La Jèssica va patir una violació i ha tingut la valentia de fer públic el seu cas per ajudar dones que s'han trobat en una situació similar a la seva. L'ha indignat la sentència de La Manada, tot i que no la sorprèn. Acceptar el que li havia passat va ser el que més la va ajudar per superar la violació. Considera que es parla poquíssim de les conseqüències d'una violació, que encara avui dia pateix malgrat la molta ajuda que ha tingut.
L'amor està molt idealitzat. Moltes vegades confonem el concepte sobre què és estimar. Es pensa que per amor es pot fer tot. S'han de tolerar moltes actituds perquè és una prova d'estima. Anem mal fixats... Perquè, on queda en tot això l'amor per un mateix? Segurament, aquesta persona que som nosaltres és a qui més fidels hem de ser. Vigilar de no anar per camins que no volem. L'amor comença per un mateix. I si algú ens estima, l'última cosa que voldrà és veure'ns patir! Amb Helena Àngel i Mireia Muñoz.
Què ensenyem a les xarxes? El que som, o el que ens agradaria ser? Els psicòlegs Sònia Cervantes i Esteve Planadecursach debaten sobre com les xarxes socials, especialment en el món dels adolescents, ens ajuden a millorar la nostra autoestima a través dels comentaris i "m'agrada" que rebem. Cervantes ho resumeix amb la frase: "Els 'likes' substitueixen les abraçades que no tinc".
De la necessitat de passar les 24 hores junts del dia per compartir-ho tot a la capacitat de gaudir de la presència de la parella però sense patir amb la seva absència. Les etapes de cada parella són moltes i variades. La clau és entendre que la parella és dinàmica i que ens hem d'anar readaptant per arribar a la maduresa de l'amor en la parella. En parlem amb els psicòlegs i sexòlegs Sònia Cervantes i Antoni Bolinches.
Què implica a nivell cultural que ens agradi el sexe anal? Hi ha molts tabús al voltant del sexe anal com ara que és dolorós, antinatural i que està associat a l'homosexualitat. Per tot plegat pot haver-hi una resistència especial a practicar-lo, almenys per primera vegada. En parlem amb la periodista i responsable de la botiga Amantis de Gràcia, Imma Sust, i el psicòleg i expert en sexologia alternativa Ignasi Puig Rodas.
Les expectatives sobre l'altre en una relació de parella generen, moltes vegades, frustració i decepció, i també victimisme. Eva Moreno i Pere Font debaten sobre els retrets a la parella i sobre com de perillosos poden ser. Moltes parelles viuen sempre en el retret, que es pot convertir, de vegades, en la primera etapa d'una crisi de parella.
L'escriptora Montserrat Cornet ens explica el seu secret per tenir una parella duradora. Amb 83 anys, Cornet ha tingut dues grans relacions, una de 22 anys i la darrera de 27. Descobrim en aquesta conversa quines han estat les principals diferències entre una i l'altra.
La psicòloga especialitzada en violències masclistes Alba Alfageme reflexiona sobre el paper que han de tenir els homes en els casos d'agressions o assetjament sexual. La campanya amb l'etiqueta #metoo recull el testimoni a les xarxes de dones que en algun moment de la vida han patit algun tipus de violència.
L'amor entra de cop i volta i ho capgira tot. Però aquella passió inicial es pot diluir o, fins i tot, desaparèixer. Abans d'acabar una relació hi ha indicis que avisen que les coses no acaben de rutllar. Discussions, indiferència cap a l'altre, zero ganes de tenir sexe, ràbia... Avui a "Les mil i una nits" parlem dels set senyals que ens alerten que les coses no funcionen. Indicis als quals hem de fer cas si volem posar-hi remei... En parlem amb Eva Moreno i Sílvia Catalán.
