El parany per matar el germà del líder coreà
27/06/2024 - 07.26 Actualitzat 27/08/2024 - 14.39
13 de febrer del 2017. Aeroport de Kuala Lumpur, Malàisia. Kim Jong-nam, germà del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, accedeix a la terminal amb la intenció d'embarcar en un vol de tornada a Macau, a la Xina, país on resideix.
Dues noies, primer una i després l'altra, s'hi acosten per darrere, li toquen la cara, i marxen. Una hora després, Kim Jong-nam mor, víctima d'una intoxicació amb un gas nerviós extremadament tòxic i mortal, el VX.
Tot plegat queda enregistrat per les càmeres de seguretat de l'aeroport. L'entrada de Kim Jong-nam a la terminal, com es dirigeix als mostradors de facturació, com se li acosten les noies, per separat, i li freguen la cara amb les mans i com ell, en sentir-se malament, demana al personal de l'aeroport ajuda mèdica. Les càmeres també capten com les dues noies, cadascuna per la seva banda, entren als lavabos per rentar-se les mans, sense córrer, sense amagar-se de les càmeres.
Es tractava de Siti Aisyah i Doan Thi Huong. Totes dues van ser detingudes poc després dels fets. Totes dues van clamar la seva innocència: van al·legar que van ser enganyades. que pensaven que participaven en un programa de vídeos de broma i que no tenien ni idea del que estaven fent realment. Eren aquestes dues joves assassines a sang freda o peons inconscients en un assassinat polític?
De la mà de dos periodistes que treballen per a mitjans internacionals i dels dos equips d'advocats que defensen les dues noies, el documental "Les assassines" ens condueix per una història insòlita, la crònica d'un crim molt ben organitzat i jugat com una partida d'escacs en què les dues acusades són simples peons.
Les primeres hipòtesis apunten cap a un crim orquestrat des de Pyongyang. El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, sempre va veure en Kim Jong-nam, el seu germanastre i primogènit de Kim Jong-il, una amenaça per al seu lideratge. De fet, Kim Jong-nam i la seva família vivien fora de Corea del Nord després d'una "relliscada" que el va obligar a marxar del país.
Gooi Soon Seng, advocat de Siti Aisyah, poc després d'agafar el cas, ja apuntava a un crim d'estat:
"La nostra teoria és que va ser un assassinat polític. [Hi havia] més gent, a part de les dues noies, involucrada en l'homicidi."
Davant la magnitud del cas, la defensa va aconsellar molta prudència. Selvi Sandrasagaram, advocada de Siti:
"Li vam aconsellar que anés amb molt de compte, que no parlés del que li havia passat amb ningú, ni amb la Doan. Perquè nosaltres no coneixíem la història de la Doan. Les noies no es coneixien. I nosaltres no sabíem si la Doan col·laborava amb els nord-coreans."
A més de les dues noies detingudes, la policia va anunciar que hi havia vuit sospitosos nord-coreans. Hadi Azmi, periodista, va seguir el cas des del primer moment:
"Quatre dels detinguts eren a l'aeroport el mateix dia que la Siti i la Doan i van abandonar el país immediatament després de l'atac a Kim Jong-nam. Després també van anunciar la detenció d'un home nord-coreà, el Ri Jong Chol, que viu a Malàisia i que resulta que és químic."
Amb l'assenyalament i detenció de nord-coreans, el cas va derivar en una crisi entre Pyongyang i Malàisia, amb tancament de fronteres i personal diplomàtic atrapat.
"Tots els treballadors de l'ambaixada i les seves famílies van quedar atrapats a Corea del Nord. Eren, ras i curt, ostatges. I llavors, al març, Malàisia i Corea del Nord es van asseure a negociar. Corea del Nord va exigir l'alliberament del Ri Jong Chol i de dos sospitosos que s'havien amagat a l'ambaixada nord-coreana: un funcionari de l'ambaixada nord-coreana i un treballador de la línia aèria nacional nord-coreana."
L'altra periodista que intervé en el documental és la cap de la corresponsalia a Pequín del "Washington Post", Anna Fifield, obsessionada amb Corea del Nord i Kim Jong-un:
"Fins i tot van executar el seu oncle, en Jang Song-thaek. Vet aquí la manera que té en Kim Jong-un de perpetuar-se en el poder. Tothom corre perill. I va ser més o menys en aquesta època que Kim Jong-nam viatjava molt pel sud-est asiàtic i va fer algunes declaracions sorprenents en què semblava que qüestionés la legitimitat del seu germà per dirigir el país i fins i tot la successió hereditària de Corea del Nord."
El documental és la crònica del judici a Siti Aisyah i Doan Thi Huong, però no només. També mostra la feina dels dos equips d'advocats, la investigació dels dos periodistes i detalls sobre la procedència i l'entorn de les dues noies. Tot plegat acaba construint un relat fascinant, on les intrigues del règim de Pyongyang són el catalitzador d'un pla rebuscat i ben planificat per assassinar el germà de Kim Jong-un esquitxant unes mans innocents.
Però cap crim no és perfecte i al llarg de "Les assassines" veiem com l'habilitat de les defenses aconsegueix capgirar el guió i el destí de dues noies condemnades a morir.
Fitxa tècnica:
Direcció: Ryan White
Producció: Jessica Hargrave, Ryan White
Producció executiva: Dan Cogan, Geralyn White Dreyfous
Edició: Helen Kearns
Direcció de fotografia: John Benam
"Les assassines" ("Assassins") és una producció de Backstory Llc.