A "Músiques empoderades" explorem dues disciplines que, tot i que semblen molt diferents a primera vista, comparteixen més del que sembla: la música i l'esport. Tant músics com esportistes dediquen hores i hores a assajar o entrenar-se, buscant sempre la màxima precisió. Uns ho fan a l'escenari, els altres a la pista, però tots persegueixen el mateix objectiu: l'excel·lència en l'execució. Amb la col·laboració de Júlia Pons Genescà, jugadora d'hoquei herba del CD Terrassa Hockey, i el compositor i atleta Pablo Carrascosa. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades" ens preguntem si els músics, en general, regalen música, ja sigui per Sant Jordi o en una altra data assenyalada o, precisament, per allunyar-se del que els envolta cada dia prefereixen regalar altres coses. I encara més: una cosa és regalar i l'altra és que et demanin que regalis, que vol dir que toquis sense compensació econòmica, com si fos un gest natural o un deure emocional. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
La música, com a llenguatge universal, té una capacitat única de transformar-se i adaptar-se al context cultural on es crea o s'interpreta. Aquesta adaptació no només inclou influències musicals, sinó també canvis en l'energia a l'hora de tocar, l'emoció que s'hi posa, i la mateixa forma en què es percep l'obra. Avui, a "Músiques empoderades", ens preguntem si les gravacions o interpretacions són diferents segons qui les faci, el país on tenen lloc i la cultura. Amb la col·laboració del compositor Benet Casablancas; Jaime Martín, director de l'Orquestra Simfònica de Melbourne, i la compositora Helena Cánovas. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Treballar en la indústria musical sovint implica renúncies i pressions difícils de gestionar. A "Músiques empoderades", avui, ens preguntem si realment podem dir que no, si dir que no té conseqüències i com podem establir límits sense por de quedar fora del circuit musical. Sentirem l'opinió del director d'orquestra Salvador Brotons, el psicòleg Tomàs Navarro i els músics Laia Martí i Òscar Vilaprinyó. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Fa pocs dies es va fer pública la mort als 93 anys de Sofia Gubaidulina, compositora russa que ha marcat la segona meitat del segle XX i el començament del segle XXI. La seva és una història de coratge, perseverança, resistència i integritat artística. Una compositora amb una veu valenta i original que va ser interpretada per solistes destacats del segle XX i XXI. El compositor reusenc Joan Magrané i la pianista Emma Stratton ens valoraran la seva música. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades", parlem dels drets d'autor, un concepte que va aparèixer al segle XIX i que té grans repercussions encara avui en dia. Un debat clau per entendre, entre altres coses, com equilibrem la protecció dels autors amb la promoció de la música contemporània. Ho farem amb la col·laboració del productor Pep Saula. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Maria Lluïsa Ponsa, compositora i pianista barcelonina, aquest 2025 s'inaugurarà l'any que porta el seu nom. Tot i l'excel·lent notícia, l'obra d'aquesta compositora encara no està gravada. Lluny de ser un cas únic, és habitual que molts compositors catalans dels segles XIX i XX no tinguin l'obra gravada. I abans de gravar-la, cal fer evidentment una feina ingent de recerca de partitures, estudi i publicació. En parlarem amb la col·laboració de Victòria Palma i Mònica Pagès, comissàries de l'Any Maria Lluïsa Ponsa, i de Bernat Castillejo, flautista, pedagog i divulgador de la música catalana. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Aquests dies té lloc la 44ena edició del Festival de Jazz de Terrassa, un certamen que va començar el 7 de març i que s'allargarà fins al dia 28. I per celebrar-ho, des de "Músiques empoderades" volem parlar d'alguna dona vinculada al jazz que ens faci il·lusió. I Maria Schneider, arranjadora, compositora i directora d'una prestigiosa big band que porta el seu nom, és la música escollida. A més, tindrem la col·laboració de la saxofonista Irene Reig, que ha tocat amb Schneider i que ens en parlarà. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
L'endemà del dia 8 de març, Dia de la Dona, a "Músiques empoderades" presentem un programa on parlem de dones que inspiren, que ajuden, que cuiden, que aconsellen i que, en definitiva, ajuden a créixer en la igualtat i a ser el que som. A més, la violinista Marta Cardona i la trombonista Alba Pujals ens parlaran dels seus referents i de si elles es consideren referents per a altres dones. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades" parlem d'una figura musical no gaire coneguda per al gran públic, però bàsica en el sector: el pianista repertorista, el pianista acompanyant o el pianista corepetidor. Ens preguntarem quina feina fan, si estan prou reconeguts i si tenen bones condicions laborals. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
