Os de Balaguer, a la Noguera, es convertirà aquest cap de setmana en la capital de les campanes, gràcies a la 38a trobada de campaners, una feina i un protocol proclamat patrimoni de la humanitat per part de la Unesco. Aquest és un dels temes que us destacarem al "Mans" d'aquest dissabte, així com també la proposta familiar targarina del festival Lo Closcamoll, que celebra la 10a edició aquest cap de setmana. I no deixarem escapar que som al Dia Internacional de la Dansa, una celebració que posa de relleu la tasca de ballarins i coreògrafs, així com el teixit social que l'envolta.
La Fira Mediterrània acompanyarà 22 propostes en la 5a edició del programa de suport a la creació i producció de l'Obrador d'arrel. Una oportunitat única per a artistes i creadors de fer possible projectes renovadors a partir de l'arrel. Avui els repassem. I també parlem de caramelles i de la Setmana Medieval de Montblanc.
Més enllà de la religió, aquesta setmana que comença és una de les més fructíferes pel que fa a la tradició. Començant pel Diumenge de Rams i acabant per la Pasqua, cada municipi ho celebra a la seva manera. I l'ancestralitat ha deixat petjada amb elements com contrapassos, caramelles i passions. Farem un recorregut per algunes d'aquestes celebracions on el més important és la comunitat que la du a terme.
Aquesta setmana ha començat un cicle al Mercat de les Flors que porta per nom "Radical d'arrel" i que és una aposta per als creadors i les companyies que prenen com a font d'inspiració la dansa tradicional. Des d'un punt de vista molt obert, trobem creacions que arrenquen del flamenc, del llenguatge tradicional o de com el cos sintetitza els moviments ancestrals. Aquest abril el Mercat en serà un bon aparador. Passem també pel dia del Graller a Vilafranca del Penedès o bé una nova edició de l'Aplec d'acordionistes del País Valencià, que se celebrarà a Cocentaina. El cicle de cobla a Barcelona o bé els 140 anys des Montgrins amb "+queCobla" són altres temes que desfilaran per aquest MANS.
El combat de Corrandes de Montagut, a la Garrotxa, és una de les cites ineludibles del calendari dels glosadors i glosadores del país. Una gran trobada que s'ha fet gran amb volum, activitats i arrelament, i que convida a conèixer el particular combat pacífic, però reivindicatiu i incontestable, de la glosa. Ens centrem en la trobada d'enguany, que se celebrarà amb activitat durant tres dies. També parlem de la Mostra d'Igualada, la Fira d'espectacles infantils i juvenils de la capital de l'Anoia. I molta música i propostes per fer l'inici de la primavera molt més agradable. Amb arrel i associacionisme. Foto: @fotosRoserOrtiz
Tradicionalment, la Mitja Quaresma servia per fer un respir a les restriccions que comportava aquesta època. Entre dejuni i abstinència, el tercer dimecres es feien captes i se sortia a cantar. A Ullastrell, al Vallès Occidental, s'ha mantingut la tradició i, actualment, hi fan coincidir la festa major petita. També parlem en aquest "Mans" de la nova edició de l'aplec internacional, de com es prepara, de propostes de música i de festes com les de Sant Josep Oriol a Barcelona i el recuperat Aplec de la Sardana de Cassà de la Selva, al Gironès.
A 3Cat estrenem nou programa sobre les bèsties més diabòliques i la mitologia catalana a través de les seves representacions festives. Amb el seu director us expliquem com és la proposta audiovisual i quines bèsties ens aniran explicant la Neus Rossell i l'Enric Calpena. També ens endisem en la nova Capitalitat de la Sardana, que des d'aquesta setmana és un títol que ha passat a Olot, i de les activitats a Montserrat amb motiu del Mil·lenari al voltant de la cultura popular.
