Descobrim la nova instal·lació Cuida'ls del Zoo de Barcelona, una experiència immersiva i virtual centrada en la preservació de la biodiversitat i l'educació ambiental. Parlem amb Antoni Alarcón, director del Zoo, que ens explica com està estructurada la visita: tres espais que combinen tecnologia i sensibilització. A través dels avatars d'una cuidadora, l'Alba, i una llúdriga, el públic s'endinsa en la importància dels ecosistemes i les amenaces que els afecten. A la segona sala, s'aborda el comerç il·legal d'animals i la tasca de cossos com SEPRONA o els Mossos d'Esquadra, així com el paper del Zoo com a centre CITES. Finalment, coneixem el Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Barcelona i com col·laborar-hi per ajudar els animals.
El cap de setmana llarg per als més afortunats ens porta un temps canviant. Del sol de dijous als ruixats de fang que poden caure a partir de divendres. Un temps més incert de cara al final de setmana. El que sembla més clar és que la temperatura pujarà de manera clara i assolirem, per primera vegada aquest 2025, la marca dels 30 ºC. Donem resposta a les peticions del temps a la carta que ens heu fet arribar aquesta setmana.
A Gironella, a la riba del riu Llobregat i a la comarca del Berguedà s'hi amaga La Destil·leria. Un restaurant regentat per gent jove, simpàtica i amb talent. Joan Parcerisa, copropietari i somelier del restaurant, i Laura Poyatos, copropietària i cuinera, ens expliquen els secrets dels seus menús, que compten amb productes km 0 i postres casolanes.
Sabem que els actuals refugis de muntanya no han tingut des de sempre aquesta funció d'auxiliar i atendre la comunitat muntanyenca, però els itineraris que es descriuen en aquest llibre ens permeten aprofundir sobre el coneixement de les diferents geografies que els envolten. Són itineraris d'una bellesa enorme que recorren el territori de nord a sud, des dels Pirineus fins als Ports, i els camins per on transiten ens porten a conèixer els refugis com a patrimoni del passat i com a vestigis d'un present canviant. Com diu l'autor del llibre, Andreu Lloret, la personalitat dels refugis no deixa indiferent cap amant de la muntanya.
Parlem del pagre, també conegut com a pàguera a Llançà i les Illes, o panxo a Vilanova. Descobrim curiositats sobre aquest peix típic de la Costa Brava, amb el nom científic Pagrus pagrus. Mario Vizcarro ens explica les seves característiques: parent de l'orada i el sarg, d'aspecte semblant al besuc però amb una tonalitat rosada uniforme i una dentadura poderosa per alimentar-se de mol·luscs i crustacis. Es pesca amb palangre o xarxa, i pot arribar a fer fins a 90 cm i 15 kg. Conegut i estimat en altres zones com Andalusia i les Canàries, el pagre és considerat una autèntica delícia, especialment en receptes com el suquet, fet a la sal o obert a la donostiarra amb all i bitxo.
El cap de setmana ens portarà un temps variable. Divendres amb augment de núvols, dissabte amb ruixats, xàfecs i alguna tronada i un diumenge on recuperarem l'ambient assolellat tot i alguns matisos. El vent de tramuntana i el de mestral entraran dissabte als dos extrems del país. Donem resposta a les peticions del temps a la carta que ens heu fet arribar aquesta setmana.
Repassem com ha anat la temporada a l'estació que tancarà més tard del país, el proper 27 d'abril, amb el seu director, Sergi Tarrés. Coneguda per la possibilitat de fer-hi esquí nocturn, fins i tot amb un forfet exclusiu per a aquesta pràctica, l'estació acabarà la temporada amb una esquiada en banyador. Seran uns mesos de descans abans de tornar a engegar motors de cara al setembre per encarar la temporada 2025-2026.
Coincidint amb l'increment de desplaçaments per Setmana Santa, les autoritats ens van alertar del risc d'atropellaments de fauna, especialment de senglars i cabirols. Però espècies protegides com la llúdriga també es veuen afectades. A Flix, on es veu obligada a creuar la C-12 per culpa de la barrera de la presa, la Generalitat ha construït un pas de fauna per garantir la seguretat i la connectivitat ecològica. Aquestes infraestructures són claus per preservar la biodiversitat i millorar la seguretat viària.
