Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

Llibreria Drac: de vendre llibres en català d'amagat a ser una referència a la Garrotxa

Aquest comerç emblemàtic d'Olot celebra els 50 anys de vida convertit en un emblema de l'intercanvi cultural a la zona

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret

23/11/2023 - 14.52 Actualitzat 23/11/2023 - 14.52

Llibreria Drac: de vendre llibres en català d'amagat a ser una referència a la Garrotxa
Imatge de l'entrada de la llibreria als primers anys (Foto: Irene Bonet)

El 1973 Josep Maria Bonet i Miquel Aulina van deixar la feina que tenien i van muntar la llibreria "Drac", a Olot, just on abans hi havia hagut un bar. En un principi era un punt d'intercanvi cultural, de reflexió literària i de trobada per a persones amb inquietuds similars.

Era una època de censura, amb revistes i llibres prohibits i controls de la Guàrdia Civil. Ara bé, sota el taulell els dos amics tenien amagats alguns d'aquests exemplars que venien a persones de confiança. Eren llibres que diverses persones passaven per la frontera de l'estat francès, dins d'una motxilla, fent veure que eren excursionistes.

Josep Maria Bonet i Miquel Aulet els primers anys de la llibreria (Foto: Irene Bonet)

El moment clau

Arriba, però, un moment en què Miquel Aulina està a punt de jubilar-se i Josep Maria Bonet es posa malalt: és aleshores quan decideixen vendre la llibreria. Irene Bonet, filla d'en Josep Maria, que havia estudiat Filologia catalana i estava cursant un postgrau de Correcció a la Universitat Autònoma, recorda que aquella nit va arribar a casa i els va dir que ni pensar-ho. Que ella es quedava la llibreria.

L'entusiasme de l'Irene pels llibres es contagia només entrar a la llibreria (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

És aquí on comença la nova etapa. Durant el primer any, en Miquel l'ajuda, perquè pugui acabar els estudis, i amb 24 anys es posa al capdavant del negoci:

"En aquell moment va ser una bogeria, però moralment jo sentia que ho havia de fer. Tota la feina que havien aconseguit no es podia esborrar. Ho havia de fer, tant sí com no."

50 anys de literatura i trobades culturals al centre d'Olot(Catalunya Ràdio/Laia Claret)

El Gremi de Llibreters de Catalunya assegura que la llibreria és un punt de referència de tota la comarca. Té clients de diversos municipis i els caps de setmana, molts de segones residències.

Espai perquè la mainada pugui fullejar amb calma (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

La Irene ha intentat mantenir l'essència de la primera llibreria:

"Hem mirat que sigui com un punt de trobada. El meu pare m'explicava que es trobaven amb alguns amics per explicar-se acudits. Era un ambient acollidor i cultural i intentem continuar-ho."

A més, col·laboren i organitzen diverses presentacions de nous títols editats a diversos punts de la comarca.  

La llibreria "Drac" és un negoci familiar. El marit de la Irene també porta el negoci i tenen fins a 4 persones treballant-hi, en un edifici de 3 pisos. I perquè tot rutlli hi cal un ingredient essencial, com admet la Irene:  

"És una feina que m'apassiona. El fet de poder-te llegir un llibre, que t'ha agradat, recomanar-lo i que et diguin que els ha encantat. Aquesta és la clau."

Aquesta passió i la mitja rialla que se li dibuixa a la cara quan parla de la feina són un bon presagi que augura un futur encara prometedor a la llibreria d'Olot.