El món de la música clàssica és tradicionalment conservador. Avui ens volem preguntar si, igual que en altres àmbits de la societat, en la clàssica hi ha hagut un canvi pel que fa a la visibilització de la identitat de gènere. Quin pes té la identitat de gènere en la creació musical? Hi ha una visibilització per part dels músics clàssics de la seva identitat? El públic accepta la diversitat dins del món de la música clàssica? Parlar de música LGTBIQ+ és crear estereotips o referents?... Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Aviat es lliuraran els II Premis Enderrock-440, que s'han separat des de l'any passat de la gala principal i tenen una gala pròpia. A part de repassar quins són els premiats de la clàssica i el jazz, ens preguntarem si té sentit separar els gèneres musicals i fer dues gales diferents? Aquesta decisió no perjudica la normalització de la clàssica en la societat? Els Enderrock més clàssics a "Músiques empoderades". Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Les pianistes Maria Joao Pires, Marta Argerich o Mitsuko Uchida són una excepció o són representatives de les dones d'aquesta edat a la clàssica? I els membres de la Cappella Andrea Barca, la gran majoria d'edat molt avançada, són també una excepció en el panorama musical? Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'edatisme és la tercera causa de desigualtat al món, després del racisme i el masclisme, i afecta els joves i els vells. Aquest diumenge ens preguntarem si existeix l'edatisme a la clàssica. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Amb la vida accelerada que portem, sovint no tenim l'oportunitat de fer una pausa, reflexionar, avorrir-nos i pensar en el significat de la música i l'art que consumim. En un moment en què la hiperestimulació és constant, cal parar i repensar com afecten aquestes dinàmiques el nostre consum de la música i, sobretot, en gèneres com la música clàssica, que tradicionalment requereix temps, paciència i atenció plena. A "Músiques empoderades", explorem com l'era del "fast living" ha transformat la manera com vivim la música avui en dia. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades" volem parlar de què es considera mainstream en la clàssica. ¿Jordi Savall, Lang Lang, el Quartet Casals i André Rieu són mainstream? ¿Hi ha diferents tipus de mainstream? El mainstream (o tendència principal) és un concepte que pot ser una mica ambigu, ja que la música clàssica en si mateixa no és un gènere popular majoritari en comparació amb altres tipus de música, com el pop o el rock. Tot i així ens preguntarem què fa que un músic es consideri mainstream i què fa que un altre no se'l consideri. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Durant les festes de Nadal, una orquestra anomenada Hollywood Symphony Orchestra (que té el mateix nom que una prestigiosa orquestra californiana de bandes sonores, però que no ho és) va llogar el Liceu (i d'altres auditoris) per oferir un concert de bandes sonores. El concert va despertar polèmica perquè no va estar a l'altura d'una orquestra professional (falta d'instruments en algunes seccions, passatges fora de tempo, alguns instruments mal afinats...). Alguns músics van denunciar la falta d'assajos, l'absència de partitures i, en general, unes condicions laborals pèssimes... Avui, les Empoderades parlarem d'aquesta notícia en concret, però obrirem el focus i ens preguntarem si això és un fet aïllat o respon a una dinàmica habitual. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades" ens preguntem si l'algoritme de les plataformes és just amb la música clàssica o la perjudica. Les simfonies, amb els diferents moviments, tenen desavantatge respecte a les peces pop que duren 3 minuts? Hi ha gèneres musicals que queden "amagats" perquè no tenen tants oients? Què s'hauria de fer perquè la clàssica tingués més visibilitat a les plataformes d'estríming? Quin rendiment econòmic tenen els músics de clàssica de les plataformes? Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Amb motiu de les revelacions del documental de 3Cat "Murs de silenci. Gran Escala 2000" , hi ha tot un debat sobre si s'ha de continuar cantant "El meu avi" d'Ortega Monasterio o no. Alguns grups d'havaneres han decidit deixar de cantar aquesta peça, mentre que altres defensen mantenir-la en el repertori. En el fons, ha tornat l'etern debat sobre si cal separar l'obra de l'artista. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Falten molt pocs dies per celebrar el Nadal i a "Músiques empoderades" volem parlar de nadales: què tenen les nadales que agraden tant?, per què ens commouen?, hi ha algun element en la seva composició que les fa especialment emotives?... Les nadales de sempre i també noves nadales en la proposta musical d'avui. Una proposta musical amb un regal incorporat. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades", parlem dels estudiants que abandonen la música un cop ja han acabat els seus estudis musicals. Ens preguntarem quines són les causes reals d'aquests abandonaments i si hi ha solucions. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Per al músics, no sempre és fàcil saber si han de posar IRPF a les factures ni quines despeses es poden deduir si treballen en el sector musical. Quan els músics acaben la seva formació musical, moltes vegades comencen els problemes administratius en entrar al mercat laboral. A "Músiques empoderades" ens preguntem si els músics tenen prou coneixements per desenvolupar-se en la part més administrativa de la seva feina. Per això, us proposem un programa de servei. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