El govern ha aprovat una nova normativa per garantir la seguretat dels càmpings situats en zones amb risc d'inundació. L'objectiu és avaluar la viabilitat d'aquests espais i assegurar que totes les activitats s'hi desenvolupen en condicions segures, especialment en el context de l'emergència climàtica. També es preveu un fons per compensar la pèrdua de places turístiques derivada dels estudis de risc. Les primeres actuacions ja han començat, pensant en la temporada d'estiu. Ens ho explica José Luis Gallego.
Daniel Pérez, director general de L'Energètica, explica el rol clau d'aquesta empresa pública en l'electrificació de Catalunya. Parlem dels projectes en marxa, del que es veurà aviat i de com pot evolucionar el país fins al 2030 si es manté el ritme actual. També reflexionem sobre l'emmagatzematge d'energia i els possibles efectes de decisions d'àmbit internacional, com els aranzels impulsats per Trump, en la transició energètica.
Un estudi del Pacte Mundial per la Sostenibilitat de l'ONU revela que la gran majoria d'empreses catalanes ja estan compromeses amb el medi ambient. El 87% accepten responsabilitats en la lluita contra el canvi climàtic i el 84% apliquen accions concretes. Els principals motors? La demanda dels clients, la diferenciació competitiva i el compromís dels directius. Destaquen l'ús d'energies renovables, pràctiques d'economia circular i criteris ambientals per escollir proveïdors. Ens en dona més detalls José Luis Gallego.
Gemma Puig, meteoròloga de 3Cat, presenta "Aigua, un recurs vital" a les portes de Sant Jordi. És el seu segon llibre, en què explora la importància de l'aigua en tres parts: la vida, l'alimentació i la producció. Destaca el concepte de petjada hídrica, que revela la gran quantitat d'aigua necessària per produir certs productes, com 70 litres per a una poma o 14.000 litres per a 1 quilogram de vedella. També comparteix la experiència personal d'uns pares sense accés a aigua corrent i ens mostra alguns testimonis d'altres indrets del món.
El cap de setmana llarg dels dies centrals de Setmana Santa ens porta una mica de tot. Del temps encara força tranquil divendres a les precipitacions que dissabte es generalitzaran a gran part del país. Diumenge i dilluns ruixats més aïllats, sobretot a la tarda i a l'interior. La temperatura, després de recuperar-se divendres tornarà a davallar de cara al cap de setmana. Donem resposta a les peticions del temps a la carta.
Repassem com es presenten els últims dies de la recta final de la temporada de neu d'enguany amb Enric Serra, director de negoci de FGC Turisme. Fem balanç però també conversem sobre les previsions del que ens espera de cara als propers mesos.
El Tren del Ciment berguedà és una ruta històrica que ens transporta a més de 100 anys d'història industrial. El viatge comença a la Pobla de Lillet, on es pot descobrir l'exposició "Ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la vall del Llobregat", un viatge en el temps a l'època dels trens miners i industrials. La segona parada ens porta a la Pobla Centre, un poble ple de tresors com el pont Vell, l'església de Santa Maria i el monestir romànic de Santa Maria del Lillet. El tren continua fins als espectaculars jardins Artigas, una obra de Gaudí on la natura, l'aigua i les pedres s'integren en harmonia. Finalment, el recorregut acaba al Museu de Ciment, ubicat a l'antiga fàbrica de ciment Asland, un edifici modernista que conserva la grandiositat de l'època. Un viatge únic que uneix cultura, natura i història industrial.
El castor europeu, que va desaparèixer de la península Ibèrica al segle XVIII, està tornant al riu Ebre. El seu retorn, però, s'està fent de manera controvertida mitjançant el "beaver bombing", en què es deixen castors sense supervisió científica. Encara que no són invasors, la seva presència pot causar danys als ecosistemes, com la caiguda d'arbres o danys a plantacions. A Aragó, per exemple, estan afectant cultius de fruiters. Els experts alerten que la reintroducció ha de ser controlada científicament per evitar problemes com els que ja s'han viscut en altres llocs, com a Xile, on els castors són una plaga. Ens ho explica José Luis Gallego.