El reggaeton és un gènere musical d'èxit que té al darrere una indústria multimilionària i que sentim amb normalitat en el nostre dia a dia. I això malgrat el contingut de les seves lletres, com a mínim les més populars, que parlen de les dones com a objectes sexuals sense capacitat de decisió i dels homes com a mascles alfa sovint vinculats amb bandes i activitats delictives. Però masclisme i reggaeton: són dos conceptes indestriables? En parlem amb Joana Gallego, directora de l'Observatori d'Igualtat de la UAB; Alexandra Baena, musicòloga experta en reggaeton i trap, i Mireia Manjón, psicòloga, sexòloga, formadora de Sex Academy Barcelona i col·laboradora d'Amantis.
És l'estiu el moment amb més activitat sexual? És l'època en què ens permetem deixar-nos anar una mica més? L'estiu ens fa sentir més relaxats i amb ganes de provar coses noves? Segurament, per molts, la resposta és afirmativa! Per això, avui us volem donar consells per gaudir del sexe i per millorar la relació de parella abans de marxar de vacances. I ho fem amb Eva Moreno, que és sexòloga i fundadora de TupperSex; Raül Escalona, responsable de la botiga LoveStop; Montse Iserte psicòloga, sexòloga i responsable de la botiga Vibracions, i Pere Estupinyà que és químic, bioquímic, divulgador científic i investigador de temes sexuals. Autor, entre d'altres, de "La ciència del sexe".
S'acosta l'estiu i a "Les 1001 nits" tanquem temporada amb propostes de sèries per posar-nos a to i fer pujar la temperatura. Sèries que us serviran per deixar-vos anar, per parlar de sexe, per conèixer històries d'amor i, sobretot, per passar una bona estona! I ho fem amb Cristina Bordas, periodista de Catalunya Ràdio especialitzada en sèries; Patrick Urbano, periodista, professor de Periodisme de la UOC i col·laborador de Serielizados, i Mercè Sàrrias, guionista.
La parella són dues persones que de manera voluntària decideixen assumir el compromís de construir una vida plegats. S'estimen. Tenen il·lusions, somnis, projectes... Però, amb els anys, les coses deixen de ser tan perfectes com eren al principi. Apareixen les primeres discussions, decepcions i distàncies. I no s'acaba d'entendre el perquè? Quins són els 10 manaments d'una bona parella? Avui a "Les mil i una nits" parlem de les bases d'una bona parella: quines coses s'han de fer i quines no. Unes bases sòlides barrejades amb la il·lusió i un bri de sort poden ser la combinació perfecta.
Com fan sexe els animals? Per què existeix el sexe? Hi ha orgies al món animal? Hi ha animals travestis? Homosexuals? Ho descobrim tot sobre la sexualitat del món animal amb els biòlegs Eduard Martorell i Ambrosio Garcia Leal, i amb el sexòleg Ignasi Puig-Rodes.
"David Bowie is", una de les exposicions que ha generat més expectació dels últims anys fa parada a Barcelona, al Museu del Disseny de Barcelona fins al 25 de setembre. L'exposició fa un recorregut per la trajectòria d'aquest creador camaleònic que també va saber jugar amb l'androgínia i l'ambigüitat sexual. En parlem amb Josep Martín, especialista en música i director del programa "Independents", d'iCat FM, Roberta Marreno, artista, il·lustradora i autora del llibre autobiogràfic "El bebé verde. Infancia, transexualidad y héroes del pop", i Patrícia Soley-Beltran, doctora en Sociologia Cultural, investigadora, docent i Premi Anagrama d'assaig 2015.
Ja fa uns quants anys que la periodista Cristina Morató va decidir dedicar la seva carrera literària a documentar, investigar i explicar la història de dones reals sovint oblidades pel pes dels anys i de la història. Avui repassem la vida de tres d'elles: Lola Montez, Marga d'Andurain i Coco Chanel.
