Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya nit

Noves mesures per lluitar contra l'assetjament escolar el curs vinent

Entre d'altres, destaca la formació obligatòria a tots els alumnes de 1r d'ESO, la unificació de protocols i la creació d'un registre de casos

Redacció

02/05/2023 - 19.34 Actualitzat 03/05/2023 - 00.14

Noves mesures per lluitar contra l'assetjament escolar el curs vinent
Aquest curs els casos de bullying han crescut un 48,7% respecte el curs passat (Canva)

Canviar el paradigma en la lluita contra l'assetjament escolar. Aquest és l'objectiu que busquen les noves mesures que ha presentat el Departament d'Educació durant el Dia Internacional contra el Bullying i que s'implementaran el curs vinent. Així ho ha explicat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray:

"Requerim un canvi de mirada de tota la societat. Què vol dir això? Vol dir que si fem les coses com fins ara no ens en sortirem, cal fer un clic, que passi alguna cosa diferent del que ha passat fins ara. I això ho hem començat a veure amb altres tipus de violències."

Noves figures per millorar la convivència

D'una banda, s'implantarà el coordinador de coeducació, convivència i benestar en tots els centres educatius i instituts de Catalunya. Es tracta d'una figura que ajudarà a gestionar situacions d'assetjament escolar. Serà un docent del centre educatiu i rebrà formació del Departament d'Educació.

De l'altra, tots els alumnes que comencin l'ESO rebran una formació específica sobre assetjament. A més, cada centre haurà de tenir referents de convivència, figura que exercirà un alumne i que ajudarà en les situacions de bullying que hi pugui haver a les classes.

Els alumnes de 1r d'ESO rebran formació contra l'assetjament (ACN/Gemma Tubert/Ariadna Reche)

Unificació de protocols

Una altra de les mesures és la unificació dels protocols d'assetjament de què disposen els centres. Actualment, n'hi ha quatre de diferents: Assetjament i ciberassetjament, Violència masclista, Odi i discriminació, i LGBTI. El Departament vol unificar-los tots en un de sol per simplificar la tasca a les direccions i als docents.

D'aquesta manera, en cas que hi hagi una situació de bullying, els professors ja no hauran de diagnosticar quin és el protocol adient per a cada circumstància, ja que disposaran d'un únic marc comú.

Un únic document per al professorat determinarà les actuacions en cas d'assetjament

Registre de casos

Així mateix, la conselleria ha anunciat que implementarà el Registre de Violències contra l'Alumnat (REVA), una base de dades que facilitarà la gestió dels casos. El REVA permetrà unificar els criteris d'actuació i agilitzar la comunicació entre els diferents agents.

El Departament també ha anunciat que multiplicarà per deu els recursos destinats als dos programes ja existents dedicats a la sensibilització contra el bullying.

I és que, segons dades d'Educació, aquest curs els casos de bullying han crescut un 48,7% respecte el curs passat. En total, la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV) n'ha atès 516, en canvi, l'any passat se'n van registrar 347.