Investigadors de l'IDIBELL i de l'Institut Català d'Oncologia i del centre en xarxa CIBERONC han desenvolupat una nova eina d'intel·ligència artificial que facilitarà el diagnòstic d'una síndrome que predisposa al desenvolupament de tumors en infants. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
ESCOLTA-HO ARAEl campus de recerca de l'Hospital Vall d'Hebron incorpora una nova plataforma d'investigació en càncer, UNIQUE CaixaResearch, que té com a objectiu comprendre millor la diversitat de les cèl·lules canceroses per poder-les atacar amb més eficàcia. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
Investigadors d'IrsiCaixa i del Barcelona Supercomputing Center han creat un algoritme informàtic dissenyat específicament per trobar els millors antígens contra els melanomes i han identificat una possible vacuna que ja s'ha assajat en animals. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
Els primers bioimplants cardíacs, anomenats PeriCord, uns teixits basats en mostres de pericardi i de cel·lules de cordó, han demostrat que són segurs per als pacients i que poden reduir la inflamació després d'una lesió cardíaca. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, i de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia de Catalunya, ICN2, han desenvolupat un nou material d'ús sanitari capaç de prevenir i combatre infeccions, fins i tot de bacteris resistents, i amb una eficàcia del 99%. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
El Banc de Sang i Teixits està utilitzant una tecnologia innovadora per aconseguir cèl·lules immortals de la sang que puguin servir per generar glòbuls vermells al laboratori sobretot per cobrir les necessitats de sang de grups rars. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
Un equip d'investigadors de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra-CSIC i de la Universitat de Granada han desenvolupat un nou biomaterial a partir de la membrana de closca d'ou que, en estudis in vitro, al laboratori, ha demostrat resultats molt prometedors en regeneració òssia. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
Investigadors holandesos han utilitzat intel·ligència artificial per poder estudiar tumors al cervell i a la columna vertebral i determinar de quin tipus són en només 90 minuts. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar han descrit per primera vegada com predir quins pacients amb Alzheimer i amb altres malalties neurodegeneratives tindran una evolució més ràpida i, per tant, pitjor pronòstic. El que han descobert és que el deteriorament de la barrera hematoencefàlica, és a dir, la membrana que protegeix el cervell, està relacionada amb l'evolució d'aquestes patologies. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
L'empresa catalana INBRAIN Neuroelectronics, derivada de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, ICN2 i d'ICREA i amb la participació de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, l'IMB-CNM-CSIC, ha desenvolupat un nou dispositiu basat en grafè per reduir els símptomes de la malaltia de Parkinson i fer seguiment d'aquests pacients. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
Una nova combinació d'antibiòtics aconsegueix combatre gairebé totes les variants resistents d'un dels bacteris actualment més perillosos, el bacil piociànic ("Pseudomonas aeruginosa"), que forma part de la llista d'alerta de l'Organització Mundial de la Salut sobre patògens d'alt risc. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Una recerca liderada per la Universitat de Barcelona aconsegueix disminuir l'obesitat, la diabetis, el colesterol i la glucosa en ratolins, i amb pocs efectes secundaris. És el tema central de "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Una investigació de científics de la Universitat Oberta de Catalunya, UOC, i de la Universitat de Leicester, al Regne Unit, ha descobert una molècula que és capaç de destruir cèl·lules velles, que no només són responsables de l'envelliment del cos sinó també de moltes malalties, com el càncer. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Una investigació internacional amb participació catalana ha descobert que una proteïna està implicada en el funcionament de gairebé la meitat dels fàrmacs actualment al mercat. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.