Els castells són un lloc idoni per enamorar-se? Coneixerem la història d'amor del Cesc, cap de colla de la Jove Xiquets de Valls i que dedica molt temps als castells, i l'Annabel, que ha acabat fent seva la passió del seu marit. I de l'amor també en parlaran els actors Joel Joan i Anna Sahun, que comparteixen vida i feina, la psicòloga Arantxa Coca, que analitza per què sorgeix l'amor al món casteller, o el músic Lluís Gavaldà, el germà de l'Annabel, que entén la passió del seu cunyat pels castells perquè ell sent el mateix per la música.
La por sempre és present als castells. Explicarem la història de la Irene, dels Castellers de Barcelona, que de nena va patir caigudes fortes i va estar a punt de deixar els castells. Però es va enfrontar a la por, i avui és la responsable de la canalla de la colla, i és ella qui els ajuda a vèncer la por. També coneixerem com aborda la por escènica el cantant de Mishima, David Carabén. I amb la psicòloga Emma Barthe analitzarem els mecanismes mentals on s'origina la por. I plantejarem un repte als presentadors: venceran la por i saltaran d'un trampolí de deu metres?
Els castellers donen molta importància a l'acollida als nous membres de la colla. Viurem el procés d'integració del Sergi als Castellers de Sants, que culminarà amb l'entrega de la camisa, que simbolitza la integració total del nouvingut. També coneixerem com el karateca Lee Redondo treballa amb joves amb risc d'exclusió social i els guia en el seu procés d'integració a un grup humà. I amb el naturalista Jaume Sañé descobrirem com funcionen els rituals d'integració en els animals.
Aquest és un aspecte clau i sempre present al món casteller. Coneixem la història del Sergi, que va ser cap de colla dels Xiquets de Tarragona, i que ha viscut grans diades i també decepcions que fins i tot el van dur a presentar la dimissió. També parlem amb la cuinera Carme Ruscalleda, que durant tres dècades ha conegut l'èxit en una professió tan exigent com la seva. I amb l'emprenedor Josep Coll, que després de conèixer el fracàs, va muntar des de zero una empresa que avui triomfa arreu del món. Just abans de veure si els presentadors se'n surten fent surf amb el filòsof Nemrod Carrasco, el programa reflexionarà sobre com defineix i com la societat actual valora els conceptes d'èxit i fracàs.
"Obrint plaça" tracta el pas del temps des de diversos angles, que porten l'espectador a descobrir a fons aquest aspecte clau i tan present al món casteller. En aquest episodi l'Amaia, dels Minyons de Terrassa, explica com després de 30 anys d'activitat castellera i per raons de rendiment físic i plantejament vital, ha hagut de baixar molt la seva dedicació al món dels castells. Amb el músic Albert Guinovart, el programa també reflexiona sobre com ha d'encarar un artista el final de la seva carrera. I amb la psicòloga del Centre d'Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat, s'analitza la millor manera com un esportista d'elit ha d'acceptar que la seva carrera s'acaba. Per últim, els presentadors Biel Duran i Aina Mallol, amb l'ajuda d'una maquilladora, responen a la pregunta: quin aspecte tindré d'aquí 30 anys?
Parlem de les mesures que cal prendre a l'hora d'assajar i d'actuar, amb el metge de la Coordinadora de Colles Castelleres i membre dels Marrecs de Salt, Daniel Castillo. Amb l'alpinista Ferran Latorre, el programa compartirà una jornada d'escalada i parlarà de com cal tenir clares les mesures de seguretat i quins riscos es poden assumir per assolir l'objectiu. Els dos presentadors es proposaran fer una activitat que no admet cap mena d'error de seguretat: el pònting.
"Obrint plaça" tracta des de diversos angles un aspecte que ho explica gairebé tot dels castells: la passió. La Nerea i la seva família senten una passió molt gran pel món dels castells; tanta, que amb uns amics han fundat la colla castellera de les Gavarres i van a totes les diades que poden per aprendre de les grans colles.