La sexualitat durant molt de temps ha estat encotillada en la tradició judeocristina. El sexe vist simplement com un mitjà de reproducció de l'espècie i on el plaer era pecat. La revolució sexual va començar a donar una altra visió i, malgrat que a poc a poc les coses canvien, encara queda molt camí per recórrer. La sexualitat és un univers molt ampli i ric. Lluny dels costums més tradicionals. Orient, per exemple, viu la sexualitat de manera més lliure i menys transcendental. Unes tècniques que consisteixen a explorar el cos, coneixe'l i fer-lo gaudir pausadament i sense preses. Avui a "Les mil i una nits" parlem de la sexualitat en sentit ampli. Sortim dels esquemes habituals per tenir una visió més àmplia del sexe amb Sylvia de Béjar i José Toirán.
Hi ha qui assegura que cuinar per a qui estima és un dels grans plaers de la vida. D'altres, que no hi ha plaer més gran que els cuinin. I els més mandrosos diran que abans que res triarien un restaurant. Sigui com sigui, compartir un àpat amb algú que estimem és un moment de gran intimitat. I si estem coneixent algú i el volem seduir, la cuina és una eina extraordinàriament potent. En parlem amb la sexòloga Eva Moreno, amb el divulgador gastronòmic Òscar Gómez, amb el químic i investigador gastronòmic Pere Castells i amb la cuinera Ada Parellada.
La parella. Aquest equip format per dues persones és un binomi apassionant, però no exempt de complicacions. No hi ha cap fórmula màgica per a l'amor perquè si existís, algú ja s'hauria fet ric. L'amor és esquiu, entra sense avisar, i si no se'l cuida, marxa sense gaires contemplacions. Hem crescut amb el mite de l'amor romàntic: l'ideal de la mitja taronja. Però la vida no és tan rosa com la pinten les pel·lícules. La parella perfecta no existeix. Els obstacles apareixen tard o d'hora... Un bon amor és aquell que sap superar els mals moments amb respecte, tolerància i sabent perdonar. Avui, a "Les mil i una nits", parlem sobre l'apassionant món de la parella, amb un guia excepcional: Pere Font.
Segurament si pensem en un gènere musical associat a l'alliberament sexual ens vindrà al cap el rock'n'roll. Però, per què? Per què el rock és sinònim de revolució sexual? Quins són els músics que més han explotat el seu "sex appeal"? És del tot cert que el rock ha contribuït a la igualtat sexual entre homes i dones? Ens ha ensenyat aquest gènere musical a obrir mires pel que fa al sexe? Ho descobrim amb el crític musical Jordi Bianciotto, el periodista musical de Catalunya Ràdio Josep Martín i la sexòloga Mireia Manjón.
Ser vegà és molt més que escollir una opció d'alimentació. És una manera de viure, que també influeix en la sexualitat. Pot un vegà tenir relacions sexuals amb algú que no ho és? I una relació de parella amb algú, és possible? Hi ha joguines sexuals específiques per vegans? Encara que aquestes preguntes puguin semblar una mica inversemblants, no ho són per aquells que tenen en el veganisme una opció vital... Tot això i més, avui amb dues veganes: Elena Crespi i Venus O'hara, i una omnívora: Imma Sust.
El professor Francisco Castaño reflexiona sobre l'ús de les xarxes que determinats joves fan. Els temps estan canviant, i les xarxes per a molts joves s'han convertit en una manera de lligar i de fer amics.
En els últims anys, les xarxes socials s'han convertit en un referent de les nostres vides. Fotografies que donen informació sobre què fem i amb qui. I que molt sovint tenen un alt contingut eròtic. Cossos amb biquinis atrevits; escots que deixen poc espai per a la imaginació, homes amb abdominals ben marcats. Entre els joves, aquest tipus d'imatges altament eròtiques són cada vegada més comuns. Es busca l'èxit immediat: aquell "like" que t'assenyala com un triomfador dins el grup. Ja se sap, a l'era digital com més seguidors, millor! Estem davant un exhibicionisme i voyeurisme 2.0? En parlem amb Genís Roca, expert en noves tecnologies, Isabel Moreno, psicòloga i sexòloga, i Francisco Castaño, professor especialitzat en joves amb problemes de conducta.