Catalunya nit
27/10/2022 - 21.07 Actualitzat 28/10/2022 - 08.22
Ja fa 64 anys que la família Serra viu de fer pa a la pastisseria que regenten al carrer Nadal Meroles, a Lleida.
L'obrador de la fleca treballa a preu fet per servir un veïnat acostumat a gaudir d'un producte que es diferencia dels pans industrialitzats.
Però els alts preus energètics i de les matèries primeres els han portat a un punt límit, com ha explicat a Catalunya Ràdio el forner de l'establiment, Manel Serra:
"La factura de la llum ens ha pujat un 250%. El que abans es pagava amb 1.500 euros ara en costa 3.500.
La farina ha pujat un 60 o 70 per cent. Tota la matèria primera ens està pujant molt.
I no podem repercutir això al preu final del pa perquè hem de respectar els nostres clients. Però no arribem a final de mes."
Aquest escenari portarà a la pastisseria Serra a afegir-se a l'aturada d'un quart d'hora que faran els forns del país aquest divendres al migdia per denunciar la crisi que viu el sector.
Aquest és el lema de l'aturada, que busca sensibilitzar les administracions perquè emprenguin mesures per reduir els preus energètics.
El Gremi de Forners demana que se'ls reconegui com a consumidors intensius d'electricitat i de gas, com ja passa amb algunes grans superfícies.
Tot per evitar, deia Serra, traslladar al client final una pujada de preus que seria inassumible per al consumidor:
"Una barra de quart va d'1,25 a 1,30 euros. Caldria apujar-lo a uns 3 euros per recuperar costos, i això no pot ser, no entra al cap de ningú, no es pot ni dir.
A primers d'any vam fer la pujada que pertoca, d'acord amb les possibilitats de la gent per comprar pa artesà.
El que no podem fer és apujar el preu d'una barra un 100%, em quedaria sense clients, que en molts casos són amics."
Només a la demarcació de Lleida, 17 fleques artesanes han plegat des de l'inici de la pandèmia, cosa que representa un 10% del total. Això fa parlar Serra d'un escenari inquietant:
"No descartem que d'aquí a final d'any plegui un 5% més. No hi ha relleu generacional, els costos no fan que sigui un ofici atractiu.
No pot ser que una persona no es guanyi un sou digne. Molts fills de forners han deixat l'ofici davant de tot això."
Serra alerta que comprometre el futur de l'ofici abocaria a la generalització del consum de pans industrialitzats a supermercats, cosa que -diu- provocaria una davallada de la qualitat i del servei.