Després de l'èxit de "La promesa", Premi Llibreter 2023, arriba una altra magnífica novel·la del sud-africà Damon Galgut: "En una habitació desconeguda" (ed. Les Hores/ Asteroide). Tres històries basades en viatges que va fer el mateix autor de jove, quan la seva vida era una fugida constant. Avui al programa podrem escoltar Galgut en conversa amb Adolf Beltran. I Paula Carreras ens porta al teatre de la mà de Berta Prieto i el muntatge "Del fandom al troleig" (Sala Beckett), una sàtira sobre l'"overthinking" de la generació Z, i també a la nova Sala Atrium amb l'obra "Verbagàlia", d'Albert Arribas amb Paula Blanco i Oriol Genís, a partir de dues peces teatrals de Víctor Català.
ESCOLTA-HO ARACom parlar des de la literatura de condicions laborals, accés a l'habitatge i feines precaritzades? En parlem des del FLIB amb les escriptores Andrea Genovart, autora de "Consum preferent" (Anagrama), i Claudia Grande, amb la novel·la "Bim Bum Bam Ketamina" (Il saggiatore). I Àlex Gutiérrez repassa cançons d'esperit crític que denuncien problemes d'habitatge i abusos de poder.
Avui visitem la llibreria Foster & Wallace de Vic per parlar amb Toni Ferron, ànima d'aquest espai esdevingut referència literària per la seva prescripció i els seus clubs de lectura. Adolf Beltran ens porta un assaig celebradíssim del kenyà Binyavanga Wainaina: "Com escriure sobre Àfrica i altres textos", publicat a Eumo en traducció de Martí Sales. I Míriam Cano, en el dia de les eleccions als Estats Units, llegeix el nou George Saunders en català: "El dia de l'alliberament" (ed. 1984), amb traducció de Yannick Garcia.
Sisena edició del Festival Clàssics, consagrada aquest cop a la reflexió sobre la natura des de la literatura, el teatre, la música, la dansa i l'art en general, i amb noms com Perejaume, Roger Mas, Maria Callís, Sol Picó o Tarta Relena. Parlem amb la directora del Clàssics, Sira Abenoza, per conèixer els detalls d'un festival que s'allarga fins al 21 de desembre. Adolf Beltran ens porta "No parava de ploure", la novel·la dostoievskiana de Don Carpenter que ara edita Trotalibros en traducció de Yannick Garcia. I Àlex Gutiérrez, a tocar de Tots Sants, ens porta una selecció musical amb cançons inspirades en cementiris i tombes.
Avui rebem el poeta Jordi Vintró per celebrar el llibre "Karaoke foxtrot: un abecedari abracadabrant", un poemari il·lustrat per Joan Casaramona i editat per Vacamú en què l'alfabet és la coartada festiva d'una pila de poemes enjogassats, creatius i dansaires. Adolf Beltran recomana "El purgatori del bibliòfil", de Ramon Miquel y Planas, novel·la fantàstica publicada el 1920 que ara recupera "Males Herbes". Míriam Cano llegeix "Mammalia", d'Elisenda Solsona (Males Herbes), una història de terror gestacional amb múltiples capes. I Paula Carreras ens porta al Teatre Lliure per veure "La gavina", de Txékhov, dirigida per Julio Manrique, i al Temporada Alta amb la "Pura passió", d'Annie Ernaux, en l'adaptació de Lucio del Greco.
Un FLIB (Festival de Literatura Italiana de Barcelona) més gran que mai, amb 10 dies de programació cultural, s'instal·la a partir del 17 d'octubre a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona. Avui parlem amb la directora artística del festival, Cecilia Ricciarelli, per conèixer els detalls d'una edició que té Marco Polo i el motiu del viatge com a columna vertebral. Adolf Beltran ens porta les proses de Joan Vinyoli que acaba d'editar L'Avenç curades i rescatades per la investigadora Georgina Torra. I Àlex Gutiérrez fa un repàs musical a algunes cançons que homenatgen i evoquen l'esperit de Roma.
Avui visitem la Fira Internacional del Llibre Líber 24 per parlar amb un dels editors més insubornables de la literatura independent: Enrique Redel, fundador el 2007 de l'editorial Impedimenta, que compta amb autors com Mircea C¿rt¿rescu, Stanislaw Lem, Iris Murdoch o Jon Bilbao. Paula Carreras ens porta al Heartbreak Hotel d'Àlex Rigola per veure el nou muntatge de "Glengarry Glen Ross", de David Mamet, i fins al Liceu per donar la benvinguda a la temporada amb "Lady Macbeth de Mtsensk", de Dmitri Xostakóvitx i Àlex Ollé. Adolf Beltran ens porta el Walter Benjamin de Hannah Arendt, una glossa de la vida i obra del filòsof, ara per Flâneur, amb traducció de Yannick Garcia. I Àlex Gutiérrez fa un homenatge musical al nostre mitjà amb cançons que parlen de la ràdio.
