Amb l'impacte cada cop més fort del canvi climàtic sobre el món de la pesca, apareixen espècies en temporades que no toca. És el cas del llagostí de sant Joan. Mario Vizcarro ens explica aquest canvi, les característiques d'aquest crustaci i la manera de cuinar-lo.
La meteorologia, com totes les ciències ambientals, han fet un salt enorme de qualitat amb la incorporació de les dades procedents de satèl·lit. Xerrem amb Estel Cardellach i Galí, investigadora científica del CSIC i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.
Fem una secció extensa per veure els ets i uts dels aiguats de València des dels punts de vista meteorològic, hidrològic i des de la perspectiva de Protecció Civil. Parlem amb Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil a Catalunya; Daniel Sempere, enginyer hidràulic especialista en méteo i hidrologia, i Javier Martín Vide, catedràtic de Geografia i especialista en les pluges i inundacions al Mediterrani.
La dana que encara ens abraça ha causat estralls, una catàstrofe enorme a les comarques de València. Analitzem les pluges torrencials del Mediterrani i del País Valencià amb Jorge Olcina, climatòleg, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant, i Rafa Armengot, meteoròleg, doctor en Geografia i membre de la junta directiva d'Avamet.
Fins al 12 de juliol del 2025 al Museu Terra del Poblenou trobareu a aquesta exposició que ens situarà i ens mostrarà la problemàtica de l'ús i abús dels plàstics. Els detalls de l'exposició amb Gemma Carbó, directora del Museu Terra de la Fundació Carulla.
Les darreres setmanes està guanyant força a la Unió Europea el discurs del dubte sobre l'oportunitat no ja d'incrementar, sinó de mantenir, els objectius d'adaptació i mitigació del canvi climàtic assolits amb el Pacte Verd. El rumb de la UE, amb José Luis Gallego.
El suposat baix cost ha convertit en realitat la idea d'utilitzar un contenidor marítim com a habitatge. Però realment és sostenible viure a l'interior d'un contenidor reciclat? Els avantatges i els inconvenients amb José Luis Gallego.
Malgrat els litigis i les posicions en contra d'alguns municipis, la gran zona metropolitana de baixes emissions continua creixent. José Luis Gallego ens detalla quants municipis en formen part i, sobretot, quina serà la reducció d'emissions d'NO2 i de PM10.
L'Associació per a la Gestió del Residu Tèxtil i el Calçat ha creat un nou sistema col·lectiu de responsabilitat (SCRAP) per assumir el reciclatge d'aquesta important fracció de les escombraries. José Luis Gallego ens explica la funció i l'objectiu d'aquesta gestió de residus.
Abans de l'arribada de la tecnologia, tothom observava la natura i els senyals que mostrava per saber el temps o els fenòmens associats a la natura. El llibre "Abans miràvem la Lluna per tot" ens mostra aquest patrimoni de coneixement ancestral a partir d'històries i testimonis com a base la relació de la meteorologia amb les formes de vida locals.
La setmana passada un oient del programa em va enviar unes fotos del que semblava ser un llop al qual va sorprendre en una carretera de l'Empordà. Vaig remetre les fotos als tècnics i em van informar que en realitat eren d'un gos llop txecoslovac, no pas d'un llop italià. T'expliquem la problemàtica que poden generar aquests gossos.
Situat a la població de Prenafeta, el Restaurant Tossal Gros ens obre les portes de bat a bat per donar-nos a conèixer els productes que treballen a la cuina i els seus trets característics. Entrevistem Joan Ramon Escoda Martínez, propietari, i Vladi Degtyarev, cap de cuina del Restaurant Tossal Gros.
Cada any s'aboquen al medi ambient 52 milions de tones de productes plàstics, uns residus que, col·locats en línia un darrere l'altre, farien la volta al món més de 1.500 vegades. La comunitat científica ens mostra quin país en genera més i quines haurien de ser les solucions.
Les empreses de turisme de natura han deixat de ser un sector emergent del món rural per convertir-se en un dels seus referents, que està contribuint a fixar població al territori i activar l'economia local. El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb la Fundació Emys, la Fundació Trenca i SEO BirdLife, ha posat en marxa un estudi per avaluar els efectes d'afluència de turistes als espais naturals.