Obrirem temporada parlant de com s'articula una de les festes majors més destacades del país: el Tura, a Olot. Sentirem responsables d'algunes de les entitats que reinventen i reproposen, any rere any, els elements de l'imaginari col·lectiu de la capital de la Garrotxa. Seguint l'actualitat, anirem a Calella per saber com es preparen les Jornades Internacionals Folklòriques que organitza Adifolk, i que fins al 15 de setembre escamparà dansa i folklore arreu del territori. O bé farem apunts de la festa de la Fil·loxera a Sant Sadurní d'Anoia o de la festa de la rumba a Barcelona.
Arriba una nova entrega de l'Arrela't, a Esplugues de Llobregat, un festival que se celebrarà la segona quinzena del mes d'octubre. Hi tenen cabuda diversitat de propostes de música, cançó i dansa d'arrel tradicional i popular. El certamen vol omplir un buit existent en el panorama cultural d'Esplugues i la seva missió és fer visibles aquelles propostes de primer nivell dels creadors actuals de l'àmbit del folk.
Us expliquem el Festival de dansa i cultura tradicional, que ve definit per les tres síl·labes del seu nom: CON (contemporaneïtat), TRA (tradició) i DANS (dansa), així com pel seu lema principal, "De les arrels a la contemporaneïtat", una mostra de com les tradicions han hagut d'evolucionar per adaptar-se als nous temps.
Aquest cap de setmana les colles sardanistes tenen una de les fites més destacades del calendari de competició. El Concurs de la Mercè de la catedral de Barcelona és l'activitat amb més anys de continuïtat a la programació de les festes barcelonines. I aquesta temporada és un punt i apart en el calendari, quan es comencem a definir lliguetes i resultats.
Els integrants de l'Associació Supera't, de Reus, han creat un drac inclusiu. Un projecte que va començar ara fa tres anys i que aquest dissabte es presenta en el cap de setmana previ de la Festa Major de Misericòrdia. Davant la poca accessibilitat que tenen les persones amb condició autista per portar elements del seguici, els infants i famílies de l'Associació van començar a forjar a poc a poc aquest nou element. El Drac inclusiu permetrà que tothom el pugui portar i participar en la cultura popular reusenca, tant les persones de l'Associació com persones amb diversitat funcional, amb cadira de rodes o qualsevol altra persona. Un dels aspectes més importants serà la regulació del volum de la música que acompanyi el drac inclusiu, que també tirarà foc, però no cremarà ni petarà.
Els tarragonins mesuren de setembre a setembre. Tot comença i s'acaba amb les festes de Santa Tecla. Aquest proper dia 12 comença una de les festes més esperades dels darrers anys. I és que les relíques de la santa van arribar a la ciutat ara fa 700 anys. La festa major d'enguany, per tant, presenta celebracions extraordinàries, com ara la història de la Tecla contemporània, entre d'altres.
Visitar el calendari a partir de la cultura popular, passar de puntetes per les fases de la vida o bé les estacions de l'any. Això és "Tempus", un viatge poètic en el temps a través del patrimoni cultural català. Amb la participació de l'Esbart Sant Martí de Barcelona, música en directe i projeccions. L'estrena, aquest cap de setmana al Palau de la Música.
Aquesta setmana acomiadem un dels actius més destacats de la música per a cobla i la cultura popular. Jesús Ventura i Barnet ens ha deixat als 61 anys i amb ell hem perdut un referent. Ha sigut intèrpret, compositor i director en el camp musical. Gran promotor de viatges inaudits de la música per a cobla. Comunicador, amb més de 30 anys de cultura popular i música d'arrel a la ràdio, fent-ho d'una manera desacomplexada i trencadora. Activista des de l'associacionisme cultural i eina indispensable en la recuperació del llegat i la promoció de la música per a cobla. En tots els camps, un referent que trobarem a faltar.
L'Esbart Ciutat Comtal porta a l'escenari una nova proposta amb la música en directe dels Criatures. Serà al Museu Marítim de Barcelona i vol ser un pas més en la creació al voltant de la dansa d'arrel. La Teresa Agustí, la seva directora, ens ho explica.
Quico el Cèlio, el noi i el mut de Ferreries pugen a l'escenari del CAT per participar a les Festes de les Terres de l'Ebre. Claudio Gabriel Sanna porta al Tradicionàrius i al Barnasants les cançons de taverna de l'Alguer. I els Germà Negre posaran el punt final al Festival aquesta mateixa setmana. Amb la directora, la Carol Duran, valorem aquesta 35a edició.
Les representacions de "La passió" van ser les primeres a caure amb el primer estat d'alarma. L'any passat es van poder recuperar amb distàncies, bombolles i reduccions de textos. Enguany, després de dos anys, moltes representacions pugen a l'escena novetats que només han estat possibles després de l'aturada forçada.
Canvi de presidència a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Fa tot just una setmana que el Vallenc Joan Ibarra ha assumit el càrrec de president davant una temporada que ha de posar les bases de la recuperació del sector.
Fira Mediterrània, la Direcció General de Cultura Popular, l'Agrupament d'Esbarts Dansires, els festivals ÉsDansa de Les Preses i Dansàneu de les Valls d'Àneu, la Federació d'Ateneus i aquest mateix programa han unit esforços pel que ha de ser el revulsiu més gran de l'àmbit de la dansa d'arrel. Tot un seguit de propostes que ja comencen a donar els seus fruits.
Aquesta setmana comencen els actes de celebració dels 50 anys de la Fundació d'Adifolk, l'associació per la difusió del folklore. Una entitat que ha vetllat sempre per fer arribar al nostre país les cultures populars d'arreu i que internacionalitza la catalana any rere any.
