Fem un "Viatge a la lluna" al TNC on parlarem amb Albert Guinovart, el director musical d'aquest espectacle musical per a tota la família. Els breakers prenen el Mercat de les Flors amb "Concierto Concepto", un espectacle dels enèrgics Brodas Bros. "Un bosc de cames" és una altra proposta familiar per aquestes festes que serà al Teatre Lliure, i al Versus us parlarem de l'operetta "The Sorcerer's Pub". Acabem en un altre teatre, el teatre d'òpera per excel·lècia: Ramon Gener ens descobrirà totes les virtuds de "Rusalka", una fabulosa òpera txeca que de la ficció en fa realitat.
L'humor i la complicitat de Berto Romero i Andreu Buenafuente es tornen a trobar, però aquesta vegada al teatre: "Nadie sabe nada", improvisació en estat pur. Al MNAC visitarem "El museu explora", una exposició que descobreix els misteris i enigmes revelats pels conservadors del museu. A "La millor nit de la teva vida" descobrirem una obra sobre l'amor, el sexe i el desencís. Pels membres del grup La Brigada, "Incerta glòria" és un nom molt adequat per al seu darrer àlbum. Descobrirem els seus nous temes i acabarem amb una visita obligada per aquestes dates: anirem a Igualada, on es fa una de les típiques representacions d'"Els pastorets".
Parlarem amb Àgata Roca i Alfredo Sanzol d'"Aventura!", la nova obra que interpretarà la companyia T de Teatre. Beth Rodergas i Lídia Pujol ens presenten el "Cicle Dones", que portarà a l'Auditori Axa les millors veus femenines del panorama musical, i celebrem l'obertura d'un nou teatre a Barcelona, el Teatre Akadèmia, dirigit per l'actriu Mercè Managuerra. Descobrim les novetats del concert de Sant Esteve amb l'Orfeó Català, que, a més, aquest any ha participat en el disc de La Marató de TV3, i acabem a La Seca amb "Ojos Verdes", una interessant retrospectiva musicada de la vida de Miguel de Molina a través de les cobles.
Ens endinsem a "El Bosc", una pel·lícula d'Òscar Aibar basada en la novel·la de ciència-ficció ambientada en la Guerra Civil escrita per Albert Sánchez Piñol. Tornem a la sensualitat i la subtil provocació del "Paral·lel 1894-1938" amb l'exposició que li dediquen al CCCB, i passem al gènere vodevil amb una obra que ja és la segona vegada que prorroga al Teatre Gaudí: "Tu digues que l'estimes". I mentre el grup "MINE!" pronostica "La fi del món" al seu últim disc, nosaltres ens posem a cobert en "Un refugi indie", un text de Pau Miró protagonitzat, entre altres, per Peter Vives que es podrà veure a la Sala Beckett.
Commemorem els 50 anys del primer concert de Raimon a Barcelona a l'exposició que li dedica l'Arts Santa Mònica. Seguim amb la cançó protesta però vinculada a la quotidianitat amb Cesc Freixas que presenta el seu darrer treball, "Tocats pel foc". Pugem als escenaris amb un director de cinema que també ho és de teatre: Joaquim Oristrell capitaneja Mercè Sampietro i Eduard Iniesta a l'espectacle "9 maletes", un joc entre teatre i música. Seguim amb "Un viatge de mil dimonis (i un parell d'àngels)", un exhaustiu repàs a la trajectòria del pintor i il·lustrador El Roto, per acabar a la Sala Flyhard, on es prepara "Smiley", una comèdia romàntica, una història d'amor inevitable entre dos nois antagònics.