Aquest 8 de març us presentem dues propostes on la cultura popular també es reivindica en clau feminista. A Alella, la trobada de trabucaires, i a Tàrrega, la GamVerrada. Dues maneres de celebrar i reivindicar el paper que han tingut sempre les dones dins l'àmbit cultural associatiu. També passarem per l'any Garreta, que comença ara mateix, i pel Valls Juga, el festival del joc del camp de Tarragona.
El Carnaval té la imatge que té, i la ploma, la samba i els sambòdroms s'imposen com a imatge a molts llocs. Però tenim maneres molt pròpies de viure el Carnaval: les batalles festives, per exemple, o els àpats i ranxos històrics. Avui parlem de què són les enfarinades i de com en el país es mantenen sopes de recepta centenària i caire popular. I obrim temporada de Passions, perquè quan arriba la Quaresma, la Setmana Santa ja ha posat el comptador enrere de les set setmanes que queden.
Des de la Llordera a l'enterrament de la sardina: cicle de carnaval en què us volem dibuixar algunes de les coses que passen al país. A Torà, amb la festa recuperada del Brut i la Bruta; a Solsona, amb el títol de primer carnaval en ple franquisme; a Vilanova, amb la ingent quantitat d'activitats i les batalles festives, i a Sitges, amb la ploma i el fardo.
La cançó diu "Ara arriba el Carnestoltes, tots sortim a passejar, ens posem una disfressa, per saltar, cantar i ballar". I això és el que passa al "Mans". Primers ressons del rei i la reina de la disbauxa, que encetem a Torelló i a Centelles. En aquest cas, a més, amb un preàmbul del Cau de les Bruixes. I amb més tasca de fons, us expliquem la creació de la Coordinadora d'Entitats per a la Memòria Popular, així com la nova temporada de la Xarxa d'Ateneus de Catalunya.
La consellera de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernàndez, anunciava aquesta setmana l'aprovació del projecte de Llei sobre el patrimoni cultural immaterial. Una llei llargament esperada que la mateixa consellera ens explica avui al programa. Quines són les mesures que contempla? Quin és l'àmbit d'actuació? Què garanteix i què obliga? Són algunes de les respostes que tindrem. D'altra banda, seguirem les propostes del cap de setmana que neixen de l'arrel, on destaquen les Festes de Santa Eulàlia (no només a Barcelona) o bé molta actualitat musical que abraça el Barnasants, els Tradicionàrius i molts altres cicles.
Us servim dues propostes que fan repensar el paper de la cultura popular avui en dia. Una és la Cultuflash, un joc en campanya de micromecenatge que lidera l'entitat Ara i Sempre, de Barberà del Vallès. Aquesta associació és una entitat cultural i social de Barberà del Vallès, a Catalunya, que es dedica a promoure la preservació i difusió de la cultura popular i les tradicions locals. Aquesta entitat, que té una vocació comunitària, treballa en diversos àmbits, com la musicalitat, les festes populars i la identitat local. D'altra banda, parlem del "Tinc Tok de bèstia", organitzat per l'agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Un congrés que s'emmarca en el paper de l'associacionisme i la cultura popular en sintonia amb els Objectius de desenvolupament sostenible 2030.
Que el Càntut és un dels festivals de referència al nostre país, pel que fa a la música d'arrel, és un fet. Però cal dir que el festival només és una de les branques d'un gran projecte de caçar cançons. Bé, avui coneixerem una de les fòrmules per caçar aquestes cançons de transmissió oral, perquè tot l'any continua la tasca de recollir tonades, cantarelles i cançons arreu de les comarques de Girona. Hem anat a saber com es prepara. D'altra banda, destacarem tres concursos de música per a cobla que estan en dansa. Amb premis, atenció compositors!, molt sucosos. I seguirem amb l'actualitat del Tradicionàrius i repassant fires i festes d'arreu dels Països Catalans.
