Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia

Multa a Renfe per l'avaria de l'R2 Sud

L'Agència Catalana del Consum obre expedient sancionador per deficiències en la informació facilitada als usuaris

Redacció

10/05/2023 - 13.45 Actualitzat 10/05/2023 - 17.35

Multa a Renfe per l'avaria de l'R2 Sud
Usuaris de Renfe a l'estació de Sants (ACN / Maria Asmarat)

Ho ha anunciat a "El matí de Catalunya Ràdio" el conseller de Territori, Juli Fernàndez: el govern, a través de l'Agència Catalana del Consum, ha obert un expedient a Renfe, que pot acabar amb una sanció, després de l'avaria del dia 1 de maig, que afecta la circulació de trens entre Barcelona i Sant Vicenç de Calders.

Usuaris mal informats

L'Agència Catalana del Consum ha detectat infraccions en la companyia ferroviària que es podrien tipificar com a molt greus i comportar multes d'entre 100.000 i 1 milió d'euros.

Segons aquest servei de la Generalitat, Renfe hauria pogut cometre pràctiques comercials deslleials i incompliments en les seves obligacions d'atenció als consumidors, després de l'incendi en un quadre de senyalització de Gavà, que ha obligat a limitar la circulació de trens en la línia R2 Sud.

Multa a Renfe per l'avaria de l'R2 Sud
Segons Consum, Renfe no va atendre correctament els usuaris afectats per l'avaria de l'R2 Sud (ACN/Gemma Sánchez)

Els inspectors de Consum, desplegats arran d'aquesta incidència, han detectat deficiències en la informació als usuaris sobre les alteracions del servei, els horaris i els transports alternatius. Ara Renfe pot presentar al·legacions abans de la resolució de l'expedient.

Unes incidències massa habituals

Dimarts a la nit, una altra incidència va afectar la xarxa de Rodalies, quan es va incendiar una catenària a Manlleu. El conseller Juli Fernàndez ha assegurat a Catalunya Ràdio que tants incidents no són casualitat, sinó que responen a una realitat insostenible per la qual s'han de depurar responsabilitats.

Juli Fernàndez ha revelat que 8 de cada 10 dies hi ha alguna incidència a la xarxa de rodalies de Renfe i ha tornat a demanar el traspàs de les competències.

Viatgers irritats i espantats

L'incendi del tren de Manlleu va provocar una sensació de vulnerabilitat i por entre els usuaris. Lluís Romero acabava de baixar del comboi quan va sentir una explosió i, a continuació, va veure foc a la catenària. De seguida, va agafar el mòbil i va gravar un vídeo que s'ha fet viral.

En aquell moment, hi havia un centenar de viatgers al tren, però Romero assegura que els treballadors de Renfe no els van dir res, va ser un passatger el que va començar a avisar la gent perquè sortissin del tren.

L'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha lamentat que Renfe no els hagi donat prou explicacions de l'incident i ha recordat les deficiències de l'R3:

"La línia no funciona bé, hi ha retards dia sí i dia també. També falta manteniment en la mateixa estació. La reivindicació sempre és la mateixa: que la gent pugui viatjar amb la certesa que arribarà puntualment al lloc de destí."

Adif atribueix l'incendi de Manlleu a un problema del tren. També a "El matí de Catalunya Ràdio", el director general de Conservació i Manteniment d'Adif, Ángel Contreras, ha explicat que estan investigant la causa del foc i ha demanat disculpes als usuaris.

Tot i aquests incidents, Contreras ha negat que la situació a la xarxa de Rodalies sigui catastròfica, i ha assegurat que l'avaria de Gavà es resoldrà abans d'un mes.

L'avaria de Manlleu ha quedat resolta a les 5.30 i el servei s'ha reprès amb normalitat al matí.