Els llibres sobre les coses de menjar continuen despertant un interès sense límits. Se'n publiquen de totes les temàtiques, amb tots els formats: receptaris, assajos, enciclopèdies, de ficció, parlant de casa nostra o d'altres cultures. A qui no li agrada menjar bé? A qui no li agrada fullejar (i fins i tot llegir!) un bon llibre sobre gastronomia? El llistat que primer ens ve al cap no cabria en aquest article, així que fem una selecció dels nostres preferits! "Corpus de la cuina catalana". Institut Català de la Cuina (coeditat per Ara llibres i Arpa) Aquest és un dels llibres més esperats d'aquest Sant Jordi. És la versió actualitzada i ampliada del gran clàssic de la nostra cuina tradicional. Des de la primera edició del Corpus han passat ja 17 anys.   Aquesta tercera edició inclou gairebé 1.200 receptes i novetats com la valoració nutricional dels plats més característics, la descripció de fruites i hortalisses amb valor patrimonial o les varietats autòctones d'arrossos, farines, peixos i crustacis. L'aportació més polèmica d'aquest corpus és la incorporació del gaspatxo com a plat català. Premi Internacional Gourmand World Cookbook al millor llibre de cuina mediterrània del món.   "Panes". Daniel Jordà (Ed. Larousse)  Un llibre que explica de forma clara i comprensible els processos i les tècniques per fer pa, escrit per Daniel Jordà, mestre forner i proveïdor d'alguns dels millors restaurants del país. Pans clàssics com el pa d'olives i nous, la focaccia, el pa de motllo o el brioix; pans amb preferments com el poolish, elaboracions per a dies especials, pans amb massa mare i pans creatius. Tots explicats i fotografiats pas a pas. "La Boqueria del Juanito. Pinotxo". DD.AA. (Genco editorial) Homenatge pòstum al personatge més emblemàtic del mercat més emblemàtic de Barcelona, la Boqueria. Juanito va morir l'11 d'abril, dies abans que es publiqués el llibre, un títol coral en què han participat desenes d'amics. Del Juanito tothom destaca la seva amabilitat i el seu carisma. Això és el que traspuen les paraules que li dediquen Carme Ruscalleda, Ferran Adrià, Juan Mari Arzak, Joan Roca, Carles Gaig, Javier de las Muelas, Xavier Trias, Ada Colau, Joan Manuel Serrat o Javier Mariscal. Fotografies, dibuixos i textos que obvien, això sí, el trist final del bar Pinotxo, on va treballar des que tenia 7 anys i que ha acabat en mans d'un grup d'inversió sota el nom d'El Mític Bar. "Vins lliures". Jordi Luque. (Ed. Planeta Gastro) Segurament heu sentit a parlar de vins naturals, ecològics, biodinàmics però, què us sembla si parlem de vins lliures? Els vins lliures són aquells que, forçant el joc de paraules, van per lliure. No volen saber res de la indústria, i la indústria tampoc vol saber-ne res, d'ells. I si hi ha vins lliures, existeixen llavors els vins esclaus? Jordi Luque Sanz, que ha recorregut 7.000 quilòmetres per escriure aquest llibre, respon un "sí" rotund. Existeixen vins esclaus que responen a les lleis del mercat i que formen part de la indústria.   "La cuina dels altres catalans". Xesco Bueno (Ed. Larousse)  Xesco Bueno és un lletraferit, un cuiner llegit, col·leccionista de llibres antics, lector i escriptor de llibres tan interessant i necessaris com aquest i la "Cuina catalana oblidada del que encara es cou i es menja", que va publicar ara fa dos anys. En aquest reivindica la cuina que va arribar a Catalunya procedent de diferents onades migratòries durant la segona meitat del segle XX, una cuina que parla dels orígens, la identitat i alhora la integració: xoricets, entrepà de calamars, torreznos, migas, pop a feira, polvorons, ametlles garrapinyades, rosquilles Fotografies fantàstiques d'Ana Casanova i apunts autobiogràfics de Xesco Bueno: dels seus orígens, de la taula de casa seva, dels seus inicis als fogons i de la funció social dels restaurants. "Mejor si pica". Anilu Cigüeñas (Planeta Gastro) Un llibre sobre els picants del món, des de begudes fins a les postres. Un recorregut sorprenent per l'univers del picant que, amb certes dosis d'humor, dona pistes sobre els seus misteris (per què pica? És addictiu? És afrodisíac?) però, sobretot, ens ensenya que no tots els picants són iguals, ens ajuda a entendre'ls i fer-los servir a la cuina. L'autora és cuinera i il·lustradora i ha fet les il·lustracions del llibre, que inclou 90 receptes de cuiners de tot el món. "Enganxat" / "Enganchado". Raül Balam i Carme Gasull (Ed. Columna/Libros Cúpula)  Llibre escrit a quatre mans en què el cuiner Raül Balam explica la seva, ja superada, addicció a l'alcohol i les drogues. El seu relat és clar com l'aigua: explica la seva fermesa a no acceptar cap proposta que porti o recordi l'alcohol, o la seva por de deixar les drogues pensant que no seria tan creatiu a la cuina. Inclou un receptari abstemi, amb rostit, arròs caldós o fumets sense ni gota d'alcohol. Un relat dur i necessari que vol conscienciar que l'addicció és una malaltia.   "El gust és meu". Jaume Aubanell (Pagès Editors)  Quinze relats de ficció amb personatges que seuen a taula per celebrar, per donar la benvinguda o per dir-se adeu, per seduir o per convèncer, per mostrar poder, per gaudir, per estimar i, a vegades, també per patir. Allò que cuinen o mengen, i la manera com ho fan, es posa al servei d'una història marcada per una pulsió humana: l'aferrament, el tedi, l'inconscient que aflora, la impostura, l'amor primigeni i l'amor etern, l'oblit, la fidelitat, l'atzar En el primer d'aquests relats, perquè us en feu una idea, una jove nerviosa per una cita a cegues aprèn a fer steak tartar, el plat que vol preparar-li al seu futur nòvio. Premi Joaquim Ruyra 2022. "No sóc un dels vostres". Marc Casanovas (Ara Llibres)   Aquesta és la història del cuiner que va dir "no" a l'alta cuina. Àlex Montiel va revolucionar la cuina de la Barcelona preolímpica al capdavant del mític "Aram", va treballar en dos dels millors restaurants del món, és autor d'un plat que tothom atribueix a Martín Berasategui i era el gran candidat a convertir-se en el nou cuiner creatiu de referència, però ho va deixar tot perquè no va voler ser còmplice del sistema, ni perdre independència. Marc Casanovas explica la seva història, desconeguda i necessària.   "Una escritora en la cocina". Laurie Colwin. (Ed. Libros del Asteroide) L'escriptora novaiorquesa Laurie Colwin (1944-1992) explica en la introducció d'aquest llibre que odia anar a menjar fora, i el que més li agrada del món és cuinar a casa. L'inici promet! Una prosa divertida, propera i profunda a la vegada d'una autora amb un talent increïble. Colwin va escriure aquest llibre el 1988 que està a mig camí entre un receptari i unes memòries. És sobretot un homenatge als petits plaers de la cuina i a la joia de compartir taula. "Els raïms de Josep Mirabent". (Ed. ViBop) ViBop és una editorial deliciosa amb seu a Alella, que edita uns petits llibres dedicats al vi, la cuina i el paisatge. Tots ells són preciosos i delicats com una joia antiga. L'últim recull les pintures que, entre el 1869 i el 1878, va fer Josep Mirabent: divuit modalitats de raïm per encàrrec de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre. Són obres de gran precisió tècnica, pintades amb detall en una època on la fotografia era una disciplina incipient. Divuit imatges i dos textos previs de gran interès vitícola. Poc després que Mirabent pintés aquells raïms, va arribar la plaga de la fil·loxera i la viticultura no va ser mai més la mateixa.