Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya nit

Marina Garcés, filòsofa: "Els amics no es trien, es troben"

La filòsofa reflexiona sobre l'amistat i explora els límits d'un vincle difícil de definir

15/04/2025 - 13.31 Actualitzat 15/04/2025 - 13.31

Marina Garcés, filòsofa: "Els amics no es trien, es troben"
La filòsofa reflexiona sobre l'amistat i explora els límits d'un vincle difícil de definir (Catalunya nit)

Sempre s'ha dit que els amics hi són en tot moment, que són per sempre. Però és veritat? En una conversa al "Catalunya nit", la filòsofa Marina Garcés posa en dubte aquesta idea i ens convida a repensar què significa realment l'amistat.

Per què algunes amistats es mantenen i d'altres es trenquen? Quin control tenim sobre aquests vincles? Segons Garcés, l'amistat és un terreny complex on "ens juguem qui som realment" i, per això, val la pena mirar-la des d'una perspectiva filosòfica.

"Els amics no es trien, es troben"

"M'inquieta sentir històries plàcides d'amistat", admet Garcés. Sovint veiem l'amistat com un refugi segur, un espai on tot és fàcil, però la realitat no sempre és així. 

"Hi ha moments a la vida en què els amics no hi són o no hi són com voldríem", explica la filòsofa. I és que, a diferència d'altres vincles personals, l'amistat no segueix cap contracte ni cap norma escrita. 

Per què ens costa parlar de la pèrdua d'un amic?

Quan una relació de parella s'acaba, el nostre entorn reacciona. Però i quan perdem un amic?

"Hi ha molts fets que generen resposta social: perdre la feina, una malaltia… Però perdre un amic sovint ni ho expliquem; per què?, potser perquè implica assumir que una part de nosaltres també ha canviat", apunta Garcés. 

L'amistat, un desafiament de les normes

L'amistat no sempre encaixa dins dels models tradicionals de relació. Pot ser un vincle inesperat, que traspassa límits i desafia convencions

Garcés recorda el clàssic cinematogràfic "E.T., l'extraterrestre": 

"Elliot acull E.T. desafiant la seva família, els seus amics, fins i tot l'Estat. L'amistat és això: un vincle que desafia les normes." 

Un nou model d'amistat?

Segons Garcés, tradicionalment s'ha idealitzat l'amistat com un vincle pur, sense interessos, però creu que aquesta visió no és realista. La filòsofa planteja una pregunta incòmoda: 

"Què passa si ens necessitem econòmicament o emocionalment? Això ens fa menys amics?" 

En un món on la manca de temps i les relacions digitals han modificat la manera com ens relacionem, la filòsofa proposa redefinir què és l'amistat. Considera que, de vegades, un missatge curt pot tenir més valor que una trobada superficial

"Un simple ‘He pensat en tu, com estàs?' pot pesar més que moltes hores junts." 

Una lectura que fa pensar

"La passió dels estranys" és un assaig que incomoda, que qüestiona i que ens obliga a mirar les nostres amistats des d'una altra perspectiva. Es tracta d'un llibre imprescindible per a aquells que volen entendre per què ens lliguem als altres i com aquests vincles ens defineixen. 

És moment de preguntar-nos: tenim amics o simplement contactes

Pots escoltar la conversa completa en aquest enllaç.