Fa vuit anys, l'Isaac Monzó, veí de Nou Barris, va decidir agafar el relleu d'un establiment que tancava perquè el poble de la Torre d'Oristà no es quedés sense un punt de trobada. Així va néixer Cal Trumfo. Dijous i divendres ofereixen un menú diari per 17 euros. A la carta, un espai destacat per als productors locals, descrits com "una opció superior": vedella de la Granja Corominas, formatges i recuits del Gerard de Lluçà, melmelades d'Alpens, pa artesà de Navarcles i Sant Boi de Lluçanès, mel d'Oristà, xai de Prats de Lluçanès i molts més. Un projecte de proximitat amb arrels al territori.
Aquest any, el Racó de la Cigonya celebra 25 anys de trajectòria i fidelitat dels clients. Ofereix cuina casolana actualitzada, amb un menú equilibrat i de proximitat per 16¿€, molt valorat per treballadors de la zona. El restaurant Arrels proposa una carta i un menú degustació més elaborat, pensat per a executius i visites empresarials. Tant al Racó com a l'Arrels es dona molta importància als vins catalans i al tracte acurat.
La llibreria +Bernat no només alimenta la ment, sinó també l'estómac. Darrere dels plats casolans i entrepans amb nom de llibre hi ha Carles Armengol, fill de cuiners, psicòleg reconvertit en cuiner i autor del llibre Collado. Després d'una trajectòria vital singular, ara serveix cada dia plats de cassola a la cafeteria d'aquesta llibreria barcelonina, convertida en punt de trobada cultural i gastronòmic. Un espai on els llibres, les històries i la cuina es donen la mà.
Judit Barniol, originària de la Pobla de Lillet, és la fornera de Biosca, Solsonès, des del 2021, quan va obrir un forn centenari coincidint amb el Dia Internacional de les Dones Rurals. Amb formació autodidacta, va recuperar l'ofici i va restaurar un antic forn morú de llenya que feia 50 anys que no funcionava. Avui hi fa fornades a demanda, amb pans de blats tradicionals com la xeixa o l'espelta. El seu projecte ha contribuït a dinamitzar aquest petit poble del món rural català i atrau clients d'arreu del país. Barniol defensa una producció artesanal i sostenible, sense pressa ni excedents.
A Gironella, a la riba del riu Llobregat i a la comarca del Berguedà s'hi amaga La Destil·leria. Un restaurant regentat per gent jove, simpàtica i amb talent. Joan Parcerisa, copropietari i somelier del restaurant, i Laura Poyatos, copropietària i cuinera, ens expliquen els secrets dels seus menús, que compten amb productes km 0 i postres casolanes.
Ca l'Americano és un restaurant al cor de la Llacuna, a la falda de la Serra d'Ancosa, a l'Anoia. Des l'any 1878 que es posa en marxa, ja és la setena generació la que manté obert aquest restaurant acollidor i familiar amb productes de proximitat i km 0 com ara el xai o els seus postres casolans. Tot plegat el converteix en una parada obligatòria d'aquest racó interior del país.
EsmorzApp és un app que reivindica una tradició gastronòmica catalana com és l'esmorzar de forquilla, un menjar substanciós per encarar el dia amb una bona dosi d'energia. La seva història es remunta als temps de pagès i és per això que aquest tipus d'esmorzar tradicionalment ha anat associat a un biaix de gènere, relacionat amb els homes que treballen en feines més dures. A l'aplicació podrem trobar els establiments més emblemàtics que ofereixen aquest tipus d'oferta gastronòmica, que recordem que no s'ha de confondre amb el brunch. Ens en dona tots els detalls el seu impulsor, Albert Molins.
Als peus del Taga i en plena vall de Ribes, trobem el petit poble de Bruguera, a poc més de 1.200 metres sobre el nivell del mar. En els seus carrers s'amaga l'Hostal Moliné, un indret ideal per desconnectar però també per gaudir d'un bon dinar, amb productes Km0 i menú a triar: des de la carn a la brasa fins a plats vegetarians. Parlem amb la cap de sala, Marta Alsina, i amb Joel Blázquez, cuiner i propietari.
El restaurant Cal Ramonet de Santa Maria de Miralles, als peus de la serra de Miralles, funciona de manera ininterrompuda des del 1885, només amb una breu aturada el 2014 per adaptar-se als nous temps. Ofereix cuina catalana, tradicional i de proximitat. Als seus inicis també s'hi feia teatre i ball els diumenge i funcionava com a centre cultural del poble. La seva gerent, Silvia Farrés, també ens revela l'origen del nom, que no es troba en els avantpassats, ja que no es deien ni Ramon ni Ramona.
Al Bar del Pla hi podem trobar plats elaborats, molts dels quals de proximitat, i un ambient acollidor en ple centre turístic de Barcelona. Disposa d'una carta de vins equilibrada i un equip amable i amb capacitat de parlar un mínim de tres llengües. D'aquesta manera, es converteix en un lloc on el bon menjar i els turistes respectuosos conviuen en harmonia. Jaume Pla, copropietari de l'establiment, ens en dona més detalls.
Entre Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor, Can Bordoi és una granja familiar dedicada a la producció i comercialització de productes derivats de la llet de vaca i cabra, amb els mateixos valors i estima per la pagesia que els seus avantpassats. Disposa d'una aula d'entorn rural on els més menuts poden aprendre més sobre el conreu dels camps, la cria d'animals o l'extracció dels productes làctics, i d'un espai de lleure amb pícnic per fer-hi celebracions.
All Verd ofereix un servei d'alimentació equilibrada, de qualitat, basada en productes ecològics i integrals, i on els proveïdors són de proximitat i ecològics. Marta Gil Adelantado, fundadora d'All Verd Càtering, ens explica el camí que ha recorregut per arribar fins aquí.
Im-perfect és una marca de conserves vegetals compromesa amb la sostenibilitat ambiental i la justícia social. Una empresa d'inserció laboral i de transformació alimentària de la Fundació Espigoladors. Els ets i uts amb Agustina Martínez-Vivot, responsable de l'acompanyament a les persones Im-perfect.
Situat a Sant Joan Despí, Follia és més que un restaurant amb la màgia d'un cuiner que prové de Sants. Amb productes de temporada de productors de la comarca elaboren uns menús per gaudir plenament dels gustos que ens ofereix la terra i el mar. Entrevistem Pau Gascó, cuiner del restaurant.
Anem fins a Roses a quedar bocabadats amb les postres que elabora l'olotí Albert Lorenzo. Va optar pel món d ela pastisseria per cobrir un forat que existia en el món de la restauració perquè el sector de la gastronomia ja està més que cobert. L'entrevistem i descobrirem les seves joies.