Avui visitem les escriptores Raquel Casas i Lídia Gázquez per conèixer de prop el vídeopodcast geMMinades i celebrar el premi LletrA pel projecte LiteraCura't, un podcast sobre literatura i salut emocional. Adolf Beltran llegeix els diaris de l'escriptor peruà Julio Ramón Ribeyro, reunits amb el títol de "La tentación del fracaso"(Seix Barral). I Paula Carreras torna del teatre per parlar de "Hamlet 0.2", el muntatge de Sergi Belbel i Enric Cambray (TNC) que glossa i desmunta el personatge i el text de Shakespeare.
Avui per inaugurar la tardor obrim el programa amb l'últim llibre d'Antònia Vicens, "Crideu la mort errant, digueu-me on va" (La Magrana), un entramat d'històries que Adolf Beltran ha llegit en profunditat. L'acompanya Míriam Cano amb una reflexió necessària de la mà d'un dels crítics culturals més lúcids, Mark Fisher, i les lliçons d'"El desig postcapitalista" (Manifest). I en aquesta tardor electoral, torna Àlex Gutiérrez amb un recull de cançons que afronten, celebren o matisen la noció de democràcia.
Rebem el poeta Adrià Targa per parlar del llibre "Acròpolis", premi Jocs Florals de Barcelona 2024, que acaba de publicar a Godall. Adolf Beltran llegeix els contes d'"Enyorança d'un altre món", el llibre d'Ottessa Moshfegh editat per Angle. I Paula Carreras estrena un espai de crítica teatral amb un dels èxits més aplaudits de la cartellera, "Tots ocells", de Wajdi Mouawad i La Perla 29, que es pot veure a la Biblioteca de Catalunya.
Avui rebem la directora de La Setmana del Llibre en Català, Cristina Domènech, per parlar de totes les novetats d'aquesta edició, que se celebra excepcionalment del 20 al 29 de setembre al passeig Lluís Companys de Barcelona. Adolf Beltran llegeix l'assaig de Jean Paul Iommi-Amunatégui a propòsit de "La tradició de les llàgrimes" (ed. Tres Portals), que recull testimonis de místics medievals com Ramon Llull i Teresa de Jesús. I repassem algunes manifestacions del plor i les llàgrimes en la música i la cançó d'autor.
Arrenquem la temporada des de la llibreria Isop d'Olot en conversa amb la llibretera i mediadora literària Àgata Losantos. I fem un repàs a alguns dels títols més interessants del trimestre, una selecció del que es publicarà des d'ara i fins al desembre en narrativa, assaig i poesia.
Especial "Irradiador" de final de curs amb llibres i recomanacions culturals per omplir les vacances: amb Míriam Cano i Adolf Beltran repassem títols com "Els llocs de l'ànima", l'antologia d'Albert Mestres; els "Records d'egotisme", de Stendhal; el primer Quadern de passatemps culturals en català de Blackie Books; "Blau d'agost", de Deborah Levy, o el documental dels Beach Boys a Disney Plus.
Avui parlem amb el director del Festival Grec, Cesc Casadesús, per conèixer de prop els espectacles d'accent més literari, amb títols com "Tirant lo Blanc", "Tots ocells" o "Elizabeth Costello". Adolf Beltran llegeix "Ànimes mortes", el clàssic de Nikolai Gógol en la nova traducció d'Arnau Barios per a la Bernat Metge Universal. I Míriam Cano ens porta "La revelació", la novel·la d'A.M. Homes que ha traduït Elisabet Ràfols Sagués per a Angle.
Avui visitem l'escriptor i traductor Àlex Cardona, pare de dos nens, que ha anat teixint a través de les preguntes dels fills una temptativa d'explicació del món filtrada per la mirada infantil i amb un humor compatible amb la profunditat. El resultat és un conjunt de peces brillants publicades amb el títol de "Revelacions d'un pare d'estar per casa" (Eumo). Adolf Beltran ens porta el recull de poemes "Poesia reduïda", de Xavier Lloveras, producte de la revisió i l'endreça dels seus dos poemaris. I Àlex Gutiérrez recull cançons que narren el món des de la visió d'un infant, amb exemples com Madness, Tom Waits i Suzanne Vega.
Avui enaltim dues escriptores que han estat actualitat literària aquesta setmana: Annie Ernaux, de la qual Adolf Beltran llegeix "El lloc" (Angle editorial), i Miranda July, que recomana Míriam Cano, la setmana en què s'ha presentat el llibre de contes "Ningú encaixa més que tu" (Comanegra). I ens acomiadem de Maria Rovira, la Sherman, que diu adeu al programa avui amb noms com Pepe Botella, Jim Belushi, Ella Fitzgerald, Marvin Gaye i Radiohead.
Avui rebem l'escriptor Uriol Gilibets per descobrir el seu debut com a novel·lista, "Les feres" (La Segona Perifèria), una història singularíssima ambientada entre Sant Gonera i un bosc que arrossega pors i prejudicis. Parlem amb Marc Alabart, director dels premis Atrapallibres, de literatura infantil, i Protagonista Jove, en l'àmbit juvenil, sobre la naturalesa dels guardons i l'edició del 2024. I Adolf Beltran ens porta la primera novel·la de la història: "Cal·lírroe" (Adesiara), els amors entre la donzella Cal·lírroe i el formós Quèreas, i en parla amb el traductor i hel·lenista Jaume Almirall Sardà.