Uns mesos abans de les eleccions presidencials d'aquest 2024, Veneçuela sembla immersa en un estat de crisi permanent. Després d'anys marcats pels enfrontaments polítics, les reivindicacions econòmiques i socials determinen ara el pols dels carrers. La falta de combustible i de subministraments bàsics s'han convertit en rutina, mentre que els xocs més ideològics han perdut intensitat. Tot i això, l'ONU adverteix que la repressió no ha desaparegut i alerta que pot augmentar en aquest context preelectoral. Sentim els testimonis de diversos ciutadans veneçolans i també de la presidenta de la missió de les Nacions Unides al país llatinoamericà.
Birmània, l'actual Myanmar, torna a viure sota la dictadura militar des del cop d'estat de fa dos anys. Molts joves han optat per la resistència armada i d'altres per l'exili, des d'on documenten la repressió de la dictadura. Escolta el seu testimoni.
Pescadors i activistes mediambientals peruans de la zona de Ventanilla, a la costa central del país andí, denuncien el mal estat del mar, un any després del gran vessament de cru a la refineria La Pampilla. El 15 de gener del 2022, un vaixell operat per l'empresa espanyola Repsol va vessar gairebé 12.000 barrils de petroli quan el descarregava a la refineria. L'accident va matar animals de 900 espècies diferents, va afectar 48 platges i va malmetre dues àrees naturals protegides.
La situació de la comunitat LGTBI al continent africà, en general, és molt complicada. Els membres han de fer front tant a lleis que els criminalitzen com a un rebuig social que comença per la mateixa família i amics. A Uganda, les relacions sexuals entre persones del mateix sexes ja estaven prohibides, però, ara, arran de la reforma del Codi Penal, els càstigs s'han agreujat. Per tant, s'uneix als estats de Mauritània, Somàlia, el Sudan i Nigèria, que poden castigar-les amb la pena de mort. Intolerància, maltractaments físics i verbals fan que molts migrin cap a països europeus. Però, per a molts, la visió del continent de les suposades llibertats s'esfondra quan hi arriben, atès que hi ha lleis d'estrangeria que els dificulten la integració.
Actualment, centenars de milers de persones abandonen l'illa a causa de les mancances econòmiques, les poques perspectives d'un canvi polític i l'augment de la repressió del règim. La majoria són joves, que no veuen perspectives de futur en el seu país. El 2022, en només un any, 270.000 cubans van entrar els Estats Units.
Escòcia vol tornar a plantejar un segon referèndum, després que el 2014 van guanyar els partidaris de continuar al Regne Unit. El 2008 Kosovo va declarar unilateralment la independència de Sèrbia després d'una guerra però ara no té el reconeixement internacional ple. I al Kurdistan iraquià, el setembre del 2017, més d'un 90 % va votar a favor de la independència però ningú ha reconegut els resultats. És una informació de Quim Olivares.
Diumenge i dilluns que ve els italians voten en unes eleccions municipals parcials. Seran en un context polític inèdit, amb la majoria de partits dins del govern estatal i amb les lluites internes aparcades. Es preveu que el centreesquerra aconsegueixi ciutats importants. És un reportatge del nostre corresponsal a Roma, Eduard Rubió.
Des de començament del 2021, als Estats Units s'han aprovat un nombre sense precedents de lleis discriminatòries contra la comunitat transgènere. La campanya, liderada per parlaments estatals de majoria republicana, inclou legislació que prohibeix el tractament mèdic dels joves que tenen disfòria de gènere o la seva participació en competicions esportives d'acord amb la seva identitat de gènere. És una crònica de la corresponsal a Washington, Geni Lozano.
A la Xina, el Partit Comunista ha triomfat i encara controla totes les esferes de la societat, cent anys després de la seva creació. El corresponsal Francesc Canals explica les claus del seu èxit, que el diferencien d'altres partits comunistes del món.
