Anar a la navegació principalAnar al contingut

La tarda de Catalunya Ràdio

La recepta, fàcil i infal·lible, d'Ada Parellada per fer ratafia

La cuinera i Elisenda Carod t'expliquen tot el que has de saber si vols fer a casa aquest licor tradicional

Redacció

28/06/2024 - 16.46 Actualitzat 28/06/2024 - 17.00

La recepta, fàcil i infal·lible, d'Ada Parellada per fer ratafia
Ada Parellada i Elisenda Carod fan ratafia

Fer ratafia és més fàcil del que ens pensem! I més, amb les instruccions que et donen la cuinera Ada Parellada i Elisenda Carod.

 

 

Ingredients

  • 4 nous verdes
  • 3 litres d'aiguardent
  • Cua de cavall
  • Farigola
  • Romaní
  • Marialluïsa
  • Herba de Sant Joan
  • Fonoll
  • Branca de canyella
  • Pell de llimona fresca
  • 200 g de sucre

Explicació dels ingredients

Fer ratafia és extremadament fàcil, però l'única complicació és que l'ingredient fonamental no es pot comprar sinó que s'ha d'anar a collir al bosc o al camp: les nous verdes.

La temporada per collir-les és entre Sant Joan i Sant Pere, però el més important és tenir una noguera, tenir un amic amb noguera o trobar-ne alguna sense amo. Si no, no hi ha ratafia. Ens caldran 3 o 4 nous per litre d'aiguardent o licor d'anís.

Nou verda
Nou verda (Wikimedia)

Segons el gust de cadascú, la ratafia pot ser a partir d'aiguardent o a partir de licor d'anís. L'aiguardent no aporta sabor al licor, mentre que l'anís és molt perfumat.

Però no és només l'aroma, el que influeix en el resultat final, sinó també la dolçor. L'anís ja conté sucre, però l'aiguardent és del tot sec. Així que si optem per aiguardent, hi haurem d'afegir sucre o almívar.

Manat d'herbes
Manat d'herbes (Wikimedia)

Pel que fa a les herbes, poden ser fresques o seques i la varietat és amplíssima, fins a 122 de diferents. I també s'hi poden posar espècies, com nou moscada, canyella, anís estrellat i fins i tot s'hi poden posar grans de cafè!

Per això la ratafia té sabors ben diferents, perquè cadascú hi posa les herbes que té a l'abast o les que més li agraden. La gràcia i la traça és saber fer les combinacions i saber mesurar les quantitats d'herbes, perquè ens quedi equilibrada.

Sucre
Sucre

El darrer ingredient és el sucre, que incorporarem al darrer moment del procés, 40 dies després d'haver-la començat. N'hi posarem entre 100 i 200 g per 3 litres, depenent de si ens agrada més o menys dolça.

L'ampolla on es fa la ratafia es diu "damajoana", i és de cul ample i coll estret.

Damajoana
Damajoana (pxhere.com)

Es tapa amb un tap de suro, perquè la ratafia respiri.

Preparació

S'esberlen les nous amb una mà de morter o amb un martell. També es poden tallar a bocins amb un ganivet. Si n'heu de fer molta quantitat és bo posar-se guants perquè les nous tenyeixen molt les mans.

Introduïm les nous esberlades a l'interior de la damajoana. Hi posem les herbes i les espècies. Les cobrim amb l'aiguardent. Ho sacsegem.

Ho tapem amb un tap de suro i ho deixem a la intempèrie a "sol i serena" durant 40 dies. De tant en tant ho hem de "xinxollar", que vol dir que hem de sacsejar per moure les herbes i l'aiguardent.

Després ho colem bé i hi afegim el sucre. Ho sacsegem i ho guardem en ampolles al rebost durant un parell de mesos, que reposi i maduri.