Som en plena setmana dels barbuts. I diu la tradició i confirma el termòmetre, que és la setmana més freda de l'any. I pels barbuts, com que el dia ja és més llarg i comença el tombar cap a la primavera, toca tornar al carrer i celebrar-ho. Es fa de moltes maneres, sobretot al voltant de Sant Antoni, Sant Sebastià (que no era barbut) o Sant Vicenç: Tres Tombs, diables, barraques, curses al trot, torrades i sobrassades compartides... I, esclar, vots de Vila, que també se celebraran. Us ho expliquem al MANS.
A dos dies de la Setmana dels Barbuts, Sant Antoni arriba com la gran festa d'hivern dels Països Catalans. Foguerons, barraques, diablots, focs, representacions i, és clar, Tres Tombs, entre moltes festes arreu. Parlem molt d'aquesta festa que marcarà, i molt, els propers dies del calendari festiu del país.
Darrere de les festes del cicle nadalenc més concentrat (amb permís de la Candelera). Avui repassem maneres i llocs on anar a rebre els Reis més esperats de l'any. I apuntem el nou Congrés de Cultura Catalana, que s'estendrà aquest 2025, el bicentenari dels Tres Tombs a Barcelona i la 38a edició del Tradicionàrius, a Gràcia.
Un dels elements més enigmàtics, tradicionals i característics del Nadal arreu dels Països Catalans és la celebració del "Cant de la Sibil·la", un cant tradicional de la nit de Nadal d'arrels medievals i amb la responsabilitat de ser patrimoni immaterial de la humanitat. En parlem amb estudiosos i dinamitzadors, així com creadors i veus que coneixen bé la tradició. Però també ens farem ressò d'una bona colla de concerts de cobla que hi haurà aquests dies de Nadal i propostes entorn de les festes.
L'any passat es van vendre més de 100.000 entrades per anar a visitar pessebres vivents arreu del país. Són una de les expressions nadalenques més extraordinàries d'aquests dies, i mouen més de 13.000 persones per fer-ho possible. Per començar, són xifres grosses, com ho serà la Gala Gegants que han organitzat el sector geganter, i la nova edició del Cicle de Cobla a Barcelona, que ha presentat fins a 15 concerts per a l'any que ve. De tot això i més, en parlem al "MANS".
Aquest cap de setmana (llarg) hi ha moltes activitats per repassar. Moltes ja són prenadalenques i preparen un dels cicles més esperats (i complicats segons com) de l'any. Anem fins a la clausura de l'Any Clavé, que avui mateix, dissabte, celebra una estrena a la basílica de Montserrat. A Ordino hi arriba l'última Ossa. I la Federació d'Ateneus es prepara per als premis i la gala de final d'any. I, sobretot, si voleu preparar bé el que ve, us caldrà tenir l'edició número 150 del "Calendari de l'ermità". Avui us ho expliquem.
Fem un recorregut per activitats d'aquests dies, com són els primers pessebres vivents, exposicions de pessebres i diorames, festes majors o fires d'arreu. Repassem la darrera final de la lliga sardanista, la de punts lliures. I us parlem de la xocolata i la relació amb aquest país. Quan arriba? I com? Quina relació té Gaudí amb la xocolata? I el president Companys? Algunes d'aquestes preguntes, i moltes més, les trobareu contestades en la recent publicació d'edicions Morera "La xocolata. L'aventura catalana", un treball de Marcel·lí Virgili, dintre la col·lecció "L'Ermità", que pretén acostar al lector la cultura popular i tradicional, astronòmica o agrària a través de llibres de petit format, pràctics i de fàcil lectura.
Aquest dissabte se celebra a Manresa, Capital de la Sardana 2024, la darrera final de la Lliga sardanista. És la final de Punts Lliures, i es planteja com una festa i espectacle final de temporada. Pel que fa a la competició, 26 colles d'arreu competiran en les diverses categories posant a prova l'enginy i la creativitat per poder oferir un espectacle amb tots els ets i uts. També farem repàs a les propostes d'estrena que els esbarts presenten aquests dies, així com l'actualitat musical al voltant de l'arrel i el folk.
