Ciutat Maragda
20/05/2021 - 11.57 Actualitzat 20/05/2021 - 13.36
Veure el got mig ple o mig buit és, normalment, qüestió de voluntat. A les recomanacions de la setmana del "Ciutat Maragda", la llibreria Tòmiris ens recomana tres llibres per canviar la perspectiva.
"Tienes que mirar", d'Anna Starobinets (Impedimenta)
No resulta senzill trobar un llibre on en poques planes hi hagi espai per a tantes i tan profundes qüestions com ho són l'avortament, la qualitat de la sanitat pública, les execrables condemnes morals sentenciades des de les xarxes o el paper dels homes en temes tradicionalment associats a les dones.
L'autora, que havia cultivat amb èxit el relat de terror, ara ho fa sobre la seva vivència. Allò que diem "la realitat supera la ficció" aquí queda contundentment imprès.
El títol, "Tienes que mirar", és la lliçó més important del llibre; un mandat a respirar fondo i, amb valentia, mirar de cara"el pitjor". L'horror existeix i el tenim just davant nostre, formant part de la vida. Per molt que evitem veure'l, hi és. Hem de mirar, és gairebé un mandat ètic, per, de la manera que sigui, continuar.
Starobines presenta un relat terrible i preciós sense caure mai en el melodrama ni l'autocompassió, un viatge de la vida a la mort i d'aquesta, però, a la resurrecció.
Un llibre que és un crit de dolor i d'amor i que no deixarà ningú indiferent.
"El fuego de la libertad: la salvación de la filosofía en tiempos de oscuridad", de Wolfran Eilenberger (Editorial Taurus)
De nou Wolfran Eilenberger ens trasllada a una època que deixarà empremta en els anys futurs.
Com ja va fer de la mà de Heidegger, Cassirer, Wittgenstein i Benjamin, ara l'autor ens proposa un viatge a la dècada de 1933 a 1943 a través de tres figures clau del pensament contemporani: Hannah Arendt, Simone Weil, Simone de Beauvoir i Ayn Rand.
Europa s'estava convertint en un infern; a la Unió Soviètica costava respirar i es posava en marxa un nou estat, el d'Israel. Semblava que l'única escapatòria era viatjar als Estats Units.
En aquest context, aquestes dones buscaven noves fórmules de llibertat, i és d'això del que tracta el llibre, de la llibertat. Cada autora representa una perspectiva diferent de la paraula: social, existencial, política i individual.
A través dels seus escrits, diaris i actes, l'autor recrea els moments determinants en què les quatre dones apuntalen la manera de pensar i viure que caracteritzarà les seves obres i que tindrà un pes definitiu en el pensament contemporani.
L'estil del llibre és fascinant, molt divulgatiu, aclaridor i, alhora, cosa que agraïm, sap posar-te en les pells de les protagonistes i fer-te les preguntes que elles es feien i, perquè no, trobar les seves pròpies respostes.
Un llibre imprescindible per als amants de la història del pensament. No només com a dones, sinó com a éssers humans pensants, hem d'agrair eternament el llegat que cada una d'elles ens va deixar.
"La pantera de les neus", de Sylvain Tesson (Angle Editorial /Taurus)
Syvain Tesson, viatger incansable, ens convida a anar fins al Tibet acompanyant Vicent Munier, un fotògraf peculiar especialitzat a capturar imatges d'animals en perill d'extinció i que entén la vida com a acte de llibertat.
L'objectiu de l'expedició és capturar imatges de la pantera de les neus, espècie de les que queden pocs exemplars i que és extremadament esquiva.
La narració dibuixa, amb tons suaus, paisatges recòndits i inaccessibles on mana la bellesa de l'entorn i les reflexions sobre el ritme de vida actual, cada com més lluny de la contemplació i l'espera.
Aquest és un d'aquells llibres dels quals diem per a "tota mena de lectors" perquè barreja narrativa de viatge, ecologia, filosofia, testimoni... És a dir, podem llegir-lo des de moltes perspectives, però segur que ens deixarà grans imatges i reflexions.
Un cant a la terra, als seus habitants i a aquella manera de viure que ja fa molt de temps hem deixat de practicar: la vida lenta..
En vols més? A la pàgina de "Ciutat Maragda" trobaràs més recomanacions.