Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya Nit

Les obres d'art que la monarquia espanyola ha acumulat al llarg dels segles

Després de 20 anys d'endarreriments, la Galeria de les Col·leccions Reials a Madrid mostra 650 peces que la monarquia hispànica ha atresorat al llarg de 500 anys

Periodista de Catalunya Ràdio a Madrid

29/06/2023 - 19.34 Actualitzat 29/06/2023 - 20.09

Les obres d'art que la monarquia espanyola ha acumulat al llarg dels segles
El museu es podrà visitar de manera gratuïta els dies 5, 6 i 7 de juliol (EFE/Chema Moya)

Una mostra dels milers d'obres d'art que la monarquia espanyola ha acumulat al llarg dels segles. Això és el que, a partir d'aquest dijous, es pot veure a la Galeria de les Col·leccions Reials, a la vora del Palau Reial de Madrid.

El nou museu fa un recorregut de cinc-cents anys per la història de la monarquia hispànica (els Reis Catòlics, la Casa dels Àustries i, finalment, els Borbons) a través de les obres d'art que van atresorar. Un total de 650 peces, entre tapissos, escultures i pintures, en què destaquen noms com Caravaggio, Velázquez o Goya i que --segons la directora de la galeria, Leticia Ruiz-- pertanyen a "tots els espanyols":

"La pulsió del poder comporta també la manifestació d'aquest, és una cosa intrínseca. I la monarquia espanyola ha estat durant molt de temps una de les més poderoses. Però quan Isabel II marxa a l'exili, l'Estat discerneix perfectament què és el que és privat i què és el que és de l'Estat. Des d'aquesta època, els béns que van ser de la Corona espanyola són de tots els espanyols."

Vint anys d'endarreriments

El projecte de reunir en un museu una part de l'immens catàleg de la col·lecció reial que ara gestiona Patrimoni Nacional --l'organisme públic responsable dels béns de titularitat de l'Estat que procedeixen de la Corona espanyola-- neix a la Segona República.

S'atura durant la dictadura, es recupera a final dels anys noranta i vint anys més tard s'ha materialitzat en un edifici modern que, segons l'arquitecte Emilio Tuñón, completa l'entorn històric del Palau Reial i la catedral de l'Almudena:

"Tots junts formen com una espècie de natura morta de peces que són independents, perquè tenen formes diferents, però que formaran un conjunt que és la cornisa de Madrid."

El museu mostra 650 peces, entre tapissos, escultures i pintures (EFE/Chema Moya)

Amb la intenció de ser un revulsiu turístic i cultural per a Madrid, la Galeria de les Col·leccions Reials s'afegeix a altres grans museus que hi ha a la capital espanyola com el Prado, el Reina Sofia o el Thyssen. Es podrà visitar de manera gratuïta (reservant entrada) els dies 5, 6 i 7 de juliol i, a partir del 8 de juliol, tindrà un cost de 14 euros de dilluns a diumenge. De dilluns a dijous, però, serà gratuït a partir de les sis de la tarda.

Un viatge pels diferents regnats

Quatre espectaculars columnes barroques donen la benvinguda al visitant. Són les de l'església de l'Hospital de Nostra Senyora de Montserrat, construït a Madrid per allotjar els visitants de l'antiga corona catalanoaragonesa. A partir d'aquí arrenca un recorregut on, segons Leticia Ruiz, "es veu com amb cada regnat les necessitats van canviant":

"En la part dels Àustries, als regnats d'Isabel la Catòlica, Joana de Castella i inclús de Carles V, hi ha una presència important dels tapisssos perquè eren unes corts viatgeres. Col·locant-los podien fer la seva seu a qualsevol lloc, a més que aportaven luxe i històries per contextualitzar el regnat i a la vegada donaven calor. Després això canvia: amb els Borbons els tapissos ja no expliquen grans històries mitològiques ni religioses, sinó que s'explica 'El Quixot' o les revetlles a Madrid."  

En l'etapa dels Àustries hi ha una presència important de tapissos (EFE/Chema Moya)

La galeria exposa només una mostra de les més de 170.000 obres d'art que gestiona Patrimoni Nacional repartides en palaus i monestirs, que ara també tenen un espai d'emmagatzematge i restauració:

"Se sap que l'Escorial és un dels grans edificis del regant de Felip II,  però no ha calat gaire en la gent la idea que Patrimoni Nacional gestiona, cuida i posa en valor obres, edificis i natura que estan dispersos per sis comunitats autònomes."