Assaig general
Redacció
20/10/2023 - 19.30 Actualitzat 09/11/2023 - 17.14
Aquest diumenge, 22 d'octubre, es compliran els 50 anys exactes de la mort de Pau Casals, un dels noms més universals de la cultura catalana i referència internacional de la música del segle XX. Per això, la Fundació Pau Casals i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, han organitzat un concert al Palau per retre-li homenatge. Els solistes Mireia Tarragó, soprano; Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano; David Alegret, tenor; Joan Martín-Royo, baríton, i Pau Armengol, baríton, acompanyats per la Coral Càrmina i la Franz Schubert Filharmonia, sota la direcció d'Antoni Ros Marbà, estrenaran la versió orquestral reduïda de l'oratori "El pessebre" de Casals, que la Fundació Pau Casals va encarregar al mestre Antoni Ros Marbà, amb el seguiment i el suport de Marta Casals. La nostra emissora ha enregistrat en directe aquest concert.
A l'"Assaig general" ens hem afegit a la commemoració dels 50 anys de la mort del mestre del Vendrell, entrevistant el prestigiós violoncel·lista Lluís Claret, que va tenir Pau Casals com a padrí de bateig i va ser alumne del seu germà Enric, i també la violoncel·lista Laia Puig, becada per la Fundació Pau Casals en quatre ocasions.
Lluís Claret ens ha revelat l'admiració cap a Pau Casals des que era petit:
"Recordo que amb 9 o 10 anys amb el meu germà i els meus pares vam visitar Pau Casals a Prades i jo sentia un profund respecte per a ell."
Laia Puig ens ha explicat que no va tenir mai Claret com a professor, però des que el va conèixer ha esdevingut un gran suport per a ella i ha afegit:
"Gràcies a la Beca Pau Casals de la Fundació Pau Casals que vaig guanyar als 19 anys, vaig poder anar a estudiar a Viena."
A més, la violoncel·lista catalana ens ha interpretat en directe "El cant dels ocells", que Casals va interpretar arreu del món i va convertir en un cant a la pau i a la llibertat de tots els pobles.
Pau Casals (29 desembre 1876 22 octubre 1973) està considerat un dels grans violoncel·listes més importants de la història i també va ser aclamat internacionalment com a compositor, director d'orquestra i pedagog. El mestre del Vendrell va fer de la música el seu instrument per expressar el seu compromís amb la pau i la dignitat de les persones. El violoncel·lista també és reconegut per la seva aportació en la tècnica interpretativa de l'instrument, convertint-lo en un instrument solista. Com ha dit Lluís Claret a l'entrevista, "hi ha un abans i un després de Casals".