Radiografia d'una família, la família real, o "La Família Irreal": coneixem de prop el nou musical de Dagoll Dagom que posa dalt de l'escenari el cantó més humorístic de la monarquia espanyola. Aconseguim per un dia el "Poder Absoluto" als assajos d'aquesta representació teatral encapçalada per Eduard Farelo i Emilio Gutiérrez Caba, que ja es pot veure a La Villarroel. Ens apropem a la música fusió de Carlos Benavente i fem el salt a la gran pantalla a "L'Alternativa", la mostra de cine independent del CCCB. Acabem descobrint-vos noves promeses del panorama musical amb Miqui Puig, que ens presenta el bo i millor del seu segell discogràfic.
El director del TNC, Sergi Belbel, ens parla de "La Bête", la flamant estrena del TNC que enceta la temporada a la Sala Gran, amb un Jordi Bosch pletòric. Entrem dins l'univers Warhol acompanyats del crític d'art Ricard Mas tot visitant l'exposició "De la Factory al món". Amb ell descobrim, entre altres coses, que Andy Warhol era un fotògraf compulsiu i poc exigent. Parlem amb la directora i un dels protagonistes de l'obra "12 homes sense pietat", un drama que remou odis i prejudicis al Teatre del Raval, i coneixem Marc Prats, cantant del grup Prats, que han sorprès tothom amb el seu disc "Pla B". Per acabar, Guillem Albà ens presenta el personatge melancòlic i entranyable del seu nou espectacle, "Trau".
Comencem parlant de cine amb l'estrena de "Fènix 11·23", el nou film de Joel Joan i Sergi Lara que porta a la gran pantalla la història real de l'Èric Bertran, acusat de terrorisme per demanar l'etiquetatge en català. Lluís Soler ens mostra el seu cantó més esperpèntic convertit en el Max Estrella de Valle-Inclán. Descobrim "Un Patufet se'n va a la sorra", un espectacle familiar on la història es va construint a través de dibuixos fets amb sorra i la inigualable veu de Mariona Sagarra. Nedem a contracorrent al Festival Salmon, joves creadors de la dansa contemporània al Mercat de les Flors i ens deixem segrestar per Serapi Soler i Manel Piñero, l'Homo APM, al seu darrer espectacle "Culpables".
Ens desplacem fins al Teatre Lliure per conèixer "Pàtria", el muntatge teatral que Jordi Casanovas va plantejar com una ficció però avui en dia podria ser ben real. Ens deixem sorprendre amb "El retaule dels avars", un projecte del Quartet Brossa que s'ajunta curiosament amb un cantant de hip hop i un contratenor. Anem també d'aniversari a la Fundació Suñol, que ho celebra exposant el millor de la seva col·lecció, i seguim amb una fusió de teatre i música amb la proposta desvergonyida de The Mamzelles. Acabem lleugers de roba al nou espectacle del Poliorama "Noies de calendari", una història tendra i divertida i, sobretot, molt real!
El programa reviurà la Comedia dell'Arte amb la companyia Egos Teatre i el seu nou espectacle musical, "Ruddigore o la nissaga maleïda", al Club Capitol. Es deixarà inspirar per l'obra del polifacètic artista Giambattista Piranesi al Caixaforum i navegarà per les melodies dolces i ferotges de Reinaldo i Clara, que seran al Faraday Tardor. També presenta la desena edició de l'IN-Edit Beefeater, amb Eulàlia Domènech, la besnéta de Conxita Badia, la soprano que no va existir. Amb tanta activitat, es podria quedar una mica trastocat. La solució és anar a fer teràpia de grup a "TOC TOC", una comèdia carregada d'humor i neurosi col·lectiva, al Teatre Borràs.
El Celler de Can Roca és un destí obligat per als més sibarites. Nosaltres hi anem a parlar del Film and Cook, el festival de cinema i gastronomia, que celebra la segona edició. Amb la panxa plena, fem una passejada pels paisatges de Rusiñol, Monet, Gauguin i Sunyer a l'exposició de la Col·lecció Thyssen del CaixaForum de Girona. Ja que hi som a prop, entrem a l'obrador del festival Temporada Alta, El Canal, el Centre d'Arts Escèniques de Salt, i tornem a Barcelona, però la dels anys 50, amb les instantànies de Leopoldo Pomés. Acabem amb coreografies sobre la gespa: Les Filles Föllen ens presenten el seu nou espectacle de dansa, que parla del futbol.