Us presentem "Retrobestiari", una mirada al passat. El record a una època passada amb reflexions actuals. Un projecte col·lectiu que fa referència als anys 70 i 80 del segle XX, quan amb la recuperació de la democràcia a Catalunya comença la revifada i el renaixement del bestiari festiu. Un treball coral que explica i analitza en primera persona com va ser el retorn de la festa popular al carrer i de quina manera es va viure.
El canal 33 ha estrenat el programa "Històries gegants" que se centra en les persones que fan viure el món de la imatgeria popular. El programa busca el que amaguen les figures que inspiren un món imaginari, i descobreix autèntiques històries de superació, de compromís, de sacrifici, d'amor, d'alegries, de fortuna, d'èxit i de decepció. Grans històries humanes al voltant de la imatgeria popular, que serà el punt de trobada dels protagonistes. Aquest projecte, de set capítols, aposta per la cultura popular en el marc de la renovació d'imatge i continguts del 33. L'espai, que es podrà veure cada divendres al vespre, està produït pel Departament de Programes Culturals de Televisió de Catalunya amb la col·laboració d'E2S Contents.
El mes de març solen arribar les primeres representacions de les Passions. Esparraguera ha obert el calendari, aquest 2022, amb l'estrena d'una versió de dues hores totalment nova, després de molts anys fent les sessions de matí i tarda. Una nova versió reduïda, amb canvis substancials.
El municipi de Sant Pere de Ribes, al Garraf, està redescobrint una de les seves figures festives del segle passat. Es tracta d'un drac, anterior al drac de tres caps característic que té actualment. Era força més antic, del 1916, i aquest 2022 s'ha presentat un documental amb el títol d'"Ara ve el drac" que revela els secrets d'un dels animals més misteriosos de la imatgeria festiva al país. Ara aquest treball hi posa llum i n'explica els secrets.
Del 8 al 10 d'octubre Ordino celebra la primera edició del festival Contradans, Festival de dansa i cultura tradicional, i que ve definit pel seu lema principal: "de les arrels a la contemporaneïtat". Sota la tutela i l'acompanyament de l'Esbart Valls del Nord, constarà d'espectacles de diferents grups de dansa internacionals, així com esbarts dansaires i grups artístics que creen a partir de la cultura popular. Al voltant d'aquest festival també es realitzaran altres activitats per artesans emmarcades en una fira d'oficis tradicionals al carrer que, al marge d'exhibir el seu treball, oferiran tallers pràctics.
Del 3 al 7 d'agost, Palamós acollirà una nova edició del festival "Amb so de cobla", el gran aparador de la nova música per a cobla. Entre altres, s'hi podrà sentir la cobla Contemporània amb el Quartet Mélt, els Montgrins amb la Bisbal, la Marinada amb Guillem Roma o el "Vega" de Paula Grande i Anna Ferré, així com la guineana-catalana i Nakane Kanté barrejats amb la sonoritat de la Cobla.
Aquesta setmana s'ha presentat una nova edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Serà aquest proper octubre i recupera la xifra de programacions, el retorn a presencial del sector professional i sobretot recupera les places i els carrers com a escenari per a les mostres d'arrel.
L'Esbart Rocasagna, de Gelida, estrena el 17 de juliol l'espectacle "A la panxa del bou". Es tracta de la creació d'un relat a partir del conte del Patufet, que interpel·la l'espectador a viure en primera persona la vivència dels personatges. Ens ho expliquen el director del grup, Carles Janer, i el president de l'esbart, en Jordi Rossell.
Un any més, el festival Ésdansa arribarà a les Preses, a la Garrotxa, el darrer cap de setmana d'agost. Avui us presentem algunes de les línies generals del festival d'enguany: Cubeles i la combinació de dansa en els paratges naturals.
L'institut La Romànica de Barberà del Vallès ha incorporat aquest any 7 hores setmanals sobre cultura popular en què els joves han creat un nou ball de pastorets i un de bastons que ara s'incorporaran al seguici de la festa major. Descobrim aquest projecte tan engrescador gràcies al seu coordinador, Adrià Ortiz, i alguns dels joves que hi han participat.
La nova directora general de cultura popular, Adelaida Moya, ha passat pels micròfons del "MANS" aquesta setmana, i hi hem pogut parlar de tot: des de la situació i recuperació postpandèmica, fins als principals projectes per a la nova legislatura. Un dels camps en què més se centraran esforços és en la inclusió de la cultura d'arrel en l'àmbit de l'educació.
Aquest cap de setmana arriba una nova edició del Festival de Llegendes de Catalunya. Un any més serà a Sant Martí de Tous, la capital del llegendari per quatres dies, que acull una infinitat de propostes d'espectacles de tot tipus per explicar històries de tradició oral i contemporitzades.
Un estiu amb moltes ganes de festa i festivals La represa de les activitats de cultura popular es va fent efectiva i l'agenda es comença a omplir d'actes que troben molta resposta per part del públic. Parlem de les festes majors relacionades amb Sant Pere i també del Festival de Llegendes de Catalunya que se celebrarà aquest juliol a Sant Martí de Tous. Fem repàs de concerts i festivals de música i, a més, entrevistem Adelaida Moya, nova directora general de cultura popular i associacionisme cultural.
La festa de Sant Joan acull alguns dels rituals més ancestrals de la humanitat. Els Països Catalans en tenen un munt que esclaten amb la nit més curta de l'any. Amb en Pep Fornés, antropòleg, fem una immersió a la festa. I ens traslladem a les Valls de Boí per saber com seran les Falles enguany.