Les barquetes de Sant Pere ("Velella velella") són colònies d'animals que es desplacen gràcies a una vela que els permet surar amb el vent. Viuen a la interfase entre l'aire i l'aigua, alimentant-se de zooplàncton amb els seus tentacles urticants. Tot i que no són perilloses per als humans, és recomanable evitar el contacte amb la cara. Depenen del vent per moure's, i per això, en dies de vent fort, poden arribar en grans concentracions a les costes. A Catalunya, el 2018 van arribar des de la Costa Brava fins a Tarragona. Quan moren a la platja, deixen una forta pudor. Ens en dona més detalls en Mario Vizcarro.
Ca l'Americano és un restaurant al cor de la Llacuna, a la falda de la Serra d'Ancosa, a l'Anoia. Des l'any 1878 que es posa en marxa, ja és la setena generació la que manté obert aquest restaurant acollidor i familiar amb productes de proximitat i km 0 com ara el xai o els seus postres casolans. Tot plegat el converteix en una parada obligatòria d'aquest racó interior del país.
L'estació de muntanya de Tavascan acaba la temporada amb incertesa de si podrà tornar a obrir. L'Ajuntament de Lladorre ha comunicat que no pot fer front a les despeses sobrevingudes com la reparació de la trepitjaneu o la revisió del telecadira programada per al 2027. En parlem amb Salvador Tomàs, l'alcalde de Lladorre, que té clar que "sense ajuda no podran obrir".
Conversem amb l'arquitecta Greta Tresserra per abordar com l'arquitectura pot contribuir a mitigar i adaptar-se al canvi climàtic. Parlem del consum energètic dels edificis, de la importància de renovar el parc construït i del debat entre renovar o construir de nou. També abordem estratègies d'adaptació tant a escala d'edifici com urbana, com el bioclimatisme i les solucions basades en la natura.
El cap de setmana serà de força núvols, però de poca pluja o gens divendres i dissabte. Diumenge, haurem de recuperar el paraigua. Malgrat tot, la temperatura tindrà tendència a anar pujant de manera progressiva. Responem a les peticions del temps a la carta que ens heu fet arribar aquesta setmana.
La Fundació Mobilitat Sostenible i Segura alerta sobre el risc de col·lapse de les dues galeries subterrànies de Rodalies a Barcelona, per on passen 20 trens cada hora. Reclamen amb urgència la construcció d'una tercera galeria i un petit túnel que connecti el Port amb l'estació de França. Entre les propostes destacades: crear un nou regional Lleida-Figueres per la línia d'alta velocitat, aprofitar les vies de l'AVE per connectar directament Reus, Tarragona i Girona amb Barcelona, i implantar, d'una vegada, un bitllet únic mensual o anual per a tot el territori, amb un preu assequible d'uns 40¿€/mes.
Amb l'augment d'episodis de pluja intensa, es recomana revisar cobertes, balcons, terrasses i elements en contacte amb el terreny per evitar filtracions i humitats. Aquestes poden afectar tant l'estructura dels edificis com la salubritat dels espais interiors. El 45% de les patologies relacionades amb l'habitabilitat tenen origen en problemes d'humitat, que afavoreixen l'aparició de floridures i fongs, amb riscos per a la salut com rinitis, asma o, en casos greus, aspergil·losi. En parlem amb José Luis Gallego.
