Anar a la navegació principalAnar al contingut

El cuiner i presentador, a "L'eclipsi"

Marc Ribas: "El primer gintònic no me'l vaig prendre fins als 35 anys"

El presentador de 3Cat ha visitat "L'eclipsi" de Roger Escapa per parlar de cuina, de televisió i també dels seus inicis professionals en l'oci nocturn, un món que paradoxalment no li ha interessat mai gens

Sergi Puy Parache

02/10/2024 - 10.21 Actualitzat 04/10/2024 - 14.08

Marc Ribas: "El primer gintònic no me'l vaig prendre fins als 35 anys"
El Marc Ribas més rocker, al fotomaton de "L'eclipsi" (3Cat) (3Cat)

El Marc Ribas és un dels cuiners més famosos de Catalunya. Però abans de convertir-se en el presentador estrella de programes com el "Cuines" o el "Joc de cartes", Ribas va fer moltes altres coses. Com diu ell mateix, ha estat "a tot arreu" i no ha deixat de treballar mai. Ja mentre estudiava Belles Arts a la universitat, va tenir les primeres feines a l'oci nocturn, un món on reconeix que hi ha vist de tot: "Coses molt xules i boniques i coses molt lletges i desastroses."

El terrassenc ha explicat a "L'eclipsi" que ha vist "molta cocaïna a la nit", la qual cosa contrastava notablement amb els seus hàbits saludables: "Jo feia esport, bevia aigua i menjava tàpers amb arròs i pollastre." "En el món de la cuina també hi ha excessos d'alcohol i drogues. A mi no m'han interessat mai", comenta.

D'estudiar Belles Arts i fer de porter i relacions públiques, a treballar com a cuiner, i més tard com a presentador: "M'apunto al càsting a última hora i a l'últim dia. Començo a la tele de rebot. Res ha estat premeditat."

La gestió de la popularitat

En pocs anys ha passat de ser un desconegut per l'audiència a convertir-se en una de les cares més populars de la televisió catalana. Un èxit que sempre comporta peatges, però que ell ha sabut portar amb naturalitat.

"No he deixat mai algunes coses. Sempre he volgut tenir el meu espai, el que considero que és el meu refugi, i sempre he cuinat. Soc cuiner i no he plegat. Això ho faig perquè m'agrada tenir els peus a terra. Aquest diumenge estava fregant la cuina. Continuava fent allò que he de fer com a cuiner. I avui m'estava fent fotos pel carrer o soc aquí en aquesta entrevista. Però aquest dissabte tornaré a netejar la meva cuina."

Ribas diu que no li importa aturar-se a fer-se fotos, sempre que se li demani amb respecte.

"No m'atabala ni em fa nosa quan es té en compte que soc un ésser humà. Igual que un s'ha de dirigir a un cambrer amb educació, a vegades veus que un pel carrer et tracta d'aquesta manera. No m'agrada que em toquin i m'ho han tocat tot, menys els genitals. El cul, els braços, l'esquena, la cara, la barba…"

Marc Ribas i Roger Escapa jugant al Jenga durant el programa
Marc Ribas i Roger Escapa jugant al Jenga durant el programa (3Cat)

El físic musculat és un dels seus trets característics. Ribas ha confessat, però, que quan va començar al "Cuines" li van voler "suavitzar" l'aspecte.

"Al principi al 'Cuines' em tapaven els braços perquè estava massa musculós. No volien que espantés l'audiència. La barba també me la van retallar. Em van suavitzar una mica."

Defensor acèrrim de la cuina catalana

En Marc Ribas té entre cella i cella un objectiu, demostrar que la cuina catalana pot ser igual de bona que qualsevol altra. Tant és així que, quan Roger Escapa l'hi pregunta, explica que el seu somni és "mostrar-la aquí i a fora com una cuina potent i capaç de ser igual de moderna, divertida, sofisticada i delicada que qualsevol cuina estrangera".

"Jo defenso la cuina catalana, el territori i el sector primari. Cuinem el paisatge i l'hem de preservar. Els que el cuiden són ramaders, pagesos, pescadors… Si nosaltres no comprem aquests productes i anem a buscar alvocats i no sé què més, no sé què passarà… I la nostra millor fruita se'n va a França. Tot el millor marxa perquè no ens ho creiem."

L'entrevista sencera ja està disponible a la plataforma 3Cat: