'entitat és el Pavelló Victòria, que s'està fent al recinte històric de Sant Pau. En parlem amb Anna Varderi, gerent de la Fundació d'Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia.
"Si no hi ha canvis deixarem de pagar el lloguer", deia Valeria Racu, portaveu del Sindicat d'Inquilines i Inquilins, promotor de la mobilització juntament amb la Federació d'Associacions Veïnals de Madrid i Amnistia Internacional, entre d'altres. Milers de persones van reivindicar el dret a l'habitatge, ara fa quinze dies, en una manifestació a Barcelona i a Madrid. Ens preguntem en quin escenari ens trobaríem si una majoria deixessin de pagar els lloguers. Ho debatem amb Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, i Josep Maria Aguilà, advocat i administrador de finques.
Connectem amb Nova York, a poques hores de les eleccions nord-americanes. El país decideix el seu futur dels pròxims quatre anys: Kamala Harris o Donald Trump. Ens atén la periodista Núria Ribó, corresponsal de TVE als Estats Units durant 10 anys.
Ens acompanya Santi Carulla, cantant dels Munstang, un dels grups pioners de la música pop-rock dels 60. El formaven Marco Rossi, Antonio Mercadé, Miguel Navarro, Toni Miler i Santi Carulla. El grup es va dissoldre l'any 2000, però Santi Carulla continua en solitari.
Tanquem el programa amb el músic Pep Sala, que està d'actualitat per la publicació del nou disc de Sau 30, "Filigranes en estèreo". Parlem d'aquest projecte musical i també de la creació de la Fundació Sau, a les Masies de Voltregà, amb un espai de realitat virtual amb la història del grup i que també treballarà en la relació de la música amb la salut mental.
Per què no se'ns prepara per al procés de morir? Aquesta falta d'informació i preparació, dificulta aquest procés? Ara que arriba Tots Sants i el Dia dels Difunts, us recomanem aquest llibre: "El niño que se enfadó con la muerte, claves para entender y acompañar en el viaje definitivo". L'autor és Enric Benito, doctor en medicina, especialitzat en oncologia mèdica, cures pal·liatives i en el procés de morir, que no és el final.
Un centenar de persones mortes i desenes de desapareguts per una dana devastadora, ja considerada el pitjor temporal del segle. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès ajuda. Paraules de consol i esperança necessàries en moments com aquest, ben segur, com les que vam sentir amb motiu dels dramàtics efectes de l'erupció del volcà de La Palma. Però han passat tres anys i no podem evitar recordar el que va dir Francisco Rodríguez, portaveu de l'Associació Tierra Bonita, que assegurava: "No han prioritzat les persones." Aquella entrevista la vam compartir amb Dolors Vidal, professora retirada de Física i Química i autora de "85 días. El volcán Tajogaite. Impacto social", que ens recorda la importància d'exigir a l'administració que compleixi el que promet.