Tractem la situació delicada de la pesca catalana davant la modalitat d'arrossegament de fons que vol establir la UE. La pesca catalana no és industrial, és costera litoral, d'un mateix dia. Coneixem la problemàtica i les seves conseqüències amb Mario Vizcarro.
Amb l'impacte cada cop més fort del canvi climàtic sobre el món de la pesca, apareixen espècies en temporades que no toca. És el cas del llagostí de sant Joan. Mario Vizcarro ens explica aquest canvi, les característiques d'aquest crustaci i la manera de cuinar-lo.
Un dels trets que identifiquen millor la qualitat d'un entorn marí és la presència de la màxima biodiversitat d'espècies, i cada cop més, ens trobem amb l'albirament de diferents espècies marines quan anem a pescar, com són les balenes, els dofins, les tonyines, les tortugues o els taurons.
El reglament de la pesca de l'anguila ha variat aquest any amb mesures més restrictives. Amb Mario Vizcarro coneixerem les mesures que s'han pres i la implicació que tindrà en el món pesquer. Pregunta: La mida importa, anguila, anguiló i angula. Quina és més menuda? Premi: Un portafolis gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a¿meteomauri@catradio.cat¿amb el teu nom, cognoms i població.¿¿¿¿
Saps diferenciar una canana d'un calamar? El calamar i la canana són peixos semblants fisiològicament, però no són el mateix. Podríem dir que són "parents" del mar, però la carn de la canana és més dura i no és tan apreciada. Quines semblances i diferències tenen? Maria Vizcarro ens ho explica. Pregunta:¿Com s'anomena en castellà la canana? Premi: Un davantal, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a¿meteomauri@catradio.cat¿amb el teu nom, cognoms i població.¿¿¿¿
Repassem les normes bàsiques per comprar peix fresc, en què ens hem de fixar, com hem de conservar el peix a la nevera i com hem de descongelar els productes del mar perquè quedin com si fossin acabats de comprar. Tot això i més, amb Mario Vizcarro. Pregunta: Com podem substituir l'aigua de mar? Premi: Un davantal, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Aquí tenim un peix honrat, amb una relació qualitat/preu molt encertada. Amb Mario Vizcarro sabrem com cuinar-lo i el seu hàbitat. Pregunta: Com es cuina un peix a l'esquena? Premi: Un davantal, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Aquí tenim un peix que no és bonic. És rabassut i té cara d'emprenyat, però té un gran valor en el món culinari quan es fan brous. Mario Vizcarro ens explica les seves característiques, on viu i com l'hem de cuinar. Pregunta: De quin color és la primera aleta dorsal? Premi: Un davantal, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Aquí tenim un peix que potser és desconegut per a vosaltres, ignoràveu que existia i no sabíeu com de perillós és i que es troba a les nostres aigües. Darrere del cap té una gran espina connectada amb una glàndula verinosa que quan es trepitja allibera un verí molt potent i extremadament dolorós que, fins i tot, pot portar a la mort. Mario Vizcarro ens explica com és, on es troba i la seva valoració a la cuina. Pregunta: Com introdueix el verí l'aranya? Premi: Un portafolis que inclou bloc, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Entrevistem Cristina Caparrós, armadora, gestora de l'embarcació Nus i presidenta de l'Associació Cap a Mar. La Cristina ens explica què és el projecte La Platjeta, quins objectius té i quina és la manera de donar a conèixer el nostre producte de proximitat. Pregunta: Com s'anomenen les navalles al Delta? Premi: Un davantal Pesca Neta i un clauer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Al delta de l'Ebre hi trobareu una gran varietat de marisc, com els canyuts, l'espècie que millor s'ha adaptat a les noves condicions del delta: regressió, canvi climàtic i presència d'espècies al·lòctones. Mario Vizcarro ens explica les diferències amb les navalles, quines propietats tenen i com cuinar-los per treure'n el millor gust. Pregunta: Com s'anomenen les navalles al Delta? Premi: Un davantal Pesca Neta i un clauer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Els productors de mol·luscos del delta de l'Ebre han iniciat la producció de macroalgues destinades a l'alimentació. Una resposta per fer front als problemes que la producció de mol·luscos troba pels efectes del canvi climàtic. Ens ho detalla Mario Vizcarro. Pregunta: S'han conreat algues, emprant les cordes de les muscleres, en altres llocs? Premi: Un davantal Pesca Neta i un clauer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Per Josep Pla, escriptor de ben menjar: "Dels peixos blaus, el millor és la sardina. A la primavera, quan és grossa i regalima de greix, és un dels millors peixos de la mar...". Certament, aquesta cita la farem extensiva a la resta de petits pelàgics, com són el seitó i la cavalla o el verat. Parlem del peix blau. Pregunta: Quan comença la millor època per menjar peix blau? Premi: Un davantal Pesca Neta i un clauer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Aquesta espècie de crustaci cada cop té més importància en les vendes de les llotges; per exemple a la Confraria de la Ràpita, ja suposa més d'un 10% de les vendes de les seves captures venudes en llotja, una mitjana d'una tona diària. La temporada de la galera és tot l'any, però quan està realment més bona és als mesos de febrer i març. Tot sobre la galera i més amb Mario Vizcarro. Pregunta: On tenen els ulls les galeres? Premi: Un portafolis que inclou bloc, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.