Les finals de la competició sardanista van arribant i van tancant la lliga. Aquesta setmana repassem com va anar la gran final de Balaguer per a les colles sènior del campionat. Més de mig miler de sardanistes van situar-se a la plaça del Mercadal de la capital de la Noguera per celebrar un concurs com feia anys que no es veia. També parlem del Càntut de Cassà, dels Premis Capital de la Sardana, del 10è aniversari de la Berga Jove o bé d'una primera mostra de cultura popular a Reus.
El mes de novembre passen moltes coses. Entre elles, van acabant-se les lligues de les diverses categories de sardana esportiva. També és moment del Festival Càntut, a Cassà de la Selva, el festival de la cançó de transmissió oral. Però atenció, que toquen les fires i festes arreu de la ratafia. En aquest cas, a Igualada i de Santa Coloma de Farners. I no ens oblidarem de la campanya "Som València", amb un munt de músics d'arreu dels Països Catalans.
La Colla Sardanista Mare Nostrum, de Barcelona, s'embutxaca el seu desè campionat. Ho ha aconseguit a Girona, en el tradicional concurs de les Fires de Sant Narcís. Avui la sardana esportiva té pes al programa. Com en té, també, encara a Girona, la Fundació Cultural el Foment, de la qual us volem explicar objectius i continguts, o bé els 25 anys de la revista Caramella, tot un referent.
Setmana de Tots Sants i setmana de Fires a Girona. Aquest "Mans" quedarà tacat per tot plegat, passant per les fires de la castanya de Viladrau, el seu ball de bruixes, o al Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra, que arriba a la 25a edició. A més, no ens deixarem de parlar de moltes activitats del cap de setmana que, amb permís de Sant Pere, s'escamparan pel País.
És evident que la Fira Mediterrània ens ha marcat les darreres setmanes i ara toca fer-ne valoració. Després 27 edicions, el reconeixement internacional és un fet, i la seva aposta per la relectura del llegat, desacomplexadament i amb tota la contemporaneïtat, és un fet. A més de valorar i sentir protagonistes, us parlem de tres festivals que hi ha al país aquest cap de setmana: Terrer, del Priorat; TeMúDa, a Sant Climent de Llobregat; i Arrela't, a Esplugues de Llobregat.
Àngel Llàcer està preparant un programa per trobar el "català més català", on 100 persones s'enfronten a proves i exàmens de coneixements sobre el país, les tradicions o la gatronomia, entre d'altres. Amb ell parlem de com es presenta el càsting i les proves que cal fer. Però no oblidarem que som en plena Fira Mediterrània, on l'arrel serveix de pretext per a la creació més contemporània.
Som en cap de setmana de Concurs de Castells, un espectacle competitiu que només passa cada dos anys. Amb l'analista i periodista casteller David Prats repassarem com arriben les colles a les dues jornades previstes per a aquest cap de setmana així com analitzarem la jornada anterior a Torredembarra. I bateria de propostes dels primers dies de la Fira Mediterrània, amb Arnau Tordera com a pòrtic i tot un repertori que fa, de la fira, l'aparador de les arts d'arrel més gran del món (també).
El Pla d'Impuls de la Dansa d'Arrel, engegat ara fa quatre anys, és una línia de treball que ha permès que entitats, associacions, artistes, ballarins, coreògrafs i creadors en general desenvolupin propostes artístiques que en aquesta propera Fira Mediterrània veuran la llum. Seran, entre d'altres, els esbarts Maragall, Sant Martí i Ruyra, per exemple. Però també es podran veure les propostes que lideren Sara Cano amb Les Archipiels o bé Sònia Gómez, totes dues amb joves que pretenen arribar a la dansa professional. I, sense deixar la dansa, anirem fins a Andorra per parlar de la quarta edició del Festival Contradans, que acollirà la Massana.