L'arribada de Mario Draghi a la presidència del govern italià ha evitat la inestabilitat política en un moment delicat, per la pandèmia, però per contra, obre molts interrogants sobre la legislatura: l'acabarà? Podrà fer reformes? Com enfocarà la recuperació econòmica? Quines estratègies tenen els partits? Ho analitza en el següent reportatge el nostre corresponsal a Roma, Eduard Rubió.
El canvi climàtic amenaça la ciutat de Saint-Louis, al nord del Senegal, patrimoni de la humanitat de la Unesco i primera capital del país. L'oceà Atlàntic està erosionant un espai molt vulnerable, la Langue de Barbarie, que protegeix l'illa de Saint-Louis de la fúria de les onades. Desenes de cases han desaparegut, i les famílies afectades, que es dedicaven a la pesca, viuen ara en camps improvisats a l'interior.
Als Estats Units, els estralls de la pandèmia i les mobilitzacions massives per la justícia racial han revifat el debat sobre la necessitat de compensar econòmicament els afroamericans descendents d'esclaus. La Cambra de Representants està pendent d'aprovar la creació d'una comissió que estudiaria com es podrien fer aquestes reparacions. Els experts calculen que caldrien almenys 11 bilions de dòlars per reduir la bretxa econòmica entre blancs i negres al país. És un reportatge de la corresponsal a Washington, Geni Lozano.
A Honduras està prohibit avortar en tots els supòsits, fins i tot en cas de violació o risc per a la vida de la mare. Però el Congrés ha fet un pas més enllà i ha reformat la Constitució perquè la interrupció de l'embaràs no pugui legalitzar-se en un futur i el país no hagi d'aplicar la legislació internacional en la matèria.
Etiòpia i Egipte amenacen d'arribar al conflicte en la seva lluita pel control del recurs més preuat de la regió: les aigües del Nil. Imprescindible per a la seva supervivència, un acord de l'època colonial va atorgar a Egipte tots els drets sobre el riu. Però Etiòpia, ansiosa de convertir-se en un potència regional, ha tirat pel dret i ha construït una presa gegantina al Nil Blau que es convertirà en la primera hidroelèctrica d'Àfrica. I, davant la falta d'acord amb Egipte, ja ha començat a omplir-la.
Rússia s'ha convertit en una potència de l'energia nuclear, com també ho és en el sector del gas o del petroli. I també construeix centrals nuclears en altres territoris: a l'Índia, a la Xina i a l'Aràbia Saudita. D'aquesta manera, Rússia guanya poder geostratègic. El corresponsal a Moscou, Manel Alías, ho analitza en aquest reportatge.
El nou responsable militar de Washington per a l'Àsia Oriental deia recentment que una acció militar de la Xina per recuperar Taiwan és més a prop del que pot semblar. La posició cada cop més desafiant de Pequín inquieta Taipei i els seus aliats, encapçalats pels Estats Units, que estudien si l'amenaça és realment imminent i com fer-hi front. És un reportatge del nostre corresponsal a la Xina, Francesc Canals.
Les autoritats russes estan ampliant la repressió a l'entorn del líder opositor Aleksei Navalni. Prohibicions i arrestos domiciliaris a gent del seu equip amb excuses de qualsevol tipus que evidencien la persecució política. És un reportatge del nostre corresponsal a Moscou, Manel Alías.
A Nigèria, el fenomen dels segrestos va començar l'any 2000 amb expatriats i persones vinculades al petroli però ara s'ha estès per tot el país i l'objectiu pot ser tothom: nacionals o estrangers i nens o adults. El segrest en escoles s'ha convertit en un greu problema en aquest país, el més poblat de l'Àfrica. Ho explica des de Lagos Gemma Parellada.
Als Estats Units hi ha ara més de 2.500 presos condemnats a la pena capital que esperen la seva execució al corredor de la mort. En els últims 45 anys, el país ha aplicat la pena de mort a més de 15.00 reclusos, 17 dels quals l'any passat. En aquest mateix període, la revisió de casos ha permès exonerar 185 condemnats a mort, després de demostrar-se la seva innocència. Ara un grup de músics catalans ha iniciat una campanya per demanar l'alliberament d'un pres al corredor de la mort a Ohio, que espera la seva execució el 2023 malgrat que múltiples irregularitats durant el judici indiquen que és innocent. Trobareu més informació aquí: https://www.instagram.com/freedomfirstjazz/ https://www.keithlamar.org/ És un reportatge de la corresponsal a Washington, Geni Lozano.
Als Estats Units, milions de nord-americans viuen enganxats a teories de la conspiració, que s'han reproduït i escampat els últims anys gràcies sobretot a internet i les xarxes socials. Un dels moviments amb més adeptes és el de QAnon, una mena de culte apocalíptic que considera Donald Trump com el salvador d'una xarxa de pederastes seguidors del diable. La desconfiança en el sistema i la por a un futur incert són algunes de les causes que expliquen l'èxit d'aquest tipus de cultes. És un reportatge de la nostra corresponsal a Washington, Geni Lozano.
La pandèmia ha reduït la mobilitat internacional fins a nivells mai vistos des de les dues guerres mundials. Les restriccions imposades per la Covid han fet baixar dràsticament les dades d'immigració, inclosa la humanitària. Només a la zona mediterrània, les arribades a Europa van caure un 30% l'any passat. Però aquest no és el cas d'Espanya, que torna a ser la principal porta d'entrada al continent de la migració irregular. La reactivació de la ruta canària, tot i la pandèmia -o a causa d'ella- és el fenomen més nou dels últims mesos. Tot es recull a l'anuari sobre migració que elabora el CIDOB i que repassa la Cèlia Cernadas.
Les protestes són diàries a Birmània un mes després del cop d'estat dels militars que van expulsar el govern civil després de l'enèsima victòria del partit d'Aung San Suu Kyi. La poca capacitat de pressió d'Occident, sumada a la falta de relleu de la Premi Nobel de la Pau, fa preveure un desenllaç difícil. És un reportatge del corresponsal a Pequín, Francesc Canals, per a l'espai "Mapamundi".
A l'Àfrica hi queden 400.000 elefants. Ara fa un segle, n'hi havia dotze milions i la lluita contra la seva caça passa per la prohibició de la compravenda d'ivori. La Xina va sorprendre el món sencer quan va prohibir-ne el comerç domèstic, perquè n'era el principal importador. Mentre la comunitat internacional n'aplaudia la valentia, la Unió Europea mirava cap a una altra banda. Aquí, els països que van colonitzar l'Àfrica central van espoliar milers de tones d'ivori que encara tenen molt de valor.
Sis de cada deu persones al món viuen en països que han aixecat murs a les seves fronteres per frenar les migracions. L'informe "Un món emmurallat. Cap a l'apartheid global", del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, denuncia que, des de la caiguda del mur de Berlín, s'han construït més de 50 noves barreres físiques al planeta, amb Àsia i Europa al capdavant. Cada cop més països volen segellar les seves fronteres, també amb murs marítims, drons o sistemes avançats de vigilància integral. És un informe de Cèlia Cernadas.
Fa 10 anys, milers d'egipcis es van llançar als carrers per protestar contra el règim de Hosni Mubarak, inspirats en la revolució tunisiana. Malgrat que van aconseguir derrocar el dictador, fa anys que Egipte torna a viure sota un règim autoritari que trepitja drets i llibertats. Què en queda d'aquells anhels democràtics?
Als Balcans, la segona i tercera onada de la Covid han estat pitjors que la primera, i països que havien estat posats de model, com Eslovènia, baten rècords de contagis i morts. A la vegada, creix el descontentament dels habitants de Sèrbia, Eslovènia o Bòsnia sobre la gestió que han fet de la pandèmia els seus governs. És un reportatge de Mireia Sala.
Enmig de grans mesures de seguretat, Calàbria celebra el primer gran judici a la màfia originària d'aquesta regió, l'Ndrangheta. Al banc dels acusats hi ha 325 persones, processats entre altres delictes per homicidi, associació mafiosa, extorsió, tinença d'armes o tràfic de drogues. És un reportatge des de Roma d'Eduard Rubió.