La Generalitat impulsa la creació de 44 oficines empresarials de transició energètica (OETE) per ajudar les empreses a descarbonitzar-se i millorar l'eficiència energètica. Amb una inversió inicial de 7,7 milions d'euros a càrrec de l'ICAEN, aquestes oficines oferiran suport per fomentar l'autoconsum fotovoltaic i les comunitats energètiques, especialment als polígons industrials. Les OETE estaran obertes a empreses de tots els sectors i dimensions, amb l'objectiu que cap quedi enrere. El repte és reduir un 52% la intensitat energètica de la indústria catalana i electrificar la demanda fins a un 78% el 2050. Una transformació que, segons el Govern, no és només ambiental, sinó clau per a la competitivitat. Aquesta iniciativa complementa altres projectes com les oficines de transició energètica de la Pimec, que ja assessoren pimes en sostenibilitat.
El temps no farà net del tot aquest cap de setmana, però tampoc no seran uns dies passats per aigua. Dissabte hem d'esperar alguns ruixats a Ponent i també al Pirineu, sobretot a la tarda. Diumenge sembla que tindrem més estones de sol. La temperatura, suau, ben primaveral. Donem resposta a les peticions del temps a la carta que ens heu fet arribar.¿
El Dr. Josep del Hoyo és metge de formació i un dels ornitòlegs més reconeguts del món. Va guanyar fama com a presentador de "Curar-se en salut" a TV3, però la seva gran passió són els ocells. Ha fet la volta al món per observar-los i fins i tot va descobrir una nova espècie a la qual va posar el seu nom. A més, va fundar Lynx Edicions amb Jordi Sargatal i Ramon Mascort, on va publicar el "Handbook of the birds of the world", considerat una obra mestra en ornitologia. Amb el temps, l'editorial continua publicant i el Dr. Del Hoyo continua sent una referència en la divulgació de l'ornitologia.
La Molina s'ha convertit en un referent d'inclusió amb l'esquí adaptat. Des del 2002, l'estació ofereix instal·lacions accessibles per a persones amb discapacitat, com remuntadors adaptats, material especialitzat i lavabos inclusius. A més, gràcies a la col·laboració amb la Fundació Johan Cruyff, es pot gaudir d'activitats com bicicletes de muntanya adaptades o esquí per a persones amb discapacitat visual, que fan de La Molina un model d'integració social a l'esport. En parlem amb Marta Viver, cap comercial i de màrqueting de l'estació, i Gabriel Gorce ens explica la seva experiència com a usuari.
El projecte de Casa Bernat va néixer el 2017 de la idea familiar del Jaume i els seus pares amb l'objectiu de restaurar una casa tradicional, mantenint-ne l'arquitectura original i el mobiliari. A més, es va apostar per la sostenibilitat, amb aïllament, finestres de triple vidre i una font energètica de biomassa de la mateixa zona. L'objectiu també era permetre que en Jaume i la Núria, amb arrels a Viladecavalls i Terrassa, poguessin establir-se a les Valls d'Àneu, un territori amb gran pressió immobiliària. Aquest projecte els permet combinar les seves professions, ella com a geòloga, professora i professora d'esquí, i ell com a guia de muntanya, professor d'esquí i formador en nivologia i rescat d'allaus.
EsmorzApp és un app que reivindica una tradició gastronòmica catalana com és l'esmorzar de forquilla, un menjar substanciós per encarar el dia amb una bona dosi d'energia. La seva història es remunta als temps de pagès i és per això que aquest tipus d'esmorzar tradicionalment ha anat associat a un biaix de gènere, relacionat amb els homes que treballen en feines més dures. A l'aplicació podrem trobar els establiments més emblemàtics que ofereixen aquest tipus d'oferta gastronòmica, que recordem que no s'ha de confondre amb el brunch. Ens en dona tots els detalls el seu impulsor, Albert Molins.
El pèsol és una de les joies de l'hort, una verdura delicada que arriba a la primavera, especialment en llocs amb clima suau com el Maresme. Aquesta zona ha estat tradicionalment reconeguda per la seva producció gràcies a la protecció del mar i a recer dels vents freds. Els pèsols són rics en hidrats de carboni, sucres, fibra i proteïnes, i això els fa molt equilibrats nutricionalment. A més, hi ha moltes varietats locals com el del ganxo, floreta, blanc i estirabecs, aquests últims molt apreciats en plats com el saltat amb carxofes. En parlem amb Jordi Puig.