La dieta sense gluten està de moda, tot i que només és imprescindible que la segueixin les persones diagnosticades de celiaquia: és l'únic tractament eficaç per combatre la malaltia. El 16 de maig se celebra el Dia Internacional de la Celiaquia per conscienciar la ciutadania sobre les implicacions d'aquesta patologia. S'estima que a Catalunya hi ha 75.000 celíacs i 450.000 intolerants al gluten (sensibles al gluten no celíacs), segons les dades de prevalença de l'Associació de Celíacs de Catalunya. Per a les persones golafres i llamineres -celíaques o no- que hi ha a la sala, hem seleccionat aquestes postres i, fins i tot, proposem 14 situacions ideals per consumir-les: 1. ▶️ Pessic sense gluten Per esmorzar. O per berenar. O per postres. Sempre trobarem un moment per tastar un pa de pessic ben esponjós. La Gessamí ens promet que és de fàcil elaboració, i de ben segur que podràs incorporar-lo a la teva rutina de cuina setmanal. Què et sembla si comences bé la setmana portant-ne un a la feina, l'escola o la uni? 2. ▶️ Minicroissants sense gluten Ideals per a un berenar d'aniversari o un pica pica amb final dolç. L'Arnau París ens explica, pas a pas, com fer aquests croisants utilitzant una pasta de full sense gluten i amb un bon bany de diferents xocolates.   3. ▶️ Pastís cruixent El teu company de pis fa anys. 29 per ser exactes. La seva nòvia celíaca, que fa dos dies que és de viatge, agrairà arribar a casa i no només bufar les espelmes del pastís, si no també fruir amb el crec-crec que fa gràcies al blat de moro torrat que dona un toc original a la recepta. 4. ▶️ Coulant amb xocolata i plàtan Per a aquell fill, nebot o veïnet que seeeeeempre té la boca empastifada de xocolata, aquest coulant entrarà al seu rànquing de postres preferides. Això vol dir que exigirà insistentment a la persona que posseeixi la recepta i els motlles, que li facin. Gosa a deixar-li tastar un sol cop i prepara't per produir-lo industrialment. 5. ▶️ Berlina sense gluten Costarà trobar un humà que hagi tastat un donut i no vulgui repetir. Ara imagina't que tens celiaquia i et topes amb aquesta recepta: felicitat màxima! I ara imagina't que venen a berenar a casa les teves amigues i les sorprens amb aquest dolç! Quin goig és preparar aquestes berlines a casa! 6. ▶️ Trufes de xocolata Amants de la xocolata, unim-nos per menjar plegats aquestes trufes! Tu porta les pizzes, que jo ja porto aquestes boletes pecaminoses per celebrar que el nostre equip de futbol guanyarà la Lliga aquesta nit! Bé, si perd poc ens importarà... visca el cacau! 7. ▶️ Pastisset de cúrcuma El teu amic viatger dirà que ja ho va tastar en aquell viatge al Marroc. O era a l'Índia? O potser a Tailàndia... Tant se val, perquè aquest pastisset us transportarà a cadascun de vosaltres al país exòtic que desitgeu. A més, serà divertit demanar als comensals que endevinin els ingredients de què està fet: gingebre, amaretto, cúrcuma, bitxo? 8. ▶️ Mousse de coco Certament o l'odies o t'encanta. El coco no és un ingredient de consens. Així que si la teva sogra et diu que a ella "el coco no li fa ni fred ni calor", val més que triïs una altra recepta quan vingui a dinar a casa i la reservis per al dia que venen a sopar els col·legues inseparables que vas fer en aquell viatge al Brasil. 9. ▶️ Sopa de cítrics La teva cap se les dona de "foodie"? Sempre farda de descobrir plats exòtics a restaurants caríssims? Deixa-la bocabadada en veure l'"story" que publicaràs a Instagram amb la teva sopa de cítrics que ella ni tastarà, ni olorarà. L'endemà tindràs a la bústia de la feina un correu en què et preguntarà on l'has comprada. I tu li enviaràs aquest enllaç del "Cuines": https://www.3cat.cat/tv3/cuines/recepta/sopadecitrics/9133/. 10. ▶️ Mochis de moniato i llima Són rodonets, són enganxifosos, són tovets. Són deliciosos! Típics del Japó, fascinaran la teva tieta a la visita que li fas cada dissabte a la tarda. De fet, és possible que te'n vagis de casa seva i ella es quedi fent cerques a Google del tipus "vol Tòquio", "mochi pastisseria", "què és azuki?". Hauràs triomfat i et sentiràs bé amb el món perquè hauràs ajudat a expandir la cultura culinària japonesa. I si per casualitat coincideix que es tracta de la teva tieta rica, fins i tot t'hauràs guanyat un viatget de regal al país del sol naixent.     11. ▶️ Pastís de dues xocolates No cal que sigui el teu aniversari, ni el del teu pare, encara menys el de la teva mare, ni de cap dels teus fills. Hi ha dies que vols un pastís. Un pastís que t'alegrarà el dia, que et farà passar una bona estona amb el davantal a la cuina, sentint bona musiqueta de fons. I te'l menjaràs a gust. Serà un pastís de dues xocolates boníssim. I ep, quan ja el tinguis per la mà, fins i tot l'hi podràs fer al teu nebot celíac que tant li agraden les coses cruixents!   12. ▶️ Magdalenes de cacau sense gluten ni lactosa Una casa es converteix en llar en el moment en què hi ha magdalenes per esmorzar. I si sou una colla d'intolerants, és a dir, que si a la vostra despensa no hi pot entrar ni el gluten ni la lactosa, aquesta seria la vostra recepta de capçalera per ser tots plegats més "cozys".   13. ▶️ Pastís de xocolata sense gluten Fins i tot, el petit celíac més enfadat amb la malaltia, al·lucinarà i sentirà orgull quan vegi com la Júlia, de 12 anys, fa aquest pa de pessic. Fàcil, ràpid i el més important, gustosíssim! Un pastís sense gluten que es converteix en un bàsic del receptari d'una persona celíaca.   14. ▶️ Mona amb ametlles i xocolata blanca La teva fillola celíaca també vol mona, esclar! Amb aquesta recepta de pa de pessic de la pastissera del "Cuines" Gessamí Caramés, us en llepareu els dits tota la família i estareu seguint fil parranda la tradició.   15. ▶️ Pastís de formatge La xef Mireia Carbó que ens explica com podem fer una recepta ben clàssica, però que no ens costarà gaire esforç.   I si t'ha quedat algun dubte sobre "què vol dir tenir celiaquia", la dietista Neus Elcacho l'hi explica al Marc Ribas en aquest consell del "Cuines".