Tornem en antena amb una cantant que emociona: Sílvia Pérez Cruz posa la veu a la versió de "Blancaneus" que Pablo Berger ha portat a la gran pantalla amb una pel·lícula muda. Arranquem la temporada del Romea amb Ramon Madaula i Carlota Olcina protagonitzant "Oleanna" i el MACBA també es treu la pols de l'estiu i presenta nova temporada expositiva, ens ho explica el seu director Bartomeu Marí. Visitem el cantant Nacho Umbert que obre el cicle "Bandautors", concerts en petit format al Palau de la Música i tanquem el programa al Teatre Condal a "No et vesteixis per sopar", una comèdia d'embolics amb Mingo Ràfols, Jordi Díaz, Mònica Glaenzel i Àngels Bassas.
Les fotografies d'Agustí Centelles, Pere Català Pic o Emili Godes omplen el MNAC: visitem les dues sales dedicades a la fotografia catalana moderna que s'acaben d'inaugurar amb Joan Fontcuberta. Fugim d'etiquetes musicals al Cruïlla, un festival variat i heterodox que tindrà lloc el 6 i 7 de juliol. Coneixem els misteris d'Eduard Punset materialitzats a "Viatges", un espectacle denominat com d'"òpera quàntica". I viatjant per la vida, què canvia en una dona quan arriba als 30? Escoltem les "Confessions de dones de 30" al Club Capitol i ens acomiadem del capítol i de la temporada a la fresca al fossar del castell de Montjuïc, punt de trobada de molts barcelonins durant el mes de juliol gràcies al cicle de cinema a la fresca Sala Montjuïc, que aquest any celebra el desè aniversari.
"No t'ho perdis" oferirà demà les seves recomanacions culturals setmanals. Quan arriba l'estiu també arriba el Festival Grec, aquest any amb una inauguració per a tots els públics, amb La Troba Kung-Fú i altres sorpreses. La calor també arrossega altres festivals: el Faraday i el Pop Arb són a tocar, i els seus organitzadors comparteixen experiències al Primavera Pro, davant de la càmera. Les recomanacions seguiran, amb la temperatura pujada, al Fire!!!, el festival de cinema gai i lèsbic, que arriba al juliol a Barcelona. I acabaran amb dos records de l'exili: amb el detall de "Barcelona-París, un camí de llibertat", la retrospectiva que 5 centres d'art dediquen a Javier Vilató, nebot de Picasso; i amb "La balada dels històrics anònims", la narració del periple viscut per Josep Tarradellas com a custodi del cor embalsamat del president Macià després de la Guerra Civil, que Antoni, el nét de Tarradellas, ha teatralitzat.
Li diuen la Madonna del s.XXI: el retrat de la noia afganesa que va donar la volta al món encapçala la retrospectiva que fa La Casa de Cultura de Girona a l'obra de Steve McCurry. Amb un dels grans temes de Serrat de fons, la Barcelona dels anys 60 ens torna a la memòria a través de "Paraules d'amor", el darrer llibre de David Escamilla. De la nostàlgia a l'experimentació, un any més torna el Sònar i ens trobem amb Ricard Robles, el seu organitzador, per conèixer l'edició d'aquest any. Ara improvisem a ritme de jazz fins arribar a La Pera, una petita població del Baix Empordà que cada any organitza el Jazz Pera, i finalment ens endinsem en "Litus", teatre de menjador amb dramatúrgia de Marta Buchaca i música de Pere Jou, de 4t 1a.
