Fer ratafia és més fàcil del que ens pensem! I més, amb les instruccions que et donen la cuinera Ada Parellada i Elisenda Carod.           View this post on Instagram                       A post shared by Catalunya Ràdio (@catalunyaradio)   Ingredients 4 nous verdes 3 litres d'aiguardent Cua de cavall Farigola Romaní Marialluïsa Herba de Sant Joan Fonoll Branca de canyella Pell de llimona fresca 200 g de sucre Explicació dels ingredients Fer ratafia és extremadament fàcil, però l'única complicació és que l'ingredient fonamental no es pot comprar sinó que s'ha d'anar a collir al bosc o al camp: les nous verdes. La temporada per collir-les és entre Sant Joan i Sant Pere, però el més important és tenir una noguera, tenir un amic amb noguera o trobar-ne alguna sense amo. Si no, no hi ha ratafia. Ens caldran 3 o 4 nous per litre d'aiguardent o licor d'anís. Nou verda (Wikimedia) Segons el gust de cadascú, la ratafia pot ser a partir d'aiguardent o a partir de licor d'anís. L'aiguardent no aporta sabor al licor, mentre que l'anís és molt perfumat. Però no és només l'aroma, el que influeix en el resultat final, sinó també la dolçor. L'anís ja conté sucre, però l'aiguardent és del tot sec. Així que si optem per aiguardent, hi haurem d'afegir sucre o almívar. Manat d'herbes (Wikimedia) Pel que fa a les herbes, poden ser fresques o seques i la varietat és amplíssima, fins a 122 de diferents. I també s'hi poden posar espècies, com nou moscada, canyella, anís estrellat i fins i tot s'hi poden posar grans de cafè! Per això la ratafia té sabors ben diferents, perquè cadascú hi posa les herbes que té a l'abast o les que més li agraden. La gràcia i la traça és saber fer les combinacions i saber mesurar les quantitats d'herbes, perquè ens quedi equilibrada. Sucre El darrer ingredient és el sucre, que incorporarem al darrer moment del procés, 40 dies després d'haver-la començat. N'hi posarem entre 100 i 200 g per 3 litres, depenent de si ens agrada més o menys dolça. L'ampolla on es fa la ratafia es diu "damajoana", i és de cul ample i coll estret. Damajoana (pxhere.com) Es tapa amb un tap de suro, perquè la ratafia respiri. Preparació S'esberlen les nous amb una mà de morter o amb un martell. També es poden tallar a bocins amb un ganivet. Si n'heu de fer molta quantitat és bo posar-se guants perquè les nous tenyeixen molt les mans. Introduïm les nous esberlades a l'interior de la damajoana. Hi posem les herbes i les espècies. Les cobrim amb l'aiguardent. Ho sacsegem. Ho tapem amb un tap de suro i ho deixem a la intempèrie a "sol i serena" durant 40 dies. De tant en tant ho hem de "xinxollar", que vol dir que hem de sacsejar per moure les herbes i l'aiguardent. Després ho colem bé i hi afegim el sucre. Ho sacsegem i ho guardem en ampolles al rebost durant un parell de mesos, que reposi i maduri.