El 22 de novembre va ser Santa Cecília, patrona de la música. A "Músiques empoderades" ens preguntem com pot ser que la patrona de la música sigui una dona, quan històricament les dones han estat excloses de la creació i la interpretació musical pública. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades", parlem de Matilde Escalas, compositora i intèrpret mallorquina, dona amb talent, atrevida i avançada a la seva època i a tot tipus de convencions socials. Una dona que va voler ser protagonista de la seva pròpia vida. Parlarem amb l'autora del llibre "Matilde E.", de Maria Escalas (editorial La Campana) i amb Ester Vela, pianista i investigadora de les compositores modernistes catalanes. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades", partim de "Sancta", una readaptació de l'obra de Paul Hindemith composta el 1921 i estrenada a l'Òpera Estatal de Stuttgart, a Alemanya, amb una posada en escena que no va deixar ningú indiferent. Avui ens preguntarem si els muntatges d'òpera tenen l'objectiu de commoure i oferir una experiència estètica agradable o, en canvi, han de provocar una resposta visceral en el públic. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades", parlem de la fusió de la música clàssica amb altres estils, un tema que tradicionalment té defensors i detractors. Com l'hem d'entendre la fusió de la clàssica? Quins límits té aquesta fusió? És una oportunitat per a la clàssica per evolucionar i arribar a més públics? Fins on es pot fusionar la clàssica sense perdre l'autenticitat i l'essència? Com s'ha d'evitar que la innovació deformi el gènere? Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Si la setmana passada parlàvem dels concursos de música individuals a partir de la 29a edició del Primer Palau, aquesta setmana a "Músiques empoderades" parlem dels concursos de música de cambra. Són més difícils que els individuals? Quines diferències tenen? Com es gestionen les relacions interpersonals i els egos? Quin és el paper dels jurats? La fagotista Clara Canimas, del quintet de vent SenArts, que ha guanyat el segon premi del Carl Nielsen Chamber Music Competition, ens en parlarà. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Fa pocs dies es va celebrar la 29a edició del Primer Palau, que organitza la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Es tracta d'un concurs que vol ser una plataforma per a les generacions emergents de joves intèrprets de música clàssica. Com en tots els concursos, s'hi presenten molts candidats, però només guanya un. Com es gestiona tot això? Els nostres músics tenen eines per minimitzar un mal resultat? Amb quina actitud cal afrontar un concurs? Tot i no guanyar, se'n pot treure una bona experiència? En parlarem amb el guanyador del Primer Palau, el violoncel·lista Guillem Gràcia, i la pianista Emma Stratton. Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Alba Pujals, Sergi Núñez, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
Si fem una ullada als CDs de música clàssica que es publiquen, molts encara segueixen una línia visual més tradicional, amb imatges de partitures, paisatges bucòlics o retrats dels compositors. ¿Podria funcionar una estètica més atrevida, moderna o disruptiva, com en el pop, per exemple, per fer la música clàssica més atractiva i connectar millor amb les noves generacions? La música clàssica es ven bé? Què hauria de "copiar" de la música pop per vendre's millor? En parlem a "Músiques empoderades" amb la violinista Marina Sala, la trombonista Alba Pujals i el musicòleg i periodista Sergi Núñez. Realitza i presenta Rosa Maria Bartroli, amb el suport tècnic d'Oriol Pinart.
A "Músiques empoderades" seguim viatjant pel país i comentant les programacions de les sales de concerts i auditoris. Què ens agrada i què hi trobem a faltar? Què s'hauria de potenciar? Què s'hauria de reduir?... Presentada per Rosa Maria Bartroli i amb el suport tècnic d'Oriol Pinart, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, Marta Pons i Hawa Sow Sarri.
A "Músiques empoderades" comencem la cinquena temporada fent un viatge per la temporada de música clàssica i jazz que ha arrencat als auditoris catalans. Quines novetats presenten? Reflecteixen gaire el que es compon en el segle actual? Hi estrenen les nostres compositores?... A més, en aquest programa debuten dues de les quatre noves veus d'aquesta temporada. Al costat de la violinista Marina Sala, ens acompanyaran la trombonista Alba Pujals i el musicòleg i periodista Sergi Núñez. Realitza i presenta Rosa Maria Bartroli, amb el suport tècnic d'Oriol Pinart.