Per la Sílvia Comet i l'Àlex Montoya, estem, potser, davant de la notícia serièfila més important d'aquest 2024: a partir del 24 de desembre, la plataforma Filmin recupera les cinc temporades de "Luz de Luna", una comèdia romàntica de detectius privats que va descobrir-nos Bruce Willis i va sucar pa de la química davant la càmera, perquè darrere era una altra història, entre Willis i Cybill Shepherd. Aquesta setmana també destaquem, en sèries, "Los años nuevos", "True Love" i "No digas nada". En cinema, "Blitz" i "El búho y la niña: casi una historia navideña". I també un documental: "Mugaritz, sin pan ni postre".
Per descobrir l'origen de l'expressió "posar les mans al foc", ens hem de desplaçar a l'edat mitjana, a l'època en què se celebraven els anomenats judicis de Déu. Els acusats havien de superar tortures cruels per demostrar la seva innocència. Ens ho explica l'experta en llengua i patrimoni Marta Pérez Verge.
Segons el baròmetre del CEO, l'ús del català no arriba al 50% en cap franja d'edat. És més, tot i que el 40% dels enquestats creuen que les persones que viuen a Catalunya han d'entendre el català, només un 6% afirmen que el mantenen sempre. Parlem amb la coordinadora del web 'Mantinc el català', Anna Arqué, que ens recorda que la responsabilitat de fer valdre la riquesa del català és dels catalanoparlants. Alhora, ens presenta el "Repte 21 dies" per ajudar-nos a augmentar el nivell d'interacció en català que tenim amb aquells que ens envolten.
Cada vegada hi ha més llibres vetats a les biblioteques d'alguns instituts de Florida. De fet la censura literària forma part de la nostra història, i per això l'Anna-Priscila Magriñà ha recollit alguns llibres que en el seu dia van ser prohibits.
De ferro, d'alumini, de coure, amb tefló... Hi ha molts tipus de paelles, cadascuna amb les seves particularitats, avantatges i inconvenients. Quines són les millors? I com n'hem de tenir cura? Ada Parellada ens fa un tutorial per aprendre a triar la paella que més ens convé.
El 21 de juliol del 2022 es va perdre la pista de Mònica de la Llana al Priorat. Més de dos anys després la policia ha detingut en Carlos, parella de la noia i principal sospitós del crim. L'acusat ho nega i el cos de la jove no s'ha trobat. Guillem Sánchez ens acosta l'última hora d'aquest cas.
El doctor Andreu Gabarrós, cap de Neurologia de l'Hospital de Bellvitge, explica com han aconseguit operar un tumor al cervell assegurant-se que, un cop feta la intervenció, el pacient no perdria la seva capacitat de jugar als escacs. Com s'ho han fet?
A "Històries del cort", amb Júlia Cot, avui parlem de la princesa de Noruega, Mette-Marit, perquè haurà d'anar a declarar pels delictes del seu fill, Marius Borg, acusat de maltractaments per dues exnòvies. De moment a ella no li imputen res, simplement la volen interrogar per obtenir informació i saber la seva versió dels fets.
Anar de pet com un cistell, portar un pet com un cadirer, empillocar-se, agafar la pinya, anar del revés, agafar una mona... El català és ple de maneres originals de dir que ens hem passat amb la beguda. L'experta en patrimoni i llengua Marta Pérez Verge ens descobreix les més divertides. També ens ensenya com podem dir en català "a falta de pan buenas son tortas".
Una de les sèries que ens proposa la Sílvia Comet és "Celeste" (Movistar+), una aposta "que conté moments còmics, però que és una 'dramèdia' inspirada en Shakira i l'evasió d'impostos". Comet també s'ha fixat en "Mamen Mayo" (SkyShowtime) i "Hermanas de muerte" (Apple TV+), i en cinema, l'Àlex Montoya ens fa crítica de dues estrenes: "Gladiator" (als cinemes també en català), i "Polvo serán", i també ens recomana, i molt, el documental sobre el gran, gran, gran compositor John Williams (Disney+).