Anar a la navegació principalAnar al contingut

"Píxels, art i negoci"

La vitalitat del sector dels videojocs a Catalunya, a "30 minuts"

Els videojocs són una de les expressions culturals amb més influència a tot el món. El seu nivell de creativitat i complexitat atreu cada vegada més jugadors i genera més volum de negoci. I Catalunya ja fa anys que té un lloc destacat en el mapa del sector.

29/01/2025 - 14.58 Actualitzat 03/02/2025 - 09.42

La vitalitat del sector dels videojocs a Catalunya, a "30 minuts"

A Catalunya hi ha, en xifres del 2023, més de dos-cents estudis operatius i entre quatre i cinc mil professionals. Els nivells d'especialització són cada vegada més alts perquè també ha augmentat la complexitat dels nous jocs.

Òscar Garcia-Pañella, director acadèmic de l'ENTI-UB: "Fer un videojoc que funcioni, per mi, és de l'ordre de fer un coet que vagi a Mart i torni, més o menys. I ho dic amb tota la convicció."

Mariona Valls, de Mango Protocol, un estudi que ja té quatre jocs al mercat (3Cat)

L'àmplia oferta formativa al país ha fet emergir un talent que ha estat clau en la consolidació del sector. Un sector que factura anualment més de 700 milions d'euros. La meitat són empreses petites amb un component més passional que financer i elaboren els anomenats jocs indie, amb un alt nivell de creativitat artística, però poc pressupost. Moltes no sobreviuen al primer joc, i les que ho fan, i continuen, depenen en bona part de l'èxit de cada projecte nou.

Mariona Valls, de Mango Protocol Studio: "Un joc pot costar uns 150.000 euros, 200.000 euros, són molts diners. Si ho penses, és una hipoteca d'una vivenda, i  la gent no se'n fa a la idea."

Aleix Ramon és músic i fa deu anys que treballa en videojocs. Actualment dissenya el so i la música d'Iron Crown, un videojoc d'estratègia que passa en un context medieval (3Cat)

Una inversió molt superior, per damunt dels mil milions d'euros, és la que es necessita per fer un joc dels anomenats Triple A. A Catalunya, qui en fa són les grans multinacionals que han obert divisions locals. Són un gran motor de l'ecosistema, però la recent crisi de saturació de jocs al mercat ha fet que canviïn d'estratègia comercial.

Xavier Capel, Studio Manager a Ubisoft Barcelona : "Els jocs, fa 15 anys es treien al mercat i al cap de dos mesos s'acabava el projecte. Ara mateix ja dissenyem els projectes per fer-los continus en el temps."

L'art de Conrad Roset va camí de consolidar el prestigi de la indústria del videojoc a Catalunya. Ell ha trencat el clixé del sector i ha estat el primer a rebre el Premi Nacional de Cultura (3Cat)

La crisi també ha provocat retallades i acomiadaments. A Catalunya, per exemple, empreses com Novarama o Lince Works han tancat portes recentment.

Per sobreviure en un entorn cada cop més competitiu, la millor recepta és la singularitat. L'estudi mitjà Nomada l'ha aconseguit amb l'art de les il·lustracions de Conrad Roset. El seu últim joc, Neva, ha rebut guardons i l'aplaudiment unànime de crítica i jugadors.

Una imatge del joc Neva, el segon de l'estudi Nomada (3Cat )

Fitxa tècnica:

Un reportatge de Mariona Bassa i Cari Pardo

Imatge: Roberto Figueroa, Helena Ribas, David Fàbregas

Muntatge: Marc Escòlies

Producció: Arlet Rodríguez

"Píxels, art i negoci" és una producció de 3Cat.