Diumenge 8, a less 22:05, a TV3
19/09/2023 - 00.00 Actualitzat 27/09/2023 - 15.19
Durant el període nazi molts alemanys van participar en l'espoli dels béns de les famílies jueves. El règim de l'Alemanya nazi va subhastar, fa més de 80 anys tots els objectes que quedaven a les llars dels jueus que havien emigrat o que havien estat deportats. S'hi podien comprar tota mena d'objectes, des de joies o obres d'art fins a vestits, mobles i utensilis de la llar. Van començar el 1941 com a part de l'anomenada "solució final".És possible localitzar-ne els propietaris originals al cap de gairebé un segle?
Un collaret de diamants és un dels protagonistes del reportatge "Les joies de l'Holocaust". L'avi de la Katrin Meinke el va comprar l'any 1941 en una subhasta, però va amagar-ne l'origen durant dècades. La seva neta busca com retornar el penjoll d'or als seus propietaris jueus o als seus hereus.
"Darrere de tots aquestes objectes hi ha persones concretes amb trajectòries vitals que es poden rastrejar. I això em deixa sense paraules".
La Katrin Meinke demana ajuda a Sharon Adler, compromesa amb la investigació de la procedència i devolució dels objectes confiscats als jueus durant l'època nazi. Aquesta publicista i fotògrafa és la presidenta de la fundació Zurückgeben, verb en alemany que en català significa "retornar", una organització de Berlín que exclusivament dona suport a dones jueves, artistes i científiques.
"La llengua, la cultura, els llibres, les joies, els records, són coses que conformen gran part de la nostra identitat. Tot això es va perdre".
Sharon Adler critica que, 80 anys després de l'Holocaust, moltes famílies ni tan sols hagin començat a plantejar-se d'on procedeixen algunes de les seves pertinences.A principis dels anys 30, a Alemanya hi vivia prop de mig milió de jueus. Molts van ser deportats als camps de concentració i d'extermini, on van ser assassinats. No hi ha estadístiques sobre quants dels seus objectes continuen a les mans del propietaris no jueus, Les investigacions poden allargar-se mesos, fins i tot anys. Però la Sharon Adler ha aconseguit retornar alguns objectes als seus propietaris legítims.
El "30 minuts" posa sobre la taula una qüestió delicada sobre aquest llegat jueu amb un rerefons controvertit. Aquestes objectes tenen hereus legítims? I on viuen? Com reaccionaran a les notícies que els arriben des d'Alemanya aproximadament 80 anys després de l'inici de l'Holocaust?
"La família Meinke ha decidit netejar la seva porqueria. Van tenir l'oportunitat de començar abans. No ho van fer. Però mai és massa tard".
Per solucionar els trencaclosques, la mateixa Sharon Adler es veu obligada a reviure la seva pròpia història familiar. A Auschwitz, el seu avi va ser-hi assassinat i la seva mare se'n va escapar pels pèls.
Un reportatge de Stefan Dexheimer
Guió: Türkan Schirmer
Producció: Kobalt Documentary GmbH
Imatge: Sven Müller i Florian Henke
Una producció de ZDF amb la col·laboració d'Arte.