L'exalcaldessa de Madrid, a "Col·lapse"
22/01/2024 - 14.42 Actualitzat 22/01/2024 - 15.01
Manuela Carmena pensa que l'amnistia era necessària. Així de contundent ha estat l'exalcaldessa de Madrid en la seva visita al refugi de "Col·lapse", una visita en què ha fet un repàs de la situació política espanyola actual. Carmena explica que es tracta del que s'anomena "mesures de gràcia" i que poden ajudar a resoldre certes situacions complicades. Defensa que hi ha hagut una reflexió jurídica molt potent des de molts sectors, ja que diu que entre els que s'oposen a l'amnistia no només hi ha espanyolistes de dretes, sinó gent molt variada. També diu que li hauria agradat veure el que pensaven tots els jutges d'Espanya respecte a l'amnistia, perquè creu que ens sorprendríem. Defensa que no es pot dir que hi ha hagut una mala reacció dels jutges només per com ha reaccional el Consell del Poder Judicial, que té, diu, "uns problemes molt importants per no haver estat renovat".
👉 @ManuelaCarmena: "Crec que l'amnistia era necessària" #Col·lapse3Cat
3Cat (@som3cat) January 13, 2024
📲https://t.co/1b4Ixdjzsh pic.twitter.com/TZuA1KDN45
Arran dels pactes de Pedro Sánchez amb els partits independentistes per la llei d'amnistia, però també per altres qüestions com l'aprovació del decret 'òmnibus', l'exalcaldessa considera que des dels partits polítics haurien de donar explicacions per decisions contradictòries amb el que deien en un principi.
Crec que és molt important que, quan es prenen decisions contradictòries amb altres que havíem anunciat i promès, es faci autocrítica, i justificar per què abans pensava d'una manera i ara, d'una altra. S'ha d'apropar el raonament de la política al raonament de la vida, al que fem cada dia amb fills, amics i empreses.
Sobre la situació que es viu al Congrés dels Diputats, Manuela Carmena diu que ho segueix amb pena perquè veu que no s'està cuidant la democràcia. Explica que és necessari que des de les institucions es raoni, i posa sobre la taula la necessitat que els ciutadans tinguin la possibilitat de dir-hi la seva en els debats parlamentaris.
Manuela Carmena, a part de ser exalcaldessa de Madrid, ha exercit de magistrada durant molt temps. Contestant a la pregunta de quin dels dos càrrecs dóna més poder, ella ho té clar: el de magistrada. Explica que en aquest cas tens un poder molt més directe i que, en canvi, quan ets alcaldessa, el poder és més difós.
Quan ets magistrada decideixes sobre el patrimoni de les persones, sobre la custòdia dels fills, sobre la llibertat. Pots enviar una persona a la presó, pots deixar-la allà. Quan ets alcaldessa, formes part d'un equip, i aquest equip pot determinar certs projectes i actituds, però no és el mateix.
En aquest sentit, considera que el dret és molt necessari, sobretot per defensar les necessitats dels més vulnerables. Si bé reconeix que la manera d'estudiar-lo és conservadora, explica que amb els anys ha evolucionat molt la seva concepció. Defensa que l'ordenament jurídic et permet interpretar les lleis de manera que serveixin per afavorir el benestar de tots els ciutadans.
Samantha Hudson, incorporada a la conversa, ha definit Manuela Carmena com "una pionera i un exemple que, des de les institucions de l'Estat i els càrrecs de poder, es poden fer les coses bé". L'artista ha demanat a Carmena un pronòstic de com veu el 2024, i ella li ha dit que és necessari tenir una actitud de voler millorar les coses i de posar-se les piles, cosa que creu que passarà, també amb Madrid, on defensa que hi ha molt bona gent. De fet, explica que, quan va pel carrer, la gent li pregunta la seva opinió sobre diferents temes, com l'amnistia, i ella no té cap problema a contestar-los. Aquesta proximitat sempre l'ha tingut, inclús quan era alcaldessa, quan cuinava per a les visites que venien a parlar amb ella.
👩🍳 Quan era alcaldessa, @ManuelaCarmena cuinava a les visites:
3Cat (@som3cat) January 13, 2024
"L'Ajuntament tenia una cuina estupenda, però per a les empreses. M'agrada guisar, no em costa, i vaig dir: doncs la utilitzaré jo"#Col·lapse3Cat
📲https://t.co/1b4Ixdjzsh pic.twitter.com/ClINqUuX5K
A la pregunta de si Madrid és de dretes, Carmena respon amb un rotund "no". Explica que el que passa és que la gent vota amb una desinformació sistemàtica perquè els partits no expliquen en què s'han traduït les polítiques que han dut a terme.
Samantha Hudson, d'altra banda, ha plantejat que, encara ara, es continuen qüestionant temes com l'alliberament sexual que en el seu moment es van tractar i que no s'han superat; però Manuela Carmena ha estat positiva i ha dit que s'ha avançat molt, i que està orgullosa d'haver posat el seu petit granet de sorra.
Sento que has lluitat per coses de les quals, ara mateix, se segueix parlant: la qüestió de l'alliberament sexual, l'ampliació de l'esquema de la família, de les relacions, la no monogàmia milions de temes que has abordat i que, encara a dia d'avui, continuen estant en l'ordre del dia.
Manuela Carmena no té previst tornar-se a presentar a unes eleccions. Als seus 79 anys considera que ja ha viscut aquesta etapa i ara es concentra en altres coses que la mantenen ocupada: família i amics, però també conferències, un programa de ràdio sobre justícia, i la seva ONG, on fan nines artesanes en homenatge a Clara Campoamor.