"Obrint plaça" parla des de diversos angles d'una qüestió que la majoria dels castellers tenen claríssima: la força mental és molt més important que la física a l'hora de fer castells. El Jordi, que també ho pensa, és el cap de colla dels Moixiganguers d'Igualada, una colla coneguda per l'empenta i el convenciment que mostra a l'hora de preparar les diades, i el programa el va a conèixer. Els presentadors reben classes d'un campió d'apnea per aprendre a controlar els seus pensaments quan estan a sota l'aigua sense respirar. I amb el "coach" Xesco Espar l'espectador pot aprendre que per treballar la motivació i aconseguir objectius tan espectaculars com caminar per una catifa plena de vidres trencats, la força mental és fonamental
Encara és tan present la rivalitat entre les colles castelleres, o amb les noves generacions s'ha perdut? El programa s'ho pregunta confrontant les dues colles de Valls, la Vella i la Joves, que tradicionalment han estat les dues colles amb més rivalitat del món casteller. I de rivalitat, en aquest cas futbolística, el programa en parla amb els periodistes Ricard Torquemada i Joan Maria Pou, als quals sotmet a un derbi particular: qui guanyarà una competició de llançar penals? Per acabar, el presentador Ramon Gener també explica rivalitats històriques del món de la música.
Sense assajar, sense entrenar, és molt difícil aconseguir els objectius previstos. Descobrirem com assaja una de les colles que ha assolit en els darrers anys castells de gamma extra, la Jove Xiquets de Tarragona. Serem testimonis privilegiats de la rigorositat i la planificació amb què encaren cada assaig. I també conversarem amb l'exjugador Ferran Martínez, un mite del bàsquet, que ens explicarà la importància dels entrenaments per arribar a ser esportista d'elit. I descobrirem una manera molt útil d'aprendre a pilotar un avió: amb un simulador de vol, una manera idònia per assajar una professió molt complicada sense cap mena de risc
A les colles castelleres, com en moltíssims aspectes de la vida, és clau la figura del líder. Un bon líder pot canviar dinàmiques i aconseguir que el grup assoleixi objectius fins aleshores inabastables. En parlarem amb David Miret, excap de colla dels Castellers de Vilafranca i reconegut per la comunitat castellera com un dels grans líders que hi ha hagut en els darrers anys. Amb el grup de música Els Amics de les Arts parlarem de com es funciona quan el lideratge ha de ser compartit entre tots els membres del grup. I amb l'empresària Anna Mercadé reflexionarem sobre la necessitat de potenciar el lideratge femení en el sector de les grans empreses, un terreny on encara hi ha molta feina a fer.
Fins no fa gaires anys, la dona no tenia un paper gaire destacat al món dels castells. Des de fa uns anys la situació ha millorat, però encara hi ha desigualtat, molt poques dones en llocs directius a les colles i fins i tot actituds masclistes entre alguns castellers. Coneixerem la història de Montse Albà, la primera cap d'una colla castellera d'un cert nivell, en aquest cas els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú. També volarem amb avioneta amb dues dones que van decidir treure's el títol de pilot ja de grans, una als 76 anys i l'altra als 59, pel desig de complir un vell somni. I amb Benedetta Tagliabue, una arquitecta que triomfa en un món tradicionalment masculí, conversarem sobre un procés que ja és imparable: que les dones puguin desenvolupar-se i destacar professionalment en qualsevol àmbit.
Els castells es viuen intensament amb tots els sentits. Coneixerem el cas del Xavi Figueras, dels Xicots de Vilafranca, un casteller que va perdre la visió de molt jove i que continua assajant i fent castells. En el seu cas, sentits com el tacte o l'oïda guanyen tot el protagonisme a l'hora d'enfilar-se, i li fan viure els castells amb una intensitat molt especial. També veurem com dos fenòmens de la cuina creativa, els germans Torres, busquen estimular els sentits amb les seves propostes gastronòmiques. Amb la psicòloga Maria Seix descobrirem com l'equitació terapèutica ajuda gent a encarar i superar problemàtiques i discapacitats mitjançant el contacte amb els cavalls a través de tots els sentits. I acabarem estimulant els sentits fent un tast de vins de la mà del viticultor Miquel Torres.
L'ésser humà sempre vol superar-se. Els límits hi són per trencar-los. Però fins on poden arribar els castells? Quines construccions seran possibles en els pròxims anys? Els castells de deu pisos són una frontera que mai es podrà sobrepassar? Amb membres de Minyons de Terrassa, Castellers de Vilafranca i Jove dels Xiquets de Tarragona en parlarem i recordarem també grans fites d'aquestes colles que, en el seu moment, els van permetre trencar els propis límits. Amb el doctor Jaume Rosset parlarem dels límits de la resistència i la força humanes i descobrirem que amb entrenament i tècnica encara es podrà pujar més amunt. També compartirem una jornada amb l'excampió del món de trial Jordi Tarrés, un esportista que va revolucionar el món del trial encadenant diversos títols mundials i demostrant que els límits es podien anar superant. I l'Aina i el Biel experimentaran la possibilitat de trencar una barrera fins ara insuperable per a l'ésser humà: volaran al Túnel de Vent d'Empuriabrava.
Els castells són una activitat tradicional, arrelada a la cultura popular. Però tradició no vol dir immobilisme. De la mà del casteller Xavi Inglés, coneixerem una de les colles amb més història, els Nens del Vendrell, que reivindiquen el seu passat tradicional i a la vegada usen les noves tecnologies per millorar els assaigs, les actuacions i el seu funcionament quotidià. Amb els actors Joan Pera i Roger Pera conversarem sobre tradició i modernitat en el món del teatre a l'escenari on tots dos van començar: la sala Cabanyes de Mataró. Parlarem també amb Oriol Oller, director artístic de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, que vol fer créixer aquest gènere musical tradicional renovant lletres i augmentant la participació de les dones. I acabarem al Festival de Cinema de Sitges on, amb els seus membres disfressats de zombies, la colla dels Matossers farà castells per aportar un toc divertit i transgressor a aquesta tradició.
En el món en què vivim, el que no s'explica no existeix. Amb el locutor Carles Cortés viurem com és una transmissió televisiva d'una diada castellera. Amb Cortés i també amb el periodista especialitzat Xavier Capdevila analitzarem com ha evolucionat la comunicació en el món casteller. Com s'explicaven abans els castells? Com s'expliquen ara? Què és pot fer perquè l'actualitat castellera arriba a més gent i de la manera més atractiva possible? Quin paper hi poden jugar els mitjans de comunicació tradicionals i també les xarxes socials?, són algunes de les preguntes a les que hi buscarem respostes. I també conversarem sobre comunicació amb un dels grans noms de la ràdio i la televisió actuals: Jordi Basté. I acabarem descobrint, de la mà de l'especialista Teresa Baró, un vessant de la comunicació poc conegut però que és fonamental a l'hora de relacionar-nos amb el nostre entorn: la comunicació no verbal.
Els castells són un bon lloc per integrar persones que arriben de fora i volen conèixer gent i costums del nou lloc on han anat a viure. Coneixerem diversos casos d'integració com el del Baba, que va arribar en pastera fa un temps i des de fa pocs mesos és membre de la colla dels Xiquets de Reus. A la mateixa colla hi coneixerem el Reymin, que va arribar de la República Dominicana quan era un nen i l'apuntar-se a fer castells el va ajudar a integrar-se més ràpidament. També parlarem amb l'actor David Bagés, que al seu Reus natal era membre dels Xiquets i que en anar a viure a Barcelona es va apuntar a la colla dels Castellers de la Vila de Gràcia. Justament d'aquesta colla coneixerem dos amics seus: el Caué, un noi brasiler, i l'Anna, una noia russa, que en arribar a Barcelona es van apuntar a fer castells. I finalment parlarem amb la periodista Isabel Galí, que ha estat corresponsal de TV3 a Jerusalem i també a l'Amèrica Llatina. Amb ella conversarem de les dificultats que et trobes quan vas a viure a un país que no és el teu.