NTP 38 31/05/2012 Descobrim els primers secrets del concertàs que tindrà lloc el 8 de juny al Palau Sant Jordi en el que més d'una vinena de músics pujaran a l'escenri per recaptar fons per la lluita contra la SIDA. Judith Colell i Rosa Vergés són dues de les 22 realitzadores de "Ferida Arrel: Maria-Mercè Marçal" un homenatge a la poeta que obre la 20a Mostra Internacional de cinema de dones de Barcelona. Pilarín Bayés se'ns descobreix a través dels seus traços i Josep Maria Pou a través de les seves posades en escena: després de 9 anys reestrena "Celobert" al Teatre Goya. I dels retrobaments a les noves aventures: ens trobem amb els protagonistes de "Els nens salvatges" i acabem amb un somriure gràcies a Eduard Biosca i el seu "Predicador de l'optimisme Global".
Pere Arquillué té un problema de nassos: ens colem als assaigs del "Cyrano de Bergerac" que protagonitza sota la direcció d'Oriol Broggi a la Biblioteca de Catalunya, tot un clàssic. Al Centre d'Art La Panera de Lleida la ciutat s'ha ficat dins el museu i a més, sorprenentment hi trobem "casi todo de Picasso". Naveguem ni que sigui només virtualment rumb a les Balears amb l'espectacle-concert "George Sand i jo" de La Seca que narra la tragicòmica estada de Chopin i la seva amant a Mallorca. Compovem que des que van treure "1999" Love of Lesbian no han deixat els escenaris i s'hi queden amb el nou àlbum "La noche eterna. Los dias no vividos". Fins i tot fem unes corrandes de comiat: al Festival Eva tot s'hi val, fins i tot fer versos sobre la presentadora del programa...
Comencem nostàlgics celebrant els 25 any de Catalunya Música i amb l'espectacle retrospectiu que Cesc Gelabert prepara al Teatre Lliure. Ens preparem també pel Primavera Sound que arriba acompanyat de concerts gratuïts que tindran lloc a diversos espais de la ciutat paral·lelament al Festival. Entrem a "L'habitació blava", el nou muntatge teatral de David Selvas i sortim per una cova construïda per Frederic Amat a la Pedrera per l'exposició de les ceràmiques de Josep Llorenç Artigues. Després d'aquest viatge no podíem acabar d'altra manera que fent unes copes amb Sidonie, tres amics que fan música.
Quimi Portet enmig del zoo de Barcelona: la millor manera per a que ens descobreixi el seu cantó més bèstia al seu darrer àlbum " Oh my love". Tornem amb els humans a l'exposició de Marcos Palazzi, tot fent un exerxixi d'extracció dins el realisme. Fem ara uns passos enrere per acostar-nos a nous públics: a un públic adolescent amb la nova programació 'Tantajove' del teatre Tantarantana, i per als més petits encara amb "Minimúsica", una proposta de discs i concerts adreçats a nens de 0 a 9 anys amb interpretacions de grups molt actuals com Anímic o The New Raemon. Per acabar deixem la Núria retinguda enmig d'un atracament a "Tarda de gossos", el nou muntatge teatral interactiu del Teatreneu basat en la pel·lícula homònima de Sidney Lumet.
Ens endinsem a les tripes de la família amb "Agost", el darrer muntatge de Sergi Belbel com a diretor del TNC; i del teatre a la música amb "La nit de L'Auditori", un concert gratuït i per a tots els públics de presentació de la seva temporada de música clàssica. Quatre pinzellades de la Fira de Música al Carrer de Vila-Seca, i seguim amb una classe magistral de retrats amb Pedro Madueño a l'exposició que fa al CaixaForum, un recull d'una cinquantena de fotografies, totes retrats i la majoria fetes per premsa. Acompanyem a Fèlix Millet en la seva confessió pública però no als jutjats, si no a l'Almeria Teatre als assaigs del musical "Millet, versió original cantada en català", i acabem al Montseny on entre pins i alzines també hi creixen carpes de circ, del Circ Cric.