L'ofici d'educar (El suplement)
Autor del blog "La invitació a la lectura"
@JaumeCentelles21/12/2021 - 13.27 Actualitzat 22/12/2021 - 10.48
Saber quin llibre agradarà a un infant és una pregunta que ens fem sovint, i no hi ha una fórmula màgica que determini si tal lectura o tal altra serà adequada. Cada criatura té el seu ritme, i les diferències entre una i una altra (encara que siguin de la mateixa edat) són evidents quan ens referim als interessos i habilitats. Encertar amb les recomanacions lectores és difícil i, per aquest motiu, tal com passa amb els aliments, és bo que hi hagi una dieta variada de lectures: llibres més exigents, llibres més senzills, de poesia, de coneixements, còmics, etcètera.
També ajuda a la qualitat del llibre que estiguin ben escrits, que les primeres pàgines tinguin força narrativa i que el final la història tanqui els conflictes i ofereixi solucions positives. Convé que la trama sigui coherent i comprensible, esclar!
📚 "Un dia diferent per al senyor Amos McGee", de Philip C. Stead (EntreDos)
El senyor Amos McGee és un home gran que està content amb la seva vida metòdica i rutinària. Treballa al zoo. Té molta feina, molta, però també té temps per jugar a escacs amb l'elefant, fer una cursa de velocitat amb la tortuga, asseure's en silenci al costat del pingüí, deixar-li un mocador al rinoceront refredat i llegir un conte a l'òliba.
Però un bon dia el senyor Amos no es troba bé i no va a la feina. En aquest punt, el relat fa un gir i veiem als animals preocupats pel que pugui haver passat. Decidits, agafen l'autobús i van a visitat el seu amic malalt, a casa seva.
Un text que es llegeix bé i unes imatges que conviden a mirar els nombrosos detalls de cada pàgina. L'expressió de les cares, les sabatilles del senyor Amos, el ratolí sota el llit, el globus, etc. Tot respira amabilitat.
📚 "Clown", de Quentin Blake (Meraki)
Es tracta d'un àlbum il·lustrat sense paraules, de manera que saber llegir les imatges és bàsic per entendre la història d'aquest pallasso.
"Clown" té el traç i l'estil particular d'en Quentin Blake i ens explica les peripècies d'un pallasso de peluix a qui llencen a les escombraries, juntament amb altres joguines, i de com se les empesca per trobar una família que el torni a acollir, a ell i la resta de peluixos.
La història és ideal per aquestes properes dates en què se'ns en va el món de vista i consumim més del que toca. Una bona lectura per parlar de reciclatge, amistats, valors.
📚 "Cuc i Conill", de Ramón D. Veiga (Takatuka)
Primer número d'una saga que promet molta diversió. Un cuc de terra es troba amb el conill i li demana si vol ser el seu amic. Al conill la idea no li fa massa el pes, però la insistència i el sentit de l'humor del cuc acabaran per fer-lo canviar d'idea. Una història amb final feliç, perquè l'amistat està per damunt de les diferències, gairebé sempre.
Un llibre ideal per entrar en el món del còmic. Molt divertit.
📚 "El gat rumberu", de Laia Figueres i Núria Puyuelo (Nanit)
Està inspirat en la cançó homònima del grup musical La Pegatina. És la vida d'un gat (la setena vida, per cert) que explica que ha tingut molts oficis: ha fet de pagès, advocat, poeta, bomber i estudiant, però cap d'ells li ha agradat tant com el de tocar la guitarra i fer ballar a la gent. És el gat rumberu!
Les il·lustracions d'aquest llibre són genials i l'Anna Aparicio ha sabut trobar el to del relat, amb una primera part amb el gat a tot color i un fons esmorteït, avorrit, que a les darreres pàgines és un esclat de colors tropicals, càlids, que emplenen les dobles pàgines en un festival de personatges que ens contaminen de la seva alegria. Brillant.
Al final hi ha un codi QR que ens permet sentir la cançó cantada per La Pegatina i també hi trobem propostes de lectura.
📚 "La giganta", d'Anna Höglund (Ekaré)
Parteix d'un relat popular a Suècia que l'autora ha recreat de manera delicada i efectiva.
Hi ha una nena i el seu pare, que és un cavaller que surt a lluitar contra una geganta que té atemorida la població. La geganta és capaç de convertir en pedra tothom qui la miri. Aquí la referència a la mitologia és evident i recordem la Medusa que va ser vençuda per Perseu.
El relat flueix molt bé i seguim la noia en el seu periple a la recerca del pare que no torna. El conte és ple de símbols (el viatge, la trobada amb la vella auxiliadora que li facilitarà l'objecte que la protegirà de la geganta, el mirallet, el bosc, la transformació, etc.).
És un personatge femení qui aconsegueix vèncer la geganta, allà on el seu pare, el valent guerrer, ha fracassat. I a més, sense violència, emprant l'astúcia per enganyar la geganta.
📚 "Fora disfresses!", de Bel Olid (La Galera)
Ens fa repensar la qüestió del uniformes escolars, però donant-li la volta. Perquè el protagonista, en Pau, es pregunta per què ha d'anar disfressat a l'escola, volent dir que l'uniforme no l'identifica. Ell preferiria posar-se un tutú, unes ales de fada o el seu vestit d'astronauta, com quan és a casa.
"Fora disfresses!" està ben escrit, amb una trama que et fa somriure sovint i sobretot, sobretot, amb un argument ben resolt. Els joves lectors passaran una bona estona, i segur que creen opinió i debat sobre aquesta qüestió. Sobretot veuran que la possibilitat d'imaginar noves maneres de relacionar-nos, de vestir, és allò que ens permet ser més feliços.
M'agrada la frase de la contracoberta: Un llibre per descobrir l'alegria contagiosa d'atrevir-se a desafiar les normes absurdes.
📚 "Bèsties, poemes i altres bitxos", de Leire Bilbao (Kalandraka)
Si volem explicar als infants què és la poesia, només cal que obrim el llibre de la Leire Bilbao i llegir qualsevol pàgina.
Primer trobem els poemes voladors (divuit) que tenen com a nexe les ales dels ocells i dels insectes (Dos ocells damunt d'un cable, I el corb li diu a la merla, L'amor sona com un grill, El llum del sostre, Lluerna, La vespa, etc.)
Després venen els poemes d'aigua, i més endavant els poemes que repten, els poemes bramadors i el poema de postres. Les il·lustracions de la Maite Mutuberria i la traducció d'en Jaume Subirana deixen el nivell molt alt. Es tracta d'un poemari deliciós, ple de música, d'onomatopeies, de jocs de paraules, de creativitat.
📚 "El petit gran llibre de la música", de José López i Xavier Romeu (La Galera)
Un llibre de coneixements musicals molt ben documentat i amb unes il·lustracions boniques. A cada capítol es presenta un estil musical (cant coral, òpera, rock, soul, reggae, blues, hip-hop, etc.) i s'explica breument el seu origen i les característiques que el fan diferent. S'acompanya d'unes il·lustracions a tot color i també hi ha llistes de temes que es poden trobar a Spotify.
📚 "El cap als núvols", de Bernat Cormand (L'Altra tribu)
La novel·la presenta un nen, l'Elies, que té onze anys i que, per primera vegada en molt temps, va a l'escola amb ganes (i no com en els cursos anteriors), quan havia de suportar les burles i els insults d'altres companys.
Aquest any, la influència d'un alumne nou (amb qui estableix una bonica amistat i pel qual sent admiració perquè és fort i esportista) fa que tot flueixi molt millor.
Escrit amb molta delicadesa, imprescindible.
📚 "Astèrix i el Griu", de Jean-Yves Ferri (Bruño)
A la coberta del 39è llibre de la sèrie de les aventures dels gals irreductibles, veiem el tòtem d'un Griu alçat enmig d'un paisatge nevat mentre l'Astèrix, muntat dalt d'un cavall, mira amb certa preocupació cap a la dreta (no sabem què ha vist) i l'Obèlix crida el seu gosset Ideafix, que sembla molt feliç enfilat dalt del tòtem. Ens preguntem on van aquest cop? Quina nova aventura els espera?
De seguida ho sabrem. Van a la terra dels sàrmates, una zona situada entre el que coneixem com a Rússia i Mongòlia i que al llibre anomenen "Barbàricum". El Griu és un ésser mitològic que els romans creien que existia realment, com els unicorns. A la rondallística catalana també el trobem.
No poden faltar els romans, amb el seu afany de conquerir territoris llunyans. En aquesta aventura se les veuran amb els sàrmates, un poble nòmada que va viure al nord del mar Negre des del VII aC fins al VI dC. Són els avantpassats dels actuals eslaus.
El còmic segueix la línia dels anteriors, però amb correcció política i tocs d'ecologisme i feminisme.
📚 "Bruixes", de Glòria Sabaté. Bindi Books
L'"Enciclopèdia Britànica" classifica la bruixeria com una creença religiosa i la defineix com "l'exercici o la invocació de suposats poders sobrenaturals per controlar persones o esdeveniments, pràctiques generalment que impliquen bruixeria o màgia". Resulta curiós comprovar com la caça de bruixes és encara, al segle XXI, una pràctica a moltes parts del món, com Àfrica subsahariana, l'Índia o Papua Nova Guinea.
En aquest llibre es narren històries de dones sàvies i màgiques, les bruixes que des dels temps antics han viscut en contacte amb la natura, coneixedores de plantes remeieres i que transmeten la saviesa sobre la cura del cos i de l'ànima a les seves filles, netes, veïnes i veïns.
Els relats estan ambientats en diverses èpoques. Són deu narracions inspirades en les bruixes més conegudes de la nostra història i aquells qui les van perseguir i ajudar.
Les il·lustracions de l'Eva Sánchez són una meravella.
📚 "Els germans Cor de Lleó", d'Astrid Lindgren (Kókinos)
Reedició d'una novel·la clàssics d'Astid Lindgren, l'autora de les aventures de la Pippi Calcesllargues.
"Els germans Cor de Lleó" és un relat complex on hi són presents molts aspectes de les relacions humanes; alguns de foscos o melancòlics com la malaltia o la traïció, i altres de positius com la lleialtat, l'esperança o el coratge.
L'inici de la novel·la és molt potent. Ens presenta dos germans (un de deu anys i un altre de tretze), en Karl i en Jonatan Lleó. Viuen en una petita casa i el germà petit està malalt i té poques probabilitats de sobreviure. El germà gran, en Jonatan, intenta consolar-lo i li parla de Nanguijala, una terra més enllà de la mort, on viuen en el temps de les fogueres i les llegendes i on anirà quan mori. A Nanguijala serà fort i valent i veurà indrets meravellosos i coneixerà persones extraordinàries.
Inesperadament però, el germà gran, en Jonatan, mor en un accident i els dos germans es retroben a Nanguijala on viuran moltes aventures, lluitaran amb la resistència contra un tirà que governa amb l'ajuda d'un temible drac.
Les vivències en aquest indret ocupen gran part de llibre i presenten personatges molt diversos.
En destaquen els dibuixos a llapis de la Noemí Villamuza.