Si la Torre Martina de Sant Pol de Mar s'anunciés en algun portal de compravenda d'immobles, a l'anunci hi hauria de posar el següent: "Es ven petita torre unifamiliar a restaurar. Finestres antigues que s'obren i es tanquen soles, fil musical amb connexió directa amb el més enllà i veïns de rostre pàl·lid que et visiten a mitjanit." Per a més informació, escolteu aquesta audioguia feta per l'agent immobiliari del misteri Sebastià d'Arbó, en Pau Torres i en Fran Domènech.
ESCOLTA-HO ARA"Druida" ja no és només un mot que surt als còmics d'Astèrix i Obèlix. En ple segle XXI hi ha druides que connecten amb la natura i que asseguren que els boscos són indrets màgics. És el cas del bosc de Savassona, que pertany al municipi de Tavèrnoles, un petit poble d'interior situat a la Plana de Vic. Les paraules màgiques les pronunciaran Fran Domènech, Pau Torres i l'especialista en pocions radiofòniques màgiques Sebastià d'Arbó.
El poble de Belchite va ser l'escenari d'una de les batalles més cruentes durant la Guerra Civil Espanyola i va quedar totalment destruït. Actualment, però, és un lloc de contrastos: malgrat estar totalment deshabitat, hi ha qui diu que als seus carrers s'hi pot trobar una fauna més diversa que la que hi ha a la Rambla de Barcelona: esperits vestits d'època, verges que ploren i criden, monges embarassades o comtes que deambulen sense rumb. Qui són tota aquesta gent? Què hi fan, allà? Sebastià d'Arbó, Pau Torres i Fran Domènech ho investiguen. No prometem que arribin a cap conclusió.
Si hi hagués una selecció catalana de bruixes, Catalunya guanyaria cada any el mundial. Això és, si més no, el que posa de manifest la història del nostre país. Guaridores de dia i condemnades a morir a la forca de la nit. Pugem a l'escombra i marxem fins a Sant Feliu Sasserra per parlar de bruixeria a la Catalunya central. Tot plegat sota la batuta de Fran Domènech, Pau Torres i l'intrèpid Sebastià d'Arbó.
Leonardo da Vinci tenia família catalana i va fer servir la muntanya màgica de Montserrat com a decorat en algunes de les seves obres més icòniques. Això no és cap gag del "Polònia" de TV3, sinó el que defensen algunes teories. Què passaria si fos veritat? Pot ser que el geni florentí s'instal·lés un temps a Catalunya i visités sovint Montserrat? I si el somriure de la Mona Lisa estigués inspirat en el de la Moreneta? Quines proves hi ha de tot plegat? Moltes preguntes sobre la taula que intentaran resoldre el geni del misteri català Sebastià d'Arbó i els seus dos aprenents, en Pau Torres i en Fran Domènech.
La Unesco va declarar Dalí l'artista més complet del segle XX. No saben si abans o després de saber que es tancava al castell de Quermançó per contactar amb el seu germà difunt, per preguntar-li com era el més enllà. El propietari del castell us dirà tot el que no volíeu saber sobre Salvador Dalí i no us havíeu preguntat mai. Obrim les portes d'aquesta xemeneia energètica de la terra amb Fran Domènech, Pau Torres i l'il·lustre cavaller de l'orde del misteri, Sebastià d'Arbó.
Us ho advertim: aquest capítol us posarà els pèls de punta. Obrirem el catàleg de misteris del professor d'Arbó per encetar un clàssic del gènere: les possessions diabòliques. En aquest capítol parlarem de persones endimoniades i de rituals d'exorcismes a Catalunya. S'ho miraran amb els ulls com taronges en Fran Domènech i en Pau Torres. Portarà el material necessari per al viatge iniciàtic, el "teacher" Sebastià d'Arbó.
Al diable no li agrada la fama perquè és molt especial. En canvi, el que sí que li agraden són els rodatges cinematogràfics. El professor Sebastià d'Arbó ens revela les pitjors fatalitats i els misteris més inexplicables que han tingut lloc durant les gravacions d'algunes de les pel·lícules de terror més cèlebres de la història. Poseu les crispetes al microones i prepareu-vos per ennuegar-vos com ja els ha passat en Pau Torres i en Fran Domènech durant la gravació d'aquest podcast.
Si existís la guia "RIP advisor" amb els millors cementiris del món, hi hauria un capítol especial dedicat al cementiri del Poblenou, a Barcelona. Allà hi ha la tomba d'un dels personatges catalans més peculiars i enigmàtics. Mentre va ser viu era guaridor i també va predir la destrucció per foc dels magatzems on treballava i fins i tot la seva pròpia mort. Inventor del fenomen fan abans que existís. Ens endinsarem en aquesta suggerent necròpolis amb Fran Domènech, Pau Torres i el Leo Messi dels misteris, Sebastià d'Arbó.
Tornem a agafar la Darboneta per investigar què o qui carai provoca els piromusicals que de tant en tant s'observen a diferents punts del nord de les terres de l'Ebre. Un viatge carregat de sorpreses i de personatges secundaris tan curiosos com els gusilurs, uns silurs fosforescents tan enormes que diuen que hi ha gent que els fa servir com a sac de dormir. Cordeu-vos els cinturons mentre en Pau Torres, en Fran Domènech i el xòfer del misteri Sebastià d'Arbó us fan de guies.
Si Harrison Ford rodés una nova seqüela del famós arqueòleg cinematogràfic, segur que ho faria al mausoleu d'un cementiri situat en terres alacantines, anomenat El Palo. Allà hi han passat tants esdeveniments tràgics que han donat origen a una llegenda fosca que fa que molts assegurin que el lloc està maleït. Ho sabrem de primera mà amb un expert en la matèria que hi va passar unes hores. L'expedició l'encapçalen en Fran Domènech i en Pau Torres; de guia hi ha l'inigualable far dels misteris, Sebastià d'Arbó.
A les Terres de l'Ebre diuen que "lo riu és vida", però també hi podem afegir que "lo riu és misteri". Entre les poblacions d'Esparreguera i Abrera hi ha passa una riera que és com el Parlament: fa temps que només hi passen catàstrofes. Ponts que s'enfonsen, éssers estranys que es refresquen a l'aigua i esglésies on els que van a missa són els fantasmes mentre el capellà levita. Podria ser l'argument de la nova temporada de "Stranger Things", i tant de bo algun dia ho sigui. Però, mentrestant, podeu escoltar l'espòiler que us fan en Pau Torres, en Fran Domènech i una entitat de riu anomenada Sebastià d'Arbó.
"Sou gent mooolt misteriosa", els diria Quim Masferrer als habitants del poble de Peguera. Només així es pot entendre que durant molt de temps poguessin conviure amb tot un seguit de visites de bèsties diabòliques i crits sorprenents. A més, per fer-ho tot encara més aterridor i enigmàtic, enmig d'una boira esfereïdora. Descobrim els enigmes que amaga aquest indret i la família que hi va sobreviure amb Fran Domènech, Pau Torres i Sebastià d'Arbó
Hi ha un hospital on les úniques llistes d'espera que hi ha són les d'esperits. Fa uns anys, uns investigadors de Girona van anar a fer-hi una visita, però a l'hora de la veritat van deixar sol allà un pobre becari mentre una mèdium intentava contactar amb els fantasmes. Revivim aquest cas d'explotació laboral amb el professor Sebastià d'Arbó i els seus dos becaris, en Pau Torres i en Fran Domènech.
Si Àurea de Sarrà fos viva, hauria passat amb escreix el càsting d'"Eufòria Dance". Malauradament, quan aquesta gran ballarina triomfava als escenaris d'arreu del món encara no existia el programa. Moguda per una força desconeguda, es va enclaustrar i es va tancar en si mateixa al castell que havia heretat a l'Empordà. Descobrim els enigmes que amaga un hat-trick fantasmagòric ple de música, psicofonies i una mèdium que parla català amb Fran Domènech, Pau Torres i Sebastià d'Arbó.
Últim capítol de "Misteris, o no?" Colofó final dedicat als amants dels ovnis i els seus pilots d'altres galàxies per tancar la llista de misteris. Ens posem nostàlgics per recordar els casos més estrafolaris i inclassificables de presències alienígenes a Catalunya. Fem un repàs de l'activisme alienígena català, des de l'aparició en to de pau d'un extraterrestre, passant per l'ovni que va caure a les aigües de les costes de Calafell, fins a la història de dos grans amics que la llum celestial d'una nau alienígena va provocar que aquella gran amistat acabés en una batalla física plena de bufes i drama. Fins aquí, i de moment, tanquem l'enciclopèdia dels misteris... o no. Amb Fran Domènech, Pau Torres i l'excels professor dels misteris Sebastià d'Arbó.
Confrontacions bèl·liques, una història d'amor tràgica, un pare controlador, una filla castigada per un xicot que no té l'aprovació del sogre i un fantasma desconsolat. L'amor, una punyetera moguda, diuen. La història que ens ha explicat avui a classe el professor d'Arbó ens ha deixat el cor esmicolat. I estremit també, no us mentirem. Marxem al Parador de Cardona per reservar una nit de somni en un castell medieval reconvertit en hotel. I en concret pugem fins a la setena planta, a l'habitació 712. Tot són flors i violes fins que ens assabentem que l'estança està custodiada per un fantasma disposat a fer la guitza a tots els hostes que hi vulguin gaudir d'una nit plàcida: sorolls i veus inexplicables, un mirall que es trenca, alteracions lumíniques, mobiliari que es mou voluntàriament i successos enigmàtics a qui ningú sap donar resposta. Resolem el misteri de l'habitació 712 del Parador de Cardona amb Fran Domènech, Pau Torres i el pou de la ciència dels misteris